Vitamiineja, keramideja, happoja ja peptidejä – kosmetiikan tehoaineet auttavat aikuista ihoa uudistumaan. Mikä käy millekin ihotyypille?

Hapot silottavat juonteita

Hapot ja iho voi kuulostaa pelottavalta yhdistelmältä, mutta kosmetiikassa käytettävät hapot ovat kaikkea muuta: tehokkaita ja nopeita mutta silti hellävaraisia.

Erityistä hyötyä kuorivista hapoista on aikuiselle iholle, jonka ongelmia ovat juonteet, sameus ja maksa- eli pigmenttiläiskät.

Kuorivia happoja sisältävät hoitotuotteet poistavat ihon kuollutta pintasolukkoa, kirkastavat väriä, kosteuttavat ja loiventavat juonteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnetuimpia näistä alfahydroksihapoista (AHA) ovat silottava glykolihappo ja pigmenttiä tasoittava maitohappo. Betahydroksihappo (BHA), tutummin salisyylihappo, taas vähentää ihon rasvoittumista eikä sovi kuivahipiäiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vitamiineilla napakkaa nuorekkuutta

Kukapa ei kaipaisi kiinteämpää ja nuorekkaampaa ihoa? Piristysruiske löytyy ihonhoidon vitamiineista!

A-VITAMIINI eli retinoli edistää ihon uusiutumista, napakoittavan kollageenin tuotantoa ja lisää kosteutta sitovan hyaluronihapon määrää. Samoin toimii lääkekasvin siemenistä saatava bakuchiol, joka tasoittaa ihon sävyä ja vähentää juonteiden ja huokosten näkyvyyttä.

B-VITAMIINEISTA suosituimpia ovat niasiiniamidi B3 ja pantenoli B5, jotka kosteuttavat ja hoitavat erityisesti kuivaa ihoa.

C-VITAMIINI eli askorbiinihappo ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä, sillä se vähentää melaniinin syntyä edistävän entsyymin toimintaa.

Lisäksi C-vitamiini kirkastaa ja tasoittaa ja on tarpeen kollageenin tuotannossa. Antioksidanttina se myös suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta.

Ihon vanhenemisen estoon antioksidantteja

Epävakaat kemialliset yhdiste – vapaat radikaalit – tekevät iholla saman kuin muuallakin elimistössä. Ne vanhentavat soluja.

Samaan aikaan ihon kiinteydestä huolehtivan kollageenin ja joustavuutta tuovan elastiinin määrä ja laatu heikkenevät.

Avuksi tarvitaan ihonhoidon moniosaajia eli antioksidantteja ja peptidejä hidastamaan ikääntymisen merkkien näkymistä.

Antioksidantit, joita ovat muun muassa vitamiinit ja koentsyymi Q10 eli ubikinoni, torjuvat vapaiden radikaalien toimintaa.

Peptidit taas tasoittavat ihoa, madaltavat juonteita ja ryppyjä, kiinteyttävät ja kosteuttavat.

Atooppiselle iholle suojamuuria keramideista

Ovatko keramidit tuttuja? Ihonhoidossa ne ovat kuin rakennuspalikoita, jotka korjaavat ihon suojamuuria ja vähentävät kosteuden haihtumista.

Jos ihon luontainen keramidimäärä on vähentynyt ja iho saattaa tuntua kuivalta. Kun suojamuuri vahvistuu, kosteus säilyy paremmin ja ihon pinta pysyy sileänä ja tasaisena.

Keramideista on hyötyä varsinkin kuivalle, atooppiselle, punoittavalle tai kutiavan ärtyneelle iholle.

Vanhenevalle iholle korjausta hyalutronihaposta

Iän myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee ja kosteutta haihtuu aiempaa enemmän. Ei hätää, avuksi löytyy kosteuttajien kuningatar hyaluronihappo, jota nuoressa ihossa on runsaasti luonnostaan.

Kosmetiikan ainesosaluettelossa tämä tehokas aine löytyy usein nimillä hyaluronic acid tai sodiumhyaluronate.

Koska hyaluronihappo eli hyaluronaani sitoo kosteutta, sitä suositaan etenkin anti-age -tuotteissa.

Hyvin kosteutettu iho näyttää pehmeämmältä ja täyteläisemmältä, eivätkä pienet juonteet eivät erotu niin selvästi.

Couperosa-iholle tasapainottavia probiootteja

Oletko tullut ajatelleeksi, että suoliston terveydestä tutut probiootit ja prebiootit voivat olla avuksi myös ihonhoidossa? Ne tukevat varsinkin herkän ja couperosa-ihon hyvinvointia.

Probiootit, terveyttä edistävät mikrobit, tukevat ihon omaa vastustuskykyä.

Prebiootit, erilaiset hiilihydraatit ja vitamiinit, taas toimivat probioottien ravintona.

Kun ihon pinnan mikrobikanta, mikrobiomi, on monimuotoinen ja tasapainossa, iho voi hyvin, näyttää nuorekkaalta ja kestää paremmin ulkoista rasitusta, kuten ilmansaasteita ja vaihtelevia sääolosuhteita.

Asiantuntija: Marjo Poutanen, kauneudenhoitoalan (estenomi AMK/YAMK) yliopettaja, Laurea-ammattikorkeakoulu.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla