Iän myötä iho muuttuu ja kaipaa erilaista hoitoa. Lue, mitä vuodet tekevät iholle ja miten muutosten ilmaantumista voi hidastaa.

Varo nuorena tehoaineita

Kolmeakymppiä käydessä ihon ikääntyminen on jo alkanut, tosin ilman näkyviä merkkejä. Nuorena ensimmäiset tehtävät on suojautua UV-säteiltä ja kosteuttaa ihoa, jotta se pysyy heleänä, pehmeänä ja  kimmoisana mahdollisimman pitkään. Nuorta ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua.

Hidasta ryppyjen ilmaantumista

Ihon kimmoisuudesta vastaavan kollageenin tuotanto alenee kolmekymppisenä. Myös rusketuksesta huolehtivien melanosyyttien määrä vähenee ja solujen jakautuminen hidastuu. Ihon kyky pidättää kosteutta saattaa myös heiketä, joten se kuivuu herkemmin. Samalla alkavat ilmaantua ensimmäiset ikääntymisen merkit, harakanvarpaat ja ajattelu-uurteet.

Kolmekymppisenä ennenaikaisilta iän merkeiltä voi suojautua antioksidantteja sisältävien tuotteiden ja auringolta suojaavien UV-suodattimien avulla.

Apua kiinteyttävistä tuotteista

Ihon kollageeni- ja elastiini­tuotannon hiipumisen myötä muutokset tulevat nelikymppisenä yhä näkyvämmiksi. Silmän­seudun, otsan ja suupielten rypyt piirtyvät pysyviksi uurteiksi ja iho­huokoset suurenevat. Talituotanto vähenee, iho kuivuu ja ryppyisyys lisääntyy. Alttius pigmenttiläiskille kasvaa melaniinituotannon epätasaisuuden takia.

Nelikymppisenä on hyvä ottaa kiinteyttävät tuotteet päivittäiseen käyttöön. Ne huolehtivat elastiini- ja kollageenisäikeiden hyvinvoinnista. Muista myös täydentävät tuotteet eli seerumit ja naamiot.

Oheneva iho kaipaa ravinteita

Vaihdevuodet vauhdittavat ihon veltostumista. Rypyt syvenevät ja kasvonpiirteet alkavat laskeutua, etenkin yläluomet laskeutuvat ja leukalinja pehmenee. Kimmoisuutta verottaa myös solukalvojen kovet­tuminen, solujen uudistumisen
hidastuminen ja ihon pintakerroksen paksuntuminen. Iho samentuu ja karheutuu. Toisaalta se ohenee, kun tyvikalvon aaltomainen rakenne suoristuu ja täyteläisyyttä tuovan soluväliaineen määrä vähenee.

Iho kaipaa aineenvaihdunnan hidastuessa aiempaa enemmän ravitsevia ja solujen toimintaa vilkastuttavia tuotteita, jotka suojaavat ohenevaa ihoa.

Myös ihotyyppi vaikuttaa

Ikääntyminen näkyy yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa iän lisäksi geenit, elämäntavat ja ihotyyppi. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä. Anti-age-tuotteita valitessa onkin hyvä huomioida, että koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle.

 LUE LISÄÄ: NÄIN PYSYT NUORENA

  • lopetat tupakoinnin ja nautit alkoholia kohtuudella.
  • syöt terveellisesti. Käytä tarvittaessa ravintolisiä.
  • juot riittävästi – mieluiten vettä. Sisäinen vesihuolto heijastuu myös ihon kosteustasapainoon.
  • nukut riittävästi. Elinvoimaisen ja vastustuskykyisen ihon salaisuus on kunnon yöunet.
  • ulkoilet päivittäin. Happihyppy pitää verenkierron ja soluaineenvaihdunnan vireänä.
  • opettelet rauhoittumaan. Stressi lisää ihoa ikäännyttävien vapaiden radikaalien määrää.
  • oleskelet maltillisesti auringossa. UV-säteily on tupakoinnin ohella yksi ihoa eniten vanhentavista tekijöistä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.