Rantasaunassa odottaa talven jäljiltä sulanut sampoo, kokkaroitunut hoito­aine ja jämähtänyt aurinko­rasva. Uskaltaako niitä enää käyttää? Vastaajana farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja Päivi Kousa.

Säilyykö kosmetiikkaa mökillä ympäri vuoden?

Tuotteet eivät tykkää jäätymisestä. Jos tuvassa on talvella pieni lämmitys päällä,  avaamattomia sampoita ja muita pesutuotteita voi käyttää, jos niissä on käyttöaikaa jäljellä. Pumppupullossa olevat tuotteet säilyvät hyvin, koska niihin ei pääse ilmaa eikä bakteereja. Yleensä voiteet säilyvät käyttökelpoisina noin vuoden ja puhdistusaineet ja kasvovedet puolitoista vuotta.

Häviääkö vanhasta tuotteesta teho?

Tehon heikkeneminen on vähän niin ja näin: asialla voisi olla merkitystä vaikkapa vanhentuneessa aurinkovoiteessa, mutta eipä juuri sampoossa tai muissa päivittäistuotteissa.

Voiko pesu­­aineita säilyttää saunassa?

Lämpö ja kosteus ovat hyvä kasvualusta mikrobeille, jotka voivat härskiinnyttää tuotteen. Homeetkin tykkäävät kosteista ja lämpimistä tiloista, joten en säilyttäisi pesutuotteita mökkisaunassa. Sampoissa ja pesunesteissä on yli 80 prosenttia vettä, ja tämä asettaa vaatimuksia säilöntäaineille. Vaikka tuotteita ei suositella säilytettäväksi saunan lämmössä tai jääkaapissa, ne kyllä kestävät tilapäistä lämpötilan vaihtelua, kiitos säilöntä- ja stabilointiaineiden.
Luonnonkosmetiikassa säilyvyysaika on usein lyhyempi. Tuotteen rakenteeseen voi tulla muutoksia, jos lämpötila ja kosteus kovin niitä koettelevat. Purnukat pitäisi siis tuoda mökkisaunaan vain pesun ajaksi ja viedä sen jälkeen pois.

Mistä tunnistaa pilaantuneen tuotteen?

Pilaantuneen tuotteen väri saattaa muuttua ja hajusta tulee epämiellyttävä. Vanhentuneissa voiteissa rakenne saattaa muuttua vetiseksi, kulahtanut ripsiväri muuttuu kokkareiseksi. Vanhentuneesta tuotteesta ei tule vaarallista, mutta se voi tulehduttaa valmiiksi rikkoutuneen ihon.

Minkälaisia kauneustuotteita mökille kannattaa viedä?

Riippuu siitä, minkälainen lomakoti on. Kun pesupaikkana on järvi, lampi tai meri, olisi pesuaineiden hyvä olla ympäristöystävällisiä ja luonnonveteen sopivia. Ja  jos mökki on pieni ja kesäasuttava, kannattaa mukaan pakata vain pakolliset: näin jätettä tulee mahdollisimman vähän.

Mitkä kosmetiikka­tuotteet ovat kesämökin ongelmajätettä?

Ongelmajäte on hieman tiukka termi, mutta kesä­asunnossa, jossa jätehuolto toimii ”manuaalisesti”, ei kannata värjätä hiuksia, lakata kynsiä tai poistaa kynsilakkoja. Myös permanenttiaineet, alkoholia sisältävä hajuvesi ja vajaat aerosolitölkit, kuten hiuslakka tai deodorantti, luokitellaan ongelmajätteeksi ja ne tulisi toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voi laittaa pienmetallin keräykseen.

Kumpi on mökille sopivampi, palasaippua vai nestesaippua?

Kumpikin on turvallinen.

  • Nestesaippua sopii isommalle porukalle, jossa pestään ahkerasti käsiä. Sitä ei kuitenkaan saa laimentaa vedellä, koska silloin säilöntäaine ei tehoa. Hanavettäkin pahempi lantrausaine on meri- tai järvivesi, sillä se on hyvä kasvualusta mikrobeille.
  • Kuivana säilytettyä palasaippuaa eivät sään vaihtelut hetkauta, joten sitä voi huoletta käyttää talveksi jälkeenkin. Palasaippuassa ei tarvita säilöntäaineita, koska tuotteen tekemiseen ei ole käytetty vettä.
  • Paras ja hygieenisin palasaippua on narun päässä roikkuva tai reiällisessä astiassa oleva.
  • Saippuakupissa vedessä lilluva likainen palasaippua on epäesteettinen ja -hygieeninen.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.