Säännöllisesti kahvia juovat saattavat säästyä paksu- ja peräsuolisyövältä muita todennäköisemmin. Kahvi on aiemmin yhdistetty myös parempaan ennusteeseen paksusuolisyövän jälkeen.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 5 100 paksu- ja peräsuolisyöpädiagnoosin hiljattain saanutta mies- ja naispotilasta verrattiin 4 000 terveeseen samanikäiseen.

Kun tutkijat selvittivät osallistujien kahvinjuontitottumukset, he havaitsivat sairastumisriskin olevan sitä pienempi mitä enemmän kahvia henkilö joi. Sairastumisriski oli noin 50 prosenttia pienempi yli 2,5 kupillista päivittäin kahvittelevilla kuin osallistujilla, jotka eivät juoneet kahvia. Myös 1–2 kupin päiväannos liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä vahva.

Kahvinjuojien sairastumisriski oli pienentynyt riippumatta siitä minkälaista kahvia he suosivat. Myös kofeiiniton kahvi liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin.

Tutkimus ei paljasta, mistä pienentynyt sairastumisriski tarkalleen johtuu, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. On silti mahdollista, että kahvin sijaan tulokset selittää jokin muu elämäntapoihin tai ruokavalioon liittyvä seikka, jota tutkimuksissa ei vielä ole tunnistettu. Tutkimuksessa käytettyyn tapaus-verrokkiasetelmaan liittyy lisäksi epävarmuustekijöitä, joiden takia varmoja johtopäätöksiä syy-seuraussuhteesta ei ole mahdollista tehdä.

Tulokset julkaistiin Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecimm
(Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2016;DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0924)
http://cebp.aacrjournals.org/content/25/4/634.abstract