Kävelylenkki syksyn tuulessa ja viimassa on aivan omanlaisensa elämys. Kunnon varustautumiseen kuuluu myös kasvojen suojelu säätä vastaan. Nyt on aika vaihtaa kosteusvoide rasvaisempaan.

Käytä talvella meikkivoiteen alla täyteläisempää eli rasvaisempaa kosteusvoidetta. Myös meikkivoide saa olla kesäistä tuhdimpi – etenkin jos ulkoilet paljon.

Tarkista samalla, ettei talviseen ulkoilmakäyttöön hankittu meikkivoiteesi sisällä vettä. Rasvaisemmilla kosteus- ja meikkivoiteilla suojaat ihoasi pakkasta ja viimaa vastaan.

Jos meikki ärsyttää

Kutinan, punoituksen ja kirvelyn taustalla voi olla meikki. Tässä yleisimpiä meikeissä käytettyjä ainesosia, jotka saattavat aiheuttaa ärsytysoireita tai allergiaa. Kysy myyjältä tai kosmetologilta tuotesisällöstä, jos olet epävarma valmisteen koostumuksesta.

  • meikkivoiteissa hajusteet, säilöntäaineet ja lanoliini
  • puutereissa ja poskipunissa hajusteet ja säilöntäaineet
  • silmämeikeissä hajusteet, säilöntäaineet ja luonnonhartsi
  • huulipunissa hajusteet, säilöntäaineet, karmiininpunainen (tuoteselosteessa koodilla CI 75470), siitepölyallergiset voivat saada luontaiskosmetiikasta allergiaoireita

Herkkäsilmäinen

  • Jos silmäsi kyynelehtivät pakkasilmalla ja tuulessa, ulkoile ilman ripsiväriä.
  • Testaa yleensäkin uusi ripsiväri hyvissä ajoin, ainakin pari viikkoa ennen tärkeää menoa. Ei ole kiva, jos silmät vuotavat juhlissa kuin vuoristopuro.
  • Jos itket helposti, jätä juhlatilaisuuteen silmät kokonaan meikkaamatta tai käy kestovärissä kosmetologilla.

Lue lisää talvi-ihosta .

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.