Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kallis voide on turha hankinta, jos ihoaan ei puhdista kunnolla. Mutta miten valita itselle oikeat tuotteet? Lue vinkit tästä.

Puhdistus on kosteutuksen ohella tärkeimpiä ihonhoitotoimia. Illalla kasvot puhdistetaan meikistä ja liasta. Aamulla poistetaan iholle yön aikana kertyneet eritteet.

Jos niitä ei poista, ihoon tulee herkemmin epäpuhtauksia. Puhdistuksesta on sekin hyöty, että voiteiden ainesosat imeytyvät paremmin puhtaaseen ihoon. Kallis voide on turha hankinta, jos laiminlyö puhdistuksen.

Ihotyypin mukaan

Ihon puhdistamiseen on tarjolla voiteita, vaahtoja, vesiä, emulsioita ja geelejä. Tuote valitaan ihotyypin, ihon tarpeiden, käyttötottumusten ja tilanteenkin mukaan.

Ihon voi puhdistaa myös perusvoiteella tai vaikka ruokaöljyllä, mikäli ei käytä voimakasta meikkiä. Haalea vesi on huuhteluun paras. Kuuma vesi voi lisätä ihon couperosaa.

Jos iho herkistelee, hajusteeton tuote on hyvä kaikille ihotyypeille.  

Puhdistustuotteiden sisällysluetteloa kannattaa tutkia tarkkaan. Herkkä iho vierastaa kuorivia ja elvyttäviä ainesosia, kuiva iho alkoholi­pitoisia ja talin­eritystä rauhoittavia tuotteita.

Jos ihon pinta on puhdistamisen jälkeen kuiva ja kireä, puhdistusaine on liian voimakas. Jos pinta kuivuu liikaa, tali ei pääse vuotamaan normaalisti ihon pinnalle. Seurauksena voi olla näppyjä.  

Rasvoittuvalle iholle sopii talintuotantoa hillitsevä, tasapainottava ja kevyesti kuoriva putsari. Vanhenevalle iholle on tarjolla omia tuotteita, jotka sisältävät enemmän hoitavia ainesosia.

Jos käyttää voimakasta meikkiä, kasvot kannattaa puhdistaa ensin voidemaisella tai öljypohjaisella puhdistusaineella. Ne liuottavat hyvin meikin rasvamaisia ainesosia. Sen jälkeen puhdistuksen voi uusia joko geelimäisellä tai vaahtomaisella tuotteella, jotta olo jää raikkaaksi.

Syväpuhtaaksi välillä

Levitä puhdistusainetta aina kasvojen lisäksi kaulalle ja dekolteelle. Pyörittele ainetta käsin iholla, jotta puhdistavat ainesosat ehtivät vaikuttaa. Poista tuote ohjeiden mukaan. Viimeistele puhdistus kasvovedellä. Se kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Myös hoitovoiteet imeytyvät kosteutettuun ihoon paremmin.  

Kasvot kannattaa syväpuhdistaa silloin tällöin. Valitse syväpuhdistus ihosi kunnon mukaan. Hellävaraisin on naamio, hieman tehokkaammin toimii kuorinta.

Tarjolla on sekä ihon pintaa hankaavia raekuorintoja että entsymaattisia kuorintoja, jotka kuorivat ihoa hankaamatta. Jälkimmäiset sopivat kaikille, myös herkälle tai couperosaan taipuvaiselle.

Rasvoittuvaa ihoa voi kuoria parikin kertaa viikossa, normaalia kerran ja kuivaa pari kertaa kuukaudessa.

Täsmäputsarit parhaita

Monet peruspuhdistusaineet poistavat myös vesiliukoisen silmämeikin. Hellävaraisinta on kuitenkin poistaa silmämeikki siihen tarkoitetulla tuotteella.

Pitkäkestoinen tai vedenkestävä silmä- tai huulimeikki lähtee parhaiten öljypohjaisella tuotteella.  

Käsittele silmänalueen ohutta ihoa hellästi. Kostuta vanulappu puhdistusaineella siten, että se on kostean nahkea. Paina lappu hetkeksi silmän päälle, jotta meikki liukenee lappuun. Pyyhkäise kevyellä vedolla luomi ja ripset puhtaiksi. Älä hankaa tai venytä ihoa. 

Lääkärin pakeille jos

Jos tunnollinen puhdistaminen ja ihon viikoittainen kuorinta eivät rauhoita ihoa, vaan pinnan alla tuntuu ikäviä näppylöitä, kannattaa mennä ihotautilääkärin luo.

Kyseessä saattaa olla talirauhastukkeumat, miliat eli kiinteät valkoiset näpyt, tai alkava akne.

Joskus kasvoilla voi olla myös keratosis pilaris, joka tarkoittaa huokosaukkojen sarveistumista. Sitä esiintyy yleisimmin olkavarsissa.

Hoitona voidaan käyttää kosmetologien hoitoja vahvempia kemiallisia kuorintoja, erilaisia lääkevoiteita ja joissakin tapauksissa laserhoitoja. Hoidot valitaan aina tilanteen mukaan.

Asiantuntija: Leena Kalliomaa, ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.