Rupsahtaako, jos lopettaa ryppyvoiteen käytön? Riittääkö helteellä kasvovoide, jossa on aurinkosuoja? Kosmetiikkakysymyksiin vastaavat toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio ja ihotautilääkäri Tapio Rantanen vastaavat.

1. Perusvoide on yhtä hyvä kosteuttaja kuin kalliimpi voide.

Totta. Sekä perusvoiteet että kosmeettiset voiteet kosteuttavat ihoa. Erona on se, että kosmeettiset voiteet sisältävät kalvonmuodostajia, kuten akrylaattiyhdisteitä, jotka estävät veden haihtumista.

Kalvonmuodostajien ansiosta pärjäämme ohuemmilla voiteilla. Perusvoiteiden imeytyminen vie enemmän aikaa, joten kosmetiikkavoiteiden käyttö voi tuntua miellyttävältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vertailua voiteiden tehokkuudessa on vaikea tehdä, koska se johtuu niin monesta asiasta. Myös perusvoiteissa on eroja. Jokainen valitsee itselleen ja kukkarolleen sopivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Luonnonkosmetiikka on turvallisempaa kuin muut.

Tarua. Luonnonkosmetiikka ei ole yhtään sen turvallisempaa kuin muukaan kosmetiikka. Tilanne voi olla jopa päinvastoin. Monet luonnonaineet voivat olla allergisoivia ja lisäksi luonnonaineiden laatu on epätasaista. Ne voivat kasvupaikasta riippuen sisältää haitallisia aineita tai autonsaasteiden raskasmetalleja.

3. Ihomeikki suojaa ja hoitaa ihoa eli pitää sen nuorekkaana.

Tarua. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään, paitsi silloin, kun meikki suojaa tärkeimmältä vanhentavalta tekijältä eli auringon UV-säteilyltä.

Ihon vanhenemista hidastaa parhaiten käyttämällä kosteuttavia voiteita, suojaamalla ihonsa liialliselta auringonpaisteelta ja olemalla tupakoimatta. Myös monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta auttavat ihon nuorekkuuden säilyttämisessä.

4. Ryppyvoiteita täytyy käyttää loppuikänsä tai naama rupsahtaa.

Tarua. Jos lopettaa ryppyvoiteiden käytön, iho voi jonkin aikaa tuntua rupsahtaneelta tai kuivalta, mutta tilanne paranee ajan mittaan.

Anti-aging-tuotteet kosteuttavat ihoa ja turvottavat juonteet piiloon. Ne eivät varsinaisesti nuorenna ihoa.

5. Hiusten satunnainenkin värjäys voi aiheuttaa allergiaa.

Totta. Tämä tosin koskee varsin pientä joukkoa eli niitä, jotka ovat oikeasti allergisoituneita värjäystuotteiden ainesosille. Suurimmalle osalle ei ole haittaa hiusväreistä. Kertavärjäyksestäkin voi herkistyä, mutta allergiariski kasvaa, jos värjää hiuksiaan usein.

Hiusvärejä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville.

6. Raidat ovat vaarattomampia kuin koko hiuskuontalon värjäys.

Totta. Raitoja tehtäessä väriaine ei pääse kosketuksiin päänahan kanssa.

7. Tiheä hiustenpesu voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Osin totta. Sopiva sampoo löytyy vain kokeilemalla. Jos pesu ei aiheuta hiustenlähtöä eikä ärsytä, tuotetta voi käyttää päivittäinkin.

Niillä, joilla on ohut ja pehmeä hiuslaatu, liiallinen peseminen kuitenkin haurastuttaa hiuksia. Heidän hiuksensa katkeilevat ja päänahka kuivuu, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä.

8. Päänahan hilseilyn syynä voi olla väriä säilyttävä sampoo.

Tarua. Väriä säilyttävät sampoot sisältävät auringonsuoja-aineita, esimerkiksi avokadouutetta tai pantenolia, joiden väitetään suojelevan väriä. Näillä ei liene tekemistä päänahan hilseilyn kanssa. Mikä tahansa kosmetiikkatuote saattaa herkistää, joten päänahan kutinan syynä voi olla myös väriä säilyttävä sampoo.

9. Tatuointi saattaa laukaista hiusväriallergian.

Totta. Allergiariski liittyy tosin vain hennatatuointiin.

10. Kosteuttava suihkusampoo ei kuivata vartalon ihoa.

Osin totta. Kosteuttavat suihkusaippuat eivät kuivata ihoa ainakaan samassa määrin kuin palasaippua. Itsensä voi pestä myös ohuella, lotiontyyppisellä perusvoiteella, jolloin ihon pintaan jää suihkun jälkeen suojaava rasvakerros.

11. Hammastahnaa ei pidä niellä, sillä sen ainesosat kertyvät elimistöön.

Totta. Hammastahnat on tarkoitettu syljettäviksi pois. Kevyt huuhtelu riittää.

12. Mitä korkeampi kerroin aurinkovoiteessa, sitä parempi.

Totta. Kuitenkin aurinkovoiteiden valinnassa on käytettävä harkintaa. Mitä korkeampi kerroin, sitä enemmän siinä on kemikaaleja, joista voi tulla muita ongelmia, kuten hormonivaikutuksia.
Aurinkovoiteiden käyttö riippuu ensisijaisesti ihotyypistä, vuodenajasta, maantieteellisestä sijainnista. Mikä riittää yhdelle, ei takaa riittävää suojaa toiselle. Ihon palamista kannattaa ehdottomasti välttää.

13. Kasvovoide, jossa on aurinkosuoja, riittää iltapäivän ostosmatkalle.

Totta. Varmaan aurinkosuojallinen kasvovoide riittää, kun auringossa oleillaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Kysymys kuuluukin, onko auringonsuoja ostosretkellä edes tarpeen.

14. Kosmetiikka pitäisi säilyttää muualla kuin kylpyhuoneessa.

Tarua. Kosmetiikkatuotteiden säilyvyys testataan yleensä myös 40 asteessa.

15. Ripsivärin saa käyttää loppuun vaikka avaamisesta on kulunut vuosi.

Totta. Jos ripsiväri tuntuu hyvältä eikä haise, sitä voi käyttää vuodenkin kuluttua. Pilaantuneen tuotteen tunnistaa kyllä hajusta tai koostumuksen muutoksesta.

Lue lisää kosmetiikasta ja auringosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla