Rantasaunassa odottaa talven jäljiltä sulanut sampoo, kokkaroitunut hoito­aine ja jämähtänyt aurinko­rasva. Uskaltaako niitä enää käyttää? Vastaajana farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja Päivi Kousa.

Säilyykö kosmetiikkaa mökillä ympäri vuoden?

Tuotteet eivät tykkää jäätymisestä. Jos tuvassa on talvella pieni lämmitys päällä,  avaamattomia sampoita ja muita pesutuotteita voi käyttää, jos niissä on käyttöaikaa jäljellä. Pumppupullossa olevat tuotteet säilyvät hyvin, koska niihin ei pääse ilmaa eikä bakteereja. Yleensä voiteet säilyvät käyttökelpoisina noin vuoden ja puhdistusaineet ja kasvovedet puolitoista vuotta.

Häviääkö vanhasta tuotteesta teho?

Tehon heikkeneminen on vähän niin ja näin: asialla voisi olla merkitystä vaikkapa vanhentuneessa aurinkovoiteessa, mutta eipä juuri sampoossa tai muissa päivittäistuotteissa.

Voiko pesu­­aineita säilyttää saunassa?

Lämpö ja kosteus ovat hyvä kasvualusta mikrobeille, jotka voivat härskiinnyttää tuotteen. Homeetkin tykkäävät kosteista ja lämpimistä tiloista, joten en säilyttäisi pesutuotteita mökkisaunassa. Sampoissa ja pesunesteissä on yli 80 prosenttia vettä, ja tämä asettaa vaatimuksia säilöntäaineille. Vaikka tuotteita ei suositella säilytettäväksi saunan lämmössä tai jääkaapissa, ne kyllä kestävät tilapäistä lämpötilan vaihtelua, kiitos säilöntä- ja stabilointiaineiden.
Luonnonkosmetiikassa säilyvyysaika on usein lyhyempi. Tuotteen rakenteeseen voi tulla muutoksia, jos lämpötila ja kosteus kovin niitä koettelevat. Purnukat pitäisi siis tuoda mökkisaunaan vain pesun ajaksi ja viedä sen jälkeen pois.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä tunnistaa pilaantuneen tuotteen?

Pilaantuneen tuotteen väri saattaa muuttua ja hajusta tulee epämiellyttävä. Vanhentuneissa voiteissa rakenne saattaa muuttua vetiseksi, kulahtanut ripsiväri muuttuu kokkareiseksi. Vanhentuneesta tuotteesta ei tule vaarallista, mutta se voi tulehduttaa valmiiksi rikkoutuneen ihon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minkälaisia kauneustuotteita mökille kannattaa viedä?

Riippuu siitä, minkälainen lomakoti on. Kun pesupaikkana on järvi, lampi tai meri, olisi pesuaineiden hyvä olla ympäristöystävällisiä ja luonnonveteen sopivia. Ja  jos mökki on pieni ja kesäasuttava, kannattaa mukaan pakata vain pakolliset: näin jätettä tulee mahdollisimman vähän.

Mitkä kosmetiikka­tuotteet ovat kesämökin ongelmajätettä?

Ongelmajäte on hieman tiukka termi, mutta kesä­asunnossa, jossa jätehuolto toimii ”manuaalisesti”, ei kannata värjätä hiuksia, lakata kynsiä tai poistaa kynsilakkoja. Myös permanenttiaineet, alkoholia sisältävä hajuvesi ja vajaat aerosolitölkit, kuten hiuslakka tai deodorantti, luokitellaan ongelmajätteeksi ja ne tulisi toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voi laittaa pienmetallin keräykseen.

Kumpi on mökille sopivampi, palasaippua vai nestesaippua?

Kumpikin on turvallinen.

  • Nestesaippua sopii isommalle porukalle, jossa pestään ahkerasti käsiä. Sitä ei kuitenkaan saa laimentaa vedellä, koska silloin säilöntäaine ei tehoa. Hanavettäkin pahempi lantrausaine on meri- tai järvivesi, sillä se on hyvä kasvualusta mikrobeille.
  • Kuivana säilytettyä palasaippuaa eivät sään vaihtelut hetkauta, joten sitä voi huoletta käyttää talveksi jälkeenkin. Palasaippuassa ei tarvita säilöntäaineita, koska tuotteen tekemiseen ei ole käytetty vettä.
  • Paras ja hygieenisin palasaippua on narun päässä roikkuva tai reiällisessä astiassa oleva.
  • Saippuakupissa vedessä lilluva likainen palasaippua on epäesteettinen ja -hygieeninen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla