Tänä talvena minulle on tullut hiihdon jälkeen aivastelu-ongelma. Aivastelua (30–40 kertaa päivässä), kirkkaan liman valumista sekä nieluun että nenästä ulos kestää 1–2 vuorokautta. Lämpötila ulkona on ollut -5 astetta. Allergialääke ei ole auttanut. Mikä ihme tämän aiheuttaa ja miten oloa voisi helpottaa? Flunssasta ei ole kyse.

Äkillisesti ilmaantunut aivastelu tavallisesti liittyy johonkin ongelmaan nenässä. Etenkin ulkona talvella, kun allergisia reaktioita aiheuttavia hiukkasia on tavallista vähemmän ilmassa, on vaikea ajatella syyksi allergiaa, mikäli hiihtoympäristössä ei ole jotakin aivan tavallisuudesta poikkeavaa. Siksi allergialääkkeet eivät näytä tehoavan.

Jos aivastelu liittyy nimenomaan hiihtoon ja sen jälkeiseen aikaan, tulee mieleen lämpötilanvaihtelun aiheuttama ns. vasomotorinen nuha, mutta sen aiheuttama aivastelu ja nenän vuoto on yleensä lyhytaikainen. Tavallisimmillaanhan se on aamuisin lämpimästä sängystä ylös noustua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos oire on äskettäin ilmaantunut, kyseessä voisi kuitenkin olla tulehdus, esimerkiksi poskionteloissa.Oireita ei välttämättä tarvitse olla kuvattuja enempää, lievä tulehdus ja limaneritys vain aktivoituu urheilusuorituksessa ja vaivaa sitten kysyjän mainitsemat 1–2 vuorokautta. Joka tapauksessa suosittelen lääkärissä käyntiä, jos vaiva ei ilmojen lämmettyä mene ohi. Ainakin olisi tutkittava nenäkäytävien ja poskionteloiden kunto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarela
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla