Kävelylenkki syksyn tuulessa ja viimassa on aivan omanlaisensa elämys. Kunnon varustautumiseen kuuluu myös kasvojen suojelu säätä vastaan. Nyt on aika vaihtaa kosteusvoide rasvaisempaan.

Käytä talvella meikkivoiteen alla täyteläisempää eli rasvaisempaa kosteusvoidetta. Myös meikkivoide saa olla kesäistä tuhdimpi – etenkin jos ulkoilet paljon.

Tarkista samalla, ettei talviseen ulkoilmakäyttöön hankittu meikkivoiteesi sisällä vettä. Rasvaisemmilla kosteus- ja meikkivoiteilla suojaat ihoasi pakkasta ja viimaa vastaan.

Jos meikki ärsyttää

Kutinan, punoituksen ja kirvelyn taustalla voi olla meikki. Tässä yleisimpiä meikeissä käytettyjä ainesosia, jotka saattavat aiheuttaa ärsytysoireita tai allergiaa. Kysy myyjältä tai kosmetologilta tuotesisällöstä, jos olet epävarma valmisteen koostumuksesta.

  • meikkivoiteissa hajusteet, säilöntäaineet ja lanoliini
  • puutereissa ja poskipunissa hajusteet ja säilöntäaineet
  • silmämeikeissä hajusteet, säilöntäaineet ja luonnonhartsi
  • huulipunissa hajusteet, säilöntäaineet, karmiininpunainen (tuoteselosteessa koodilla CI 75470), siitepölyallergiset voivat saada luontaiskosmetiikasta allergiaoireita

Herkkäsilmäinen

  • Jos silmäsi kyynelehtivät pakkasilmalla ja tuulessa, ulkoile ilman ripsiväriä.
  • Testaa yleensäkin uusi ripsiväri hyvissä ajoin, ainakin pari viikkoa ennen tärkeää menoa. Ei ole kiva, jos silmät vuotavat juhlissa kuin vuoristopuro.
  • Jos itket helposti, jätä juhlatilaisuuteen silmät kokonaan meikkaamatta tai käy kestovärissä kosmetologilla.

Lue lisää talvi-ihosta .

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.