Stressi, suru ja huolet voivat ohentaa niin miesten kuin naistenkin hiuksia. Mitä muita syitä kaljuuntumiseen on ja voiko sitä estää?

Kaljupäisyys on käytännöllinen muoti, sillä aika monen miehen hiukset harvenevat varhain. Mistä miehen tai naisen kaljuuntuminen kertoo ja voiko sitä torjua? Väitteisiimme vastaa professori Matti Hannuksela.

1. Kaljuuntuminen on perinnöllistä. Elämäntavat eivät siihen vaikuta.

Osittain totta. Niin sanottuun androgeneettiseen (mies- tai naistyyppiseen) kaljuuntumiseen elintavat eivät vaikuta. Sen sijaan voimakas laihdutus, sairaus, useat lääkkeet ja liiallinen A-vitamiinin saanti aiheuttavat niin sanottua telogeenista (hiuksen lepovaiheeseen liittyvää) kaljuuntumista.

2. Stressi, suru ja huolet voivat ohentaa niin miesten kuin naistenkin hiuksia.

Totta. Voimakas stressi voi tilapäisesti saada osan hiusjuurista siirtymään yhtä aikaa lepovaiheeseen. Se näkyy ja tuntuu lisääntyneenä hiustenlähtönä. Harvoin stressi kestää niin pitkään, että hiustenlähtö jäisi pysyväksi.

3. Mitä kaljumpi mies, sitä korkeampi testosteronipitoisuus.

Väärin. Androgeneettisen (miestyyppisen) kaljuuden syy on perimässä. Hiusjuurten soluissa on perimän sanelema määrä androgeenireseptoreita. Tavanomaiset määrät testosteronia ja muita mieshormoneita käynnistää hiustenlähdön. Hiukset eivät lähde niskapuolelta, jossa androgeenireseptoreita ei ole.

5. Jos nainen alkaa kaljuuntua, hänellä erittyy liikaa testosteronia.

Väärin. Naistyyppinen hiustenlähtö, joka suomalaisessa perimässä on yleinen, johtuu samasta syystä kuin miestyyppinenkin hiustenlähtö, siis androgeenireseptorien määrästä hiusjuurissa. Naisilla reseptoreita ei ole kaikissa hiusjuurissa. Sen takia harveneminen on tasaista, eikä naiselle tule täyskaljua päälaelle. Naisillakin androgeenisiä hormoneja on riittävästi reseptoreihin kiinnittymään.

4. Miehen kaljuuntuminen kertoo, että sydänkin on vaarassa.

Väärin. Takavuosina esitettiin, että varhain alkava päälaen kaljuuntuminen olisi merkki verisuonten, erityisesti sepelvaltimoiden kalkkiutumisesta. Uusimmissa tutkimuksissa sellaista yhteyttä ei ole pystytty osoittamaan.

6. Pälvikaljuläikkien syytä ei tunneta, joten hoitoakaan niihin ei ole.

Osittain oikein. Pälvikalju kuuluu autoimmuunisairauksiin, jossa elimistö alkaa reagoida omia kudoksiaan vastaan; tässä tapauksessa hiusnystyjään kohtaan. Ei kuitenkaan tiedetä, miksi sellaista elimistössä tapahtuu. Järkevää hoitoa siihen ei valitettavasti ole. Miten sitä kuitenkin voidaan yrittää hoitaa?

7. Miehen kaljuuntumiseen on lääke, naisen ei.

Väärin. Niin miesten kuin naistenkin kaljuuntumista voidaan hoitaa ulkoisesti minoksidiililiuoksella. Sitä täytyy kuitenkin laittaa kahdesti päivässä, eikä lääke ole kovin tehokas. Miesten kaljuuntumista voidaan hoitaa finaseridilla suun kautta. Naisilla sitä ei käytetä. Naisille käyvät suun kautta otettavat antiandrogeeniset lääkkeet, joita miehillä ei voi käyttää. Sisäisten lääkkeiden teho on hyvä.

8. Kaljuuntumista voi hidastaa hiustenlähtöä ehkäisevillä sampoilla.

Osittain totta. Usein kaljuuntumiseen liittyy rasvainen päänahka ja hilseily eli tali-ihottuma. Hilse on merkki päänahan tulehduksesta. Tulehdus puolestaan kiihdyttää hiustenlähtöä. Rasvoittumista ja hilseilyä estävillä sampoilla tilannetta voi korjata jonkin verran. Mutta mitään varsinaista hiustenlähtöä estävää sampoota ei kannata eikä tarvitse käyttää.

9. Kirurginen hiustensiirto on ainoa toimiva hoito kaljuuntumiseen.

Osittain oikein. Miehillä, joilla on voimakas perimä kaljuuntumiseen, ainoa keino saada hiuksia kasvamaan myös kaljuuntuvalla alueella, on siirtää hiuksia niskapuolelta. Naisilla siihen on harvoin tarvetta ja aihetta.

10. Syöpähoitojen viemät hiukset kasvavat uudelleen, mutta kenties eri värisinä kuin alkuperäiset.

Oikein. Syöpähoidot, mikäli ne eivät kestä kovin pitkään, aiheuttavat niin sanottua telogeenista hiustenlähtöä. Kun lääkitys loppuu, hiukset alkavat kasvaa uudelleen, tosin joskus toisen värisinä ja toisentyyppisinä kuin aiemmin.

11. Monet lääkkeet, kuten epilepsialääkkeet, voivat aiheuttaa väliaikaista kaljuuntumista.

Oikein. Hiustenlähtöä aiheuttavia lääkkeitä on koko joukko. Hiustenlähdön voimakkuus on tosin hyvin yksilöllistä. Hiustenlähtöä aiheuttava lääke pyritään vaihtamaan mahdollisuuksien mukaan toiseen. Aina se ei ole mahdollista. Lievä hiustenlähtö on joskus valitettavasti vain hyväksyttävä.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.