Vuosia vastaan taistellaan voiteiden voimalla. Mutta mistä tunnistaa hyvän anti-age-tuotteen ja mikä sopii omalle iholle?

Millainen on hyvä anti-age-tuote?

Hyvä tuote ehkäisee ja korjaa ihon vanhenemisilmiöitä antamatta liian suuria lupauksia. Pakkaustekstien  on pystyttävä kertomaan kuluttajalle olennaiset asiat.
Toimiva hoitotuote imeytyy ihoon ja kiinteyttää, heleyttää, antaa raikkautta ja pehmeyttä. Näin se myös silottaa ja madaltaa juonteita.

Miten anti-age-tuotteet vaikuttavat?

Ne palauttavat ja yllä­pitävät ihon kosteuspitoisuutta, jolloin rypyt ainakin loivenevat. Tämä näkyy ihon kimmoisuuden palautumisena.
Iän myötä ihon mikroverenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät, mikä hidastaa solujen uudistumista. Kun tuotteet elvyttävät verenkiertoa, solujen ravinnonsaanti paranee. Elvyttävillä tuotteilla pyritään myös nopeuttamaan solujen uusiutumista ja ihon paksuuntumista. Tuloksena on tasaisemman näköinen iho.
Tuotteilla voidaan väliaikaisesti turvottaa, täyttää ja kiristää ihon pintaa, jolloin se näyttää sileämmältä ja tuntuu napakammalta. Meikeistä tutut valoa heijastavat pigmentit saavat niin ikään ihon näyttämään sileämmältä ja heleämmältä.

Miten löytyy itselle sopiva tuote?

Ikäjaottelu on hyvä lähtökohta, sillä tietyt ongelmat ilmestyvät usein tietyssä iässä. Esimerkiksi ihon napakkuus kärsii 40 ikävuodesta lähtien, kun elimistön hormonaaliset muutokset vähentävät ihon elastiini- ja kollageeni­säikeiden kimmoisuutta. Ikääntyminen näkyy kuitenkin yksilöllisesti. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä.
Tuotteen koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle. Geelimäinen silmänympärysvoide voi riittää kolmekymppiselle, mutta vanhempi iho kaipaa hoitavia öljyjä ja täyteläisempää tuotetta.
Vuodenaikojen vaihtelut rasittavat kaikenikäisten ihoa. Varsinkin aurinkoisen kesän ja pimeän talven jälkeen tehokas hoitokuuri virkistää ihoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko käytölle alaikärajaa?

Nuori iho toimii hyvin, joten verenkiertoa lisäävät anti-age-tuotteet aktivoivat sitä liikaa. Ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua. Urbaani legenda sen sijaan on se, että jos aloittaa anti-age-tuotteiden käytön liian nuorena, ne eivät enää vanhana tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten tuotteista saa täyden tehon irti?

Anti-age-tuotteita kannattaa käyttää säännöllisesti ja ohjeita noudat­taen. Puhdistus- ja hoitotuotteita käytetään aamuin illoin. Myös kuorinta­tuotteiden säännöllinen käyttö on tärkeää. Lisää tehoa antavat seerumit ja naamiot sekä ammattilaisen tekemät hoidot.

Pärjääkö iho pelkällä anti-agella?

Ikääntyvä iho tarvitsee tehokasta kosteutusta. Se auttaa ihoa säilymään kimmoisana ja pitää vastustus­kykyä yllä. Kun iho ei ole liian kuiva, voiteiden vaikuttavat aineet imeytyvät paremmin ja ihon vanheneminen hidastuu. Hyviä kosteuttajia ovat kerran viikossa käytettävät naamiot ja kosteuttavat seerumit. Erityisesti seerumi sopii talveksi ja aurinkoloman jälkeen, mutta tarvittaessa päivittäiseen käyttöön. Tarjolla on myös tuotteita, joissa yhdistyy kosteutus ja anti-age-vaikutus.

Voiko anti-age-tuotteista olla haittaa?

Anti-age-tuotteet sisältävät aineita, jotka heleyttävät, kiinteyttävät tai täyttävät eli silottavat. Näiden takia tuotteen määrä ja levitys on tarkkaa. Jos voidetta tulee liikaa tai sitä hieroo liian voimakkaasti, se ei imeydy vaan ”rullaa” iholla. Anti-age-tuotteiden kohdalla enemmän ei ole parempi.
Elvyttävillä anti-age-tuotteilla on taipumus lisätä ihon verenkiertoa. Niinpä couperosaihoisen on syytä välttää niitä ja suosia tuotteita, jotka kiinteyttävät ja rauhoittavat.

Asiantuntijoina Leena Kalliomaa ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto,
Päivi Kousa Allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija,
Hanna Raitio Ihotautien erikoislääkäri

  • Mitä isompi huolenaihe ikääntyminen on, sen kattavammasta hoidosta on hyötyä.
  • Perushoitoon riittävät puhdistustuotteet, silmänympärysvoide ja 24-tunnin anti-age-voide tai päivä- ja yövoide, jotka hoitavat myös kaulan ja dekolteen ihoa.
  • Kesällä ja talvi­hangille ehdoton on vähintään suojakertoimella 15 varustettu päivävoide tai erityinen anti-age-suojavoide.
  • Ihonhoitorutiineihin voi lisätä naamioita ja seerumeita ongelman mukaan.
  • Seerumit ovat tehotuotteita, jotka levitetään hyvin puhdistetulle iholle, jotta ne pääsevät imeytymään mahdollisimman syvälle.
  • Kerran viikossa tehtävä kuorinta pitää ihon värin kirkkaana ja pinnan pehmeänä. Kuorinta-aineeksi kannattaa mieluummin valita hellävarainen entsymaattinen kuin rakeita sisältävä tuote.
Sisältö jatkuu mainoksen alla