Olen 21-vuotias nainen ja olen yrittänyt mieheni kanssa lasta jo yli vuoden ajan. Terveyskeskuksessa kehotettiin laihdutuskuurille, joka voisi auttaa. Perustarkistuksissa kaikki on ollut kunnossa. Miten pitäisi toimia?

Lapsettomuudesta puhutaan silloin, kun raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen. Lapsettomuus voi johtua monista sekä miehessä että naisessa olevasta syystä. Perustarkistuksessa mitään syitä ei ole löytynyt, mutta siinä tuskin kaikki syyt selviävätkään.

Ylipaino heikentää hedelmöitymistä. Kysyjän painosta ei ole puhetta, mutta oletan että kysyjä on ylipainoinen, koska häntä on kehotettu laihduttamaan. Jos nainen on selvästi ylipainoinen, hedelmöityshoitoja ei yleensä aloiteta ennen kuin on kokeiltu, mitä painon alentaminen vaikuttaa. Usein se auttaa raskaaksi tulemista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lapsettomuuden vuoksi pitää laihduttaa, se tehdään samalla tavalla kuin muutenkin. Pelkkä ohimenevä laihdutuskuuri ei paljoa auta, vaan on syytä pyrkiä painonhallintaan eli pysyvään painon laskuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painonhallinnan toteuttamisessa tarvitaan hieman osaamista ja tietoja, joita on mahdollista saada useimmista terveyskeskuksista tai kirjoista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla