Teiniprinsessan minäkuva ei kestä tulehtuneita finnejä, mutta eivät ne keski-ikäisenkään itsetuntoa vahvista. Onneksi sekä akneen että ruusufinniin löytyy tehokas hoito.

Perheen teini istuu aamiaispöydässä pää painuksissa. Kun äiti sipaisee tukkaa, on selvää, ettei mikään ole hyvin: kasvot ovat täynnä punaisia tulehtuneita paiseita ja poika huitaisee äidin käden mielenosoituksellisesti pois. Hän on vihainen ja pettynyt. Juuri nyt kun hän voisi olla teiniprinssi, hänen kasvonsa ovat muuttuneet oudoiksi, kipeiden paiseiden täyttämäksi maastoksi.

– Akne on nuorille psykologisesti rankka sairaus, vahvistaa ihotautien erikoislääkäri Anita Remitz HYKSin ihotautipoliklinikasta.

– Se puhkeaa juuri silloin, kun kiinnostus toiseen sukupuoleen herää ja itse haluaisi olla heidän silmissään viehättävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Remitzillä on kuitenkin hyviä uutisia kaikille aknesta kärsiville – ja heidän vanhemmilleen. Kenenkään ei tarvitse vain katsella toimettomana, kun akne tekee tuhojaan iholla ja nuoren psyykessä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikeakin akne saadaan nykyään talttumaan lääkehoidolla.

Normaali finnitauti

Ihmisen talirauhasten toiminta vaihtelee eri ikäkausina. Esimerkiksi sikiöaikana talirauhaset kirnuavat vahaa täysillä kierroksilla: vauvan päälle kehittyvä ”kina” on pelkkää talirauhasvahaa.

Syntymän jälkeen talirauhasten toiminta rauhoittuu, mutta pyörähtää jälleen täyteen vauhtiin teini-iän kynnyksellä. Aktiivinen kausi kestää noin 30-vuotiaaksi.

Keski-iässä talirauhasten toiminta on jälleen rauhallista ja vanhuksilla jo vaimeaa.
Ensimmäiset finnit nuoren iholla ovat merkki siitä, että talirauhaset ovat siirtyneet aktiiviseen vaiheeseen.

– Akne alkaa yleensä murrosiässä, kun hormonitoiminta vilkastuu, Anita Remitz sanoo.

Kun talia erittyy yhtäkkiä tavallista enemmän, osa talirauhastiehyistä tukkeutuu. Lievimmässä muodossaan tämä johtaa viattomiin musta- ja valkopäihin, joita lähes kaikilla nuorilla on.

Varsinaiset finnit syntyvät talirauhastiehyiden tukkeutumisesta: sitä seuraa tulehdus, jolloin iholle nousee papuloiksi kutsuttuja pieniä, punaisia näppylöitä tai suuria, valkoisia pusteleita. Myös nämä ovat yleisiä.

Pustelit ovat niitä valkoisia, visvan täyttämiä näppyjä, joiden puristelu kuuluu ajoittain kaikkien teini-ikäisten harrastuksiin.

Vai kipeää aknea?

Merkittävin ero ”tavallisen finnitaudin” ja akneksi kehittyvän sairauden välillä näyttääkin olevan tulehdusreaktion voimakkuudessa. Siinä missä papulat ja pustelit jäävät useimmilla ihmisillä paikallisiksi ja katoavat itsestään, aknessa ne laajentuvat suuriksi ja kipeiksi paiseiksi.

Kun iholle kehittyy suuria ihonalaisia kystia ja puolen sentin mittaisia märkiviä paiseita, akne voi jättää ihoon rokonarpena tunnetun arpikudoksen.

Remitzin mukaan ei tiedetä, miksi akne saa otteen joistakin ja toisista ei.

– Aknea sairastavilla talineritys on voimakkaampaa kuin terveillä ja myös hormonaalisilla tekijöillä on merkitystä.

Professori Olli Lassila Turun yliopistosta uskoo, että tärkeä syy aknen muodostumiseen on immunologisen järjestelmän ylireagointi.

– Teini-iässä myös puolustusjärjestelmä pyörähtää suuremmille kierroksille, hän sanoo.

– Aknessa se reagoi ehkä liioitellusti, mikä johtaa pahaan tulehduskierteeseen.

Myös jotkin lääkkeet, kuten sisäisesti käytettävät kortikosteroidit, voivat aiheuttaa aknea.

Perintötekijöilläkin on merkitystä. Vaikeat akneihot näyttävät kulkevan ainakin osaksi suvuittain.

Lääkekuuri tehoaa

– Aikaisemmin aknen hoito oli vaivalloista. Vaikeat tapaukset jouduttiin ottamaan osastolle, jossa paiseet puserreltiin tyhjäksi ja puhdistettiin, sanoo Anita Remitz.

Käänne tapahtui 1980-luvulla, kun ihotautilääkärit saivat lääkelaukkuunsa isotretinoiinin. Tämä A-vitamiinijohdannainen toimii kahdella tavalla: se vähentää talineritystä ja vaimentaa tulehdusreaktiota.

– Isotretinoiinin ansiosta hyvin harva akne johtaa enää ihon arpeutumiseen, jos ihmiset vain hakeutuvat ajoissa hoitoon, Remitz sanoo.

Isotretinoiinia otetaan 4–6 kuukautta kestävinä kuureina. Yksi kuuri riittää usein taltuttamaan pahankin aknen, mutta joskus kuuri joudutaan uusimaan. Lääkkeen sivuvaikutuksista huomattavin on ihon ja limakalvojen kuivuminen.

– Kuurin aikana on pidettävä aina huulirasva mukana, Remitz sanoo.

Lääkekuuri voi olla hankala myös potilaille, jotka käyttävät piilolinssejä, koska silmät kuivuvat.

Koska isotretinoiini voi vahingoittaa sikiötä, lääkkeen käyttäminen on naisille tavallista monimutkaisempaa.

– Kuuri määrätään heille vain kuukaudeksi kerrallaan ja heidän on osoitettava joka kerta todistus siitä, että he eivät ole raskaana.

Samasta syystä lääke on haluttu pitää vain erikoislääkäreiden ulottuvilla; terveyskeskuslääkärit eivät saa sitä määrätä.

Anita Remitzin mukaan isotretinoiiniin siirrytään hyvin helposti, jos potilaalla on arpeuttava tai laaja-alainen akne. Lievemmissä tapauksissa hoidoksi riittävät paikalliset A-vitamiinivoiteet, antibakteeriset geelit tai antibioottiliuokset. Tarvittaessa voidaan myös määrätä usean kuukauden kestävä antibioottikuuri.

Aikuisten ruusufinni

Ruusufinni eli acne rosacea muistuttaa aknea (acne vulgaris), mutta on täysin eri sairaus. Se alkaa usein vasta 30. ikävuoden jälkeen, jolloin akne helpottuu.

Ensioireet ovat yleensä kasvojen leimahduksenomainen punerrus, johon voi liittyä silmäluomien turvotusta, tulehtuneita paiseita ja selvästi erottuvia pintaverisuonia etenkin poskilla ja nenässä. Oireet voivat kadota mutta leimahtavat entistä pahempana muutaman päivän päästä.

Oikea diagnoosi on välttämätöntä, sillä se mikä auttaa akneen ei välttämättä auta ruusufinniin. Esimerkiksi kortisonivoiteet, jotka rauhoittavat aknea, ärsyttävät ruusufinniä.

Ruusufinniä pahentaa kaikki, mikä kiihdyttää pintaverisuonten toimintaa; kylmän ja kuuman vaihtelut, tuliset ruoat, alkoholi, aurinko ja tuuli. Sauna on yksi pahimmista ruusufinnin ärsyttäjistä.

Professori Olli Lassilan mukaan viime vuosina on nostettu esiin teoria helikobakteerin ja ruusufinnin yhteydestä. Helikobakteeri asustaa monien vatsassa ja voi aiheuttaa suolisto-oireita ja mahasyöpää.

Kun riskiryhmiin kuuluvilta on häädetty helikobakteeri, joidenkin ruusufinni on kadonnut kokonaan. Lassila pitää mahdollisena, että helikobakteeri aiheuttaisi suolistossa niin voimakkaan immunologisen reaktion, että se oireilee iholla ruusufinnin kaltaisena sairautena.

Helikobakteerin häätämiseen vaaditaan antibioottien järeintä kalustoa, ja häätöhoito on pitkä ja raskas. Siksi se ei ole rutiininomaista ruusufinnin hoitoa ainakaan vielä.

Lue lisää:
aknesta (YTHS)
herkän ihon puhdistuksesta

Roaccutan (yleisin lääke akneen) on erittäin voimakas lääke, se rasittaa maksaa ja voi altistaa monille vakaville sairauksille. Ruokavalio on avainsana; sokeri ja viljat pois ruokavaliosta samoin kuin keinotekoiset kasvirasvat. Parantuu iho ja koko keho.

 

ETHÄN TUPAKOI?

 

Maito pahentaa aknea. Juo vettä. Syö kypsytettyjä juustoja tai ole ilman maitotuotteita.

 

Jospa se ihotatutilääkäri olisi osannut auttaa lukio-ikäistä aknesta kärsivää nuorta miestä vuosia sitten. Olisi myös säästynyt monet lääkkeet, salvat ja napit.

Ai niin, ei ole tutkimusta. Vai onko sittenkin?

https://www.facebook.com/Olli.Sovijarvi/posts/10153325085617729

 

Nujerra akne!

http://www.nujerraakne.fi/

 

Aknesta voi parantua!

https://www.booky.fi//tuote/varpu_tavi/aknesta_voi_parantua_/9789529993383?kb=1&gclid=CMCJuKHA1rgCFaV4cAodvDMAjg

 

 

Kuuntele alla oleva ohjelma:

03.11.13

Osa 1/5 (5:31)

Osa 2/5 (5:20)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

 

Myös liiallinen hoitaminen on haitaksi iholle.

 

Monet kosmetiikkatuotteet on niin täynnä hajusteita ja kemikaaleja, että vain pahentavat oireita.

 

Toinen on ruokavalio, millä on todellakin merkitystä, miten iho voi. Iho on ihmisen suurin elin, joten EI ole ihan sama, mitä suuhunsa laittaa, vaikka niin kuvittelisi.

 

Ja ehdottomasti synteettiset monivitamiinit pois ja VILJAT!

http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm

 

Antioksidantit aknen hoidossa

http://www.raikasweb.com/antioksidantit-aknen-hoidossa

 

Suomen kasveissa on monia ihonkin ravintoaineita!

http://personal.inet.fi/koti/magge/iho.pdf

 

Iho kuntoon luonnon antimilla!

http://personal.inet.fi/koti/magge/luonto.pdf

 

 

 

Vettä janoon 1,5-2 litraa päivässä. Aloita aamusi vedellä 5-8dl.

 

"Yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista vähentää elimistösi kuormitusta on vaihtaa kaikki käyttämäsi kosmetiikka mahdollisimman puhtaisiin, luomulaatuisiin tuotteisiin. 

 

Kylmäpuristettu kookosöljy ja laadukas aloe vera-geeli riittävät lähes kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin ihonhoitoon liittyen. Samalla kuormitat vähemmän sekä omaa elimistöäsi, että luontoa. Ja säästät todennäköisesti vielä rahaakin."

https://www.facebook.com/sundviksami

 

 

Työkaluja parempaan ihon hyvinvointiin

http://samisundvik.com/2014/09/12/tyokaluja-parempaan-ihon-hyvinvointiin/

 

Kuuntele alla oleva ohjelma:

21.09.14

Osa 1/1 (27:39)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

Ohjelman loppupuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla