71-vuotias keliakiaa sairastava nainen tiedustelee, voiko keliakiapotilas käyttää asetyylisalisyylihappoa (esim. Primaspan, Aspirin, Disperin). Lääke on määrätty verenkiertoa varten. Kun lääke sulaa vasta ohutsuolessa, hävittääkö se myös suolen nukkaa?

Asetyylisalisyylihapon (ASA) käyttöä veritulppien ehkäisyssä on tälläkin palstalla käsitelty useasti. ASA:n käyttö tässä tarkoituksessa on nykyään varsin laajaa, suositellaanhan sitä muun muassa kaikille tyypin 2 diabeetikoille ja sepelvaltimotautisille oireista riippumatta, jos potilas ei ole allerginen ”aspiriinille” eli asetyylisalisyylihapolle.

ASA:n käytön esteenä voi myös olla herkkyys mahalaukun tai suoliston verenvuodoille. ASA, kuten muutkin tulehduskipulääkkeet, heikentää suolen omaa suojakalvoa ja lisää haavauman riskiä erityisesti happamassa mahalaukussa. Vaikka tukosten ehkäisemiseksi tarvittava ASA-määrä on melko pieni (yleensä 100 mg), tämäkin määrä pyritään kuljettamaan mahalaukun ohi sellaisessa tablettimuodossa, joka luovuttaa lääkkeen vasta ohutsuolessa.

Keliakiassa viljan gluteeni aiheuttaa ohutsuolen pinnassa tulehdusreaktion, jonka seurauksena suolen nukka kärsii. Nukka taas on tarpeellinen ravintoaineiden imeytymiselle suolesta ja siksi sen vauriosta aiheutuu moninaisia vatsavaivoja ja imeytymishäiriöitä. Gluteeniton ruokavalio palauttaa nukan ennalleen.
Keliakiaan liittyvä suolen seinämän vaurio on hyvin erilainen kuin ASA:n ja muiden tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat vauriot. Keliakiapotilaalla ei ole sen suurempi riski saada ASA:sta suolen ongelmia kuin muillakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla