Vuosia vastaan taistellaan voiteiden voimalla. Mutta mistä tunnistaa hyvän anti-age-tuotteen ja mikä sopii omalle iholle?

Millainen on hyvä anti-age-tuote?

Hyvä tuote ehkäisee ja korjaa ihon vanhenemisilmiöitä antamatta liian suuria lupauksia. Pakkaustekstien  on pystyttävä kertomaan kuluttajalle olennaiset asiat.
Toimiva hoitotuote imeytyy ihoon ja kiinteyttää, heleyttää, antaa raikkautta ja pehmeyttä. Näin se myös silottaa ja madaltaa juonteita.

Miten anti-age-tuotteet vaikuttavat?

Ne palauttavat ja yllä­pitävät ihon kosteuspitoisuutta, jolloin rypyt ainakin loivenevat. Tämä näkyy ihon kimmoisuuden palautumisena.
Iän myötä ihon mikroverenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät, mikä hidastaa solujen uudistumista. Kun tuotteet elvyttävät verenkiertoa, solujen ravinnonsaanti paranee. Elvyttävillä tuotteilla pyritään myös nopeuttamaan solujen uusiutumista ja ihon paksuuntumista. Tuloksena on tasaisemman näköinen iho.
Tuotteilla voidaan väliaikaisesti turvottaa, täyttää ja kiristää ihon pintaa, jolloin se näyttää sileämmältä ja tuntuu napakammalta. Meikeistä tutut valoa heijastavat pigmentit saavat niin ikään ihon näyttämään sileämmältä ja heleämmältä.

Miten löytyy itselle sopiva tuote?

Ikäjaottelu on hyvä lähtökohta, sillä tietyt ongelmat ilmestyvät usein tietyssä iässä. Esimerkiksi ihon napakkuus kärsii 40 ikävuodesta lähtien, kun elimistön hormonaaliset muutokset vähentävät ihon elastiini- ja kollageeni­säikeiden kimmoisuutta. Ikääntyminen näkyy kuitenkin yksilöllisesti. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä.
Tuotteen koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle. Geelimäinen silmänympärysvoide voi riittää kolmekymppiselle, mutta vanhempi iho kaipaa hoitavia öljyjä ja täyteläisempää tuotetta.
Vuodenaikojen vaihtelut rasittavat kaikenikäisten ihoa. Varsinkin aurinkoisen kesän ja pimeän talven jälkeen tehokas hoitokuuri virkistää ihoa.

Onko käytölle alaikärajaa?

Nuori iho toimii hyvin, joten verenkiertoa lisäävät anti-age-tuotteet aktivoivat sitä liikaa. Ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua. Urbaani legenda sen sijaan on se, että jos aloittaa anti-age-tuotteiden käytön liian nuorena, ne eivät enää vanhana tehoa.

Miten tuotteista saa täyden tehon irti?

Anti-age-tuotteita kannattaa käyttää säännöllisesti ja ohjeita noudat­taen. Puhdistus- ja hoitotuotteita käytetään aamuin illoin. Myös kuorinta­tuotteiden säännöllinen käyttö on tärkeää. Lisää tehoa antavat seerumit ja naamiot sekä ammattilaisen tekemät hoidot.

Pärjääkö iho pelkällä anti-agella?

Ikääntyvä iho tarvitsee tehokasta kosteutusta. Se auttaa ihoa säilymään kimmoisana ja pitää vastustus­kykyä yllä. Kun iho ei ole liian kuiva, voiteiden vaikuttavat aineet imeytyvät paremmin ja ihon vanheneminen hidastuu. Hyviä kosteuttajia ovat kerran viikossa käytettävät naamiot ja kosteuttavat seerumit. Erityisesti seerumi sopii talveksi ja aurinkoloman jälkeen, mutta tarvittaessa päivittäiseen käyttöön. Tarjolla on myös tuotteita, joissa yhdistyy kosteutus ja anti-age-vaikutus.

Voiko anti-age-tuotteista olla haittaa?

Anti-age-tuotteet sisältävät aineita, jotka heleyttävät, kiinteyttävät tai täyttävät eli silottavat. Näiden takia tuotteen määrä ja levitys on tarkkaa. Jos voidetta tulee liikaa tai sitä hieroo liian voimakkaasti, se ei imeydy vaan ”rullaa” iholla. Anti-age-tuotteiden kohdalla enemmän ei ole parempi.
Elvyttävillä anti-age-tuotteilla on taipumus lisätä ihon verenkiertoa. Niinpä couperosaihoisen on syytä välttää niitä ja suosia tuotteita, jotka kiinteyttävät ja rauhoittavat.

Asiantuntijoina Leena Kalliomaa ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto,
Päivi Kousa Allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija,
Hanna Raitio Ihotautien erikoislääkäri

  • Mitä isompi huolenaihe ikääntyminen on, sen kattavammasta hoidosta on hyötyä.
  • Perushoitoon riittävät puhdistustuotteet, silmänympärysvoide ja 24-tunnin anti-age-voide tai päivä- ja yövoide, jotka hoitavat myös kaulan ja dekolteen ihoa.
  • Kesällä ja talvi­hangille ehdoton on vähintään suojakertoimella 15 varustettu päivävoide tai erityinen anti-age-suojavoide.
  • Ihonhoitorutiineihin voi lisätä naamioita ja seerumeita ongelman mukaan.
  • Seerumit ovat tehotuotteita, jotka levitetään hyvin puhdistetulle iholle, jotta ne pääsevät imeytymään mahdollisimman syvälle.
  • Kerran viikossa tehtävä kuorinta pitää ihon värin kirkkaana ja pinnan pehmeänä. Kuorinta-aineeksi kannattaa mieluummin valita hellävarainen entsymaattinen kuin rakeita sisältävä tuote.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.