Iän myötä iho muuttuu ja kaipaa erilaista hoitoa. Lue, mitä vuodet tekevät iholle ja miten muutosten ilmaantumista voi hidastaa.

Varo nuorena tehoaineita

Kolmeakymppiä käydessä ihon ikääntyminen on jo alkanut, tosin ilman näkyviä merkkejä. Nuorena ensimmäiset tehtävät on suojautua UV-säteiltä ja kosteuttaa ihoa, jotta se pysyy heleänä, pehmeänä ja  kimmoisana mahdollisimman pitkään. Nuorta ihoa ei kannata hoitaa liian tehokkailla aineilla, sillä ne saattavat aiheuttaa pieniä näppyjä tai lehahtelua.

Hidasta ryppyjen ilmaantumista

Ihon kimmoisuudesta vastaavan kollageenin tuotanto alenee kolmekymppisenä. Myös rusketuksesta huolehtivien melanosyyttien määrä vähenee ja solujen jakautuminen hidastuu. Ihon kyky pidättää kosteutta saattaa myös heiketä, joten se kuivuu herkemmin. Samalla alkavat ilmaantua ensimmäiset ikääntymisen merkit, harakanvarpaat ja ajattelu-uurteet.

Kolmekymppisenä ennenaikaisilta iän merkeiltä voi suojautua antioksidantteja sisältävien tuotteiden ja auringolta suojaavien UV-suodattimien avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apua kiinteyttävistä tuotteista

Ihon kollageeni- ja elastiini­tuotannon hiipumisen myötä muutokset tulevat nelikymppisenä yhä näkyvämmiksi. Silmän­seudun, otsan ja suupielten rypyt piirtyvät pysyviksi uurteiksi ja iho­huokoset suurenevat. Talituotanto vähenee, iho kuivuu ja ryppyisyys lisääntyy. Alttius pigmenttiläiskille kasvaa melaniinituotannon epätasaisuuden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nelikymppisenä on hyvä ottaa kiinteyttävät tuotteet päivittäiseen käyttöön. Ne huolehtivat elastiini- ja kollageenisäikeiden hyvinvoinnista. Muista myös täydentävät tuotteet eli seerumit ja naamiot.

Oheneva iho kaipaa ravinteita

Vaihdevuodet vauhdittavat ihon veltostumista. Rypyt syvenevät ja kasvonpiirteet alkavat laskeutua, etenkin yläluomet laskeutuvat ja leukalinja pehmenee. Kimmoisuutta verottaa myös solukalvojen kovet­tuminen, solujen uudistumisen
hidastuminen ja ihon pintakerroksen paksuntuminen. Iho samentuu ja karheutuu. Toisaalta se ohenee, kun tyvikalvon aaltomainen rakenne suoristuu ja täyteläisyyttä tuovan soluväliaineen määrä vähenee.

Iho kaipaa aineenvaihdunnan hidastuessa aiempaa enemmän ravitsevia ja solujen toimintaa vilkastuttavia tuotteita, jotka suojaavat ohenevaa ihoa.

Myös ihotyyppi vaikuttaa

Ikääntyminen näkyy yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa iän lisäksi geenit, elämäntavat ja ihotyyppi. Ohut ja kuulas iho rypistyy nopeammin, kun taas rasvoittuva iho on paksumpi ja pysyy siksi pidempään sileänä. Anti-age-tuotteita valitessa onkin hyvä huomioida, että koostumuksen täytyy olla omalle iholle sopiva: kevyempi sekaiholle, paksumpi kuivaihoiselle.

 LUE LISÄÄ: NÄIN PYSYT NUORENA

  • lopetat tupakoinnin ja nautit alkoholia kohtuudella.
  • syöt terveellisesti. Käytä tarvittaessa ravintolisiä.
  • juot riittävästi – mieluiten vettä. Sisäinen vesihuolto heijastuu myös ihon kosteustasapainoon.
  • nukut riittävästi. Elinvoimaisen ja vastustuskykyisen ihon salaisuus on kunnon yöunet.
  • ulkoilet päivittäin. Happihyppy pitää verenkierron ja soluaineenvaihdunnan vireänä.
  • opettelet rauhoittumaan. Stressi lisää ihoa ikäännyttävien vapaiden radikaalien määrää.
  • oleskelet maltillisesti auringossa. UV-säteily on tupakoinnin ohella yksi ihoa eniten vanhentavista tekijöistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla