Rantasaunassa odottaa talven jäljiltä sulanut sampoo, kokkaroitunut hoito­aine ja jämähtänyt aurinko­rasva. Uskaltaako niitä enää käyttää? Vastaajana farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja Päivi Kousa.

Säilyykö kosmetiikkaa mökillä ympäri vuoden?

Tuotteet eivät tykkää jäätymisestä. Jos tuvassa on talvella pieni lämmitys päällä,  avaamattomia sampoita ja muita pesutuotteita voi käyttää, jos niissä on käyttöaikaa jäljellä. Pumppupullossa olevat tuotteet säilyvät hyvin, koska niihin ei pääse ilmaa eikä bakteereja. Yleensä voiteet säilyvät käyttökelpoisina noin vuoden ja puhdistusaineet ja kasvovedet puolitoista vuotta.

Häviääkö vanhasta tuotteesta teho?

Tehon heikkeneminen on vähän niin ja näin: asialla voisi olla merkitystä vaikkapa vanhentuneessa aurinkovoiteessa, mutta eipä juuri sampoossa tai muissa päivittäistuotteissa.

Voiko pesu­­aineita säilyttää saunassa?

Lämpö ja kosteus ovat hyvä kasvualusta mikrobeille, jotka voivat härskiinnyttää tuotteen. Homeetkin tykkäävät kosteista ja lämpimistä tiloista, joten en säilyttäisi pesutuotteita mökkisaunassa. Sampoissa ja pesunesteissä on yli 80 prosenttia vettä, ja tämä asettaa vaatimuksia säilöntäaineille. Vaikka tuotteita ei suositella säilytettäväksi saunan lämmössä tai jääkaapissa, ne kyllä kestävät tilapäistä lämpötilan vaihtelua, kiitos säilöntä- ja stabilointiaineiden.
Luonnonkosmetiikassa säilyvyysaika on usein lyhyempi. Tuotteen rakenteeseen voi tulla muutoksia, jos lämpötila ja kosteus kovin niitä koettelevat. Purnukat pitäisi siis tuoda mökkisaunaan vain pesun ajaksi ja viedä sen jälkeen pois.

Mistä tunnistaa pilaantuneen tuotteen?

Pilaantuneen tuotteen väri saattaa muuttua ja hajusta tulee epämiellyttävä. Vanhentuneissa voiteissa rakenne saattaa muuttua vetiseksi, kulahtanut ripsiväri muuttuu kokkareiseksi. Vanhentuneesta tuotteesta ei tule vaarallista, mutta se voi tulehduttaa valmiiksi rikkoutuneen ihon.

Minkälaisia kauneustuotteita mökille kannattaa viedä?

Riippuu siitä, minkälainen lomakoti on. Kun pesupaikkana on järvi, lampi tai meri, olisi pesuaineiden hyvä olla ympäristöystävällisiä ja luonnonveteen sopivia. Ja  jos mökki on pieni ja kesäasuttava, kannattaa mukaan pakata vain pakolliset: näin jätettä tulee mahdollisimman vähän.

Mitkä kosmetiikka­tuotteet ovat kesämökin ongelmajätettä?

Ongelmajäte on hieman tiukka termi, mutta kesä­asunnossa, jossa jätehuolto toimii ”manuaalisesti”, ei kannata värjätä hiuksia, lakata kynsiä tai poistaa kynsilakkoja. Myös permanenttiaineet, alkoholia sisältävä hajuvesi ja vajaat aerosolitölkit, kuten hiuslakka tai deodorantti, luokitellaan ongelmajätteeksi ja ne tulisi toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voi laittaa pienmetallin keräykseen.

Kumpi on mökille sopivampi, palasaippua vai nestesaippua?

Kumpikin on turvallinen.

  • Nestesaippua sopii isommalle porukalle, jossa pestään ahkerasti käsiä. Sitä ei kuitenkaan saa laimentaa vedellä, koska silloin säilöntäaine ei tehoa. Hanavettäkin pahempi lantrausaine on meri- tai järvivesi, sillä se on hyvä kasvualusta mikrobeille.
  • Kuivana säilytettyä palasaippuaa eivät sään vaihtelut hetkauta, joten sitä voi huoletta käyttää talveksi jälkeenkin. Palasaippuassa ei tarvita säilöntäaineita, koska tuotteen tekemiseen ei ole käytetty vettä.
  • Paras ja hygieenisin palasaippua on narun päässä roikkuva tai reiällisessä astiassa oleva.
  • Saippuakupissa vedessä lilluva likainen palasaippua on epäesteettinen ja -hygieeninen.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.