Vuosia vastaan taistellaan voiteiden voimalla. Mutta mistä tunnistaa hyvän anti-age-tuotteen ja mikä sopii omalle iholle?

Millainen on hyvä anti-age-tuote?

Hyvä tuote ehkäisee ja korjaa ihon vanhenemisilmiöitä antamatta liian suuria lupauksia. Pakkaustekstien  on pystyttävä kertomaan kuluttajalle olennaiset asiat.
Toimiva hoitotuote imeytyy ihoon ja kiinteyttää, heleyttää, antaa raikkautta ja pehmeyttä. Näin se myös silottaa ja madaltaa juonteita.

Miten anti-age-tuotteet vaikuttavat?

Ne palauttavat ja yllä­pitävät ihon kosteuspitoisuutta, jolloin rypyt ainakin loivenevat. Tämä näkyy ihon kimmoisuuden palautumisena.
Iän myötä ihon mikroverenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät, mikä hidastaa solujen uudistumista. Kun tuotteet elvyttävät verenkiertoa, solujen ravinnonsaanti paranee. Elvyttävillä tuotteilla pyritään myös nopeuttamaan solujen uusiutumista ja ihon paksuuntumista. Tuloksena on tasaisemman näköinen iho.
Tuotteilla voidaan väliaikaisesti turvottaa, täyttää ja kiristää ihon pintaa, jolloin se näyttää sileämmältä ja tuntuu napakammalta. Meikeistä tutut valoa heijastavat pigmentit saavat niin ikään ihon näyttämään sileämmältä ja heleämmältä.

Miten löytyy itselle sopiva tuote?

Ikäjaottelu on hyvä lähtökohta, sillä tietyt ongelmat ilmestyvät usein tietyssä iässä. Esimerkiksi ihon napakkuus kärsii 40 ikävuodesta lähtien, kun elimistön hormonaaliset muutokset vähentävät ihon elastiini- ja kollageeni­säikeiden kimmoisuutta. Ikääntyminen näkyy kuitenkin yksilöllisesti. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä.
Tuotteen koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle. Geelimäinen silmänympärysvoide voi riittää kolmekymppiselle, mutta vanhempi iho kaipaa hoitavia öljyjä ja täyteläisempää tuotetta.
Vuodenaikojen vaihtelut rasittavat kaikenikäisten ihoa. Varsinkin aurinkoisen kesän ja pimeän talven jälkeen tehokas hoitokuuri virkistää ihoa.

Onko käytölle alaikärajaa?

Nuori iho toimii hyvin, joten verenkiertoa lisäävät anti-age-tuotteet aktivoivat sitä liikaa. Ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua. Urbaani legenda sen sijaan on se, että jos aloittaa anti-age-tuotteiden käytön liian nuorena, ne eivät enää vanhana tehoa.

Miten tuotteista saa täyden tehon irti?

Anti-age-tuotteita kannattaa käyttää säännöllisesti ja ohjeita noudat­taen. Puhdistus- ja hoitotuotteita käytetään aamuin illoin. Myös kuorinta­tuotteiden säännöllinen käyttö on tärkeää. Lisää tehoa antavat seerumit ja naamiot sekä ammattilaisen tekemät hoidot.

Pärjääkö iho pelkällä anti-agella?

Ikääntyvä iho tarvitsee tehokasta kosteutusta. Se auttaa ihoa säilymään kimmoisana ja pitää vastustus­kykyä yllä. Kun iho ei ole liian kuiva, voiteiden vaikuttavat aineet imeytyvät paremmin ja ihon vanheneminen hidastuu. Hyviä kosteuttajia ovat kerran viikossa käytettävät naamiot ja kosteuttavat seerumit. Erityisesti seerumi sopii talveksi ja aurinkoloman jälkeen, mutta tarvittaessa päivittäiseen käyttöön. Tarjolla on myös tuotteita, joissa yhdistyy kosteutus ja anti-age-vaikutus.

Voiko anti-age-tuotteista olla haittaa?

Anti-age-tuotteet sisältävät aineita, jotka heleyttävät, kiinteyttävät tai täyttävät eli silottavat. Näiden takia tuotteen määrä ja levitys on tarkkaa. Jos voidetta tulee liikaa tai sitä hieroo liian voimakkaasti, se ei imeydy vaan ”rullaa” iholla. Anti-age-tuotteiden kohdalla enemmän ei ole parempi.
Elvyttävillä anti-age-tuotteilla on taipumus lisätä ihon verenkiertoa. Niinpä couperosaihoisen on syytä välttää niitä ja suosia tuotteita, jotka kiinteyttävät ja rauhoittavat.

Asiantuntijoina Leena Kalliomaa ammatinopettaja, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto,
Päivi Kousa Allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija,
Hanna Raitio Ihotautien erikoislääkäri

  • Mitä isompi huolenaihe ikääntyminen on, sen kattavammasta hoidosta on hyötyä.
  • Perushoitoon riittävät puhdistustuotteet, silmänympärysvoide ja 24-tunnin anti-age-voide tai päivä- ja yövoide, jotka hoitavat myös kaulan ja dekolteen ihoa.
  • Kesällä ja talvi­hangille ehdoton on vähintään suojakertoimella 15 varustettu päivävoide tai erityinen anti-age-suojavoide.
  • Ihonhoitorutiineihin voi lisätä naamioita ja seerumeita ongelman mukaan.
  • Seerumit ovat tehotuotteita, jotka levitetään hyvin puhdistetulle iholle, jotta ne pääsevät imeytymään mahdollisimman syvälle.
  • Kerran viikossa tehtävä kuorinta pitää ihon värin kirkkaana ja pinnan pehmeänä. Kuorinta-aineeksi kannattaa mieluummin valita hellävarainen entsymaattinen kuin rakeita sisältävä tuote.
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.