Rupsahtaako, jos lopettaa ryppyvoiteen käytön? Riittääkö helteellä kasvovoide, jossa on aurinkosuoja? Kosmetiikkakysymyksiin vastaavat toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio ja ihotautilääkäri Tapio Rantanen vastaavat.

1. Perusvoide on yhtä hyvä kosteuttaja kuin kalliimpi voide.

Totta. Sekä perusvoiteet että kosmeettiset voiteet kosteuttavat ihoa. Erona on se, että kosmeettiset voiteet sisältävät kalvonmuodostajia, kuten akrylaattiyhdisteitä, jotka estävät veden haihtumista.

Kalvonmuodostajien ansiosta pärjäämme ohuemmilla voiteilla. Perusvoiteiden imeytyminen vie enemmän aikaa, joten kosmetiikkavoiteiden käyttö voi tuntua miellyttävältä.

Vertailua voiteiden tehokkuudessa on vaikea tehdä, koska se johtuu niin monesta asiasta. Myös perusvoiteissa on eroja. Jokainen valitsee itselleen ja kukkarolleen sopivan.

2. Luonnonkosmetiikka on turvallisempaa kuin muut.

Tarua. Luonnonkosmetiikka ei ole yhtään sen turvallisempaa kuin muukaan kosmetiikka. Tilanne voi olla jopa päinvastoin. Monet luonnonaineet voivat olla allergisoivia ja lisäksi luonnonaineiden laatu on epätasaista. Ne voivat kasvupaikasta riippuen sisältää haitallisia aineita tai autonsaasteiden raskasmetalleja.

3. Ihomeikki suojaa ja hoitaa ihoa eli pitää sen nuorekkaana.

Tarua. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään, paitsi silloin, kun meikki suojaa tärkeimmältä vanhentavalta tekijältä eli auringon UV-säteilyltä.

Ihon vanhenemista hidastaa parhaiten käyttämällä kosteuttavia voiteita, suojaamalla ihonsa liialliselta auringonpaisteelta ja olemalla tupakoimatta. Myös monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta auttavat ihon nuorekkuuden säilyttämisessä.

4. Ryppyvoiteita täytyy käyttää loppuikänsä tai naama rupsahtaa.

Tarua. Jos lopettaa ryppyvoiteiden käytön, iho voi jonkin aikaa tuntua rupsahtaneelta tai kuivalta, mutta tilanne paranee ajan mittaan.

Anti-aging-tuotteet kosteuttavat ihoa ja turvottavat juonteet piiloon. Ne eivät varsinaisesti nuorenna ihoa.

5. Hiusten satunnainenkin värjäys voi aiheuttaa allergiaa.

Totta. Tämä tosin koskee varsin pientä joukkoa eli niitä, jotka ovat oikeasti allergisoituneita värjäystuotteiden ainesosille. Suurimmalle osalle ei ole haittaa hiusväreistä. Kertavärjäyksestäkin voi herkistyä, mutta allergiariski kasvaa, jos värjää hiuksiaan usein.

Hiusvärejä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville.

6. Raidat ovat vaarattomampia kuin koko hiuskuontalon värjäys.

Totta. Raitoja tehtäessä väriaine ei pääse kosketuksiin päänahan kanssa.

7. Tiheä hiustenpesu voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Osin totta. Sopiva sampoo löytyy vain kokeilemalla. Jos pesu ei aiheuta hiustenlähtöä eikä ärsytä, tuotetta voi käyttää päivittäinkin.

Niillä, joilla on ohut ja pehmeä hiuslaatu, liiallinen peseminen kuitenkin haurastuttaa hiuksia. Heidän hiuksensa katkeilevat ja päänahka kuivuu, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä.

8. Päänahan hilseilyn syynä voi olla väriä säilyttävä sampoo.

Tarua. Väriä säilyttävät sampoot sisältävät auringonsuoja-aineita, esimerkiksi avokadouutetta tai pantenolia, joiden väitetään suojelevan väriä. Näillä ei liene tekemistä päänahan hilseilyn kanssa. Mikä tahansa kosmetiikkatuote saattaa herkistää, joten päänahan kutinan syynä voi olla myös väriä säilyttävä sampoo.

9. Tatuointi saattaa laukaista hiusväriallergian.

Totta. Allergiariski liittyy tosin vain hennatatuointiin.

10. Kosteuttava suihkusampoo ei kuivata vartalon ihoa.

Osin totta. Kosteuttavat suihkusaippuat eivät kuivata ihoa ainakaan samassa määrin kuin palasaippua. Itsensä voi pestä myös ohuella, lotiontyyppisellä perusvoiteella, jolloin ihon pintaan jää suihkun jälkeen suojaava rasvakerros.

11. Hammastahnaa ei pidä niellä, sillä sen ainesosat kertyvät elimistöön.

Totta. Hammastahnat on tarkoitettu syljettäviksi pois. Kevyt huuhtelu riittää.

12. Mitä korkeampi kerroin aurinkovoiteessa, sitä parempi.

Totta. Kuitenkin aurinkovoiteiden valinnassa on käytettävä harkintaa. Mitä korkeampi kerroin, sitä enemmän siinä on kemikaaleja, joista voi tulla muita ongelmia, kuten hormonivaikutuksia.
Aurinkovoiteiden käyttö riippuu ensisijaisesti ihotyypistä, vuodenajasta, maantieteellisestä sijainnista. Mikä riittää yhdelle, ei takaa riittävää suojaa toiselle. Ihon palamista kannattaa ehdottomasti välttää.

13. Kasvovoide, jossa on aurinkosuoja, riittää iltapäivän ostosmatkalle.

Totta. Varmaan aurinkosuojallinen kasvovoide riittää, kun auringossa oleillaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Kysymys kuuluukin, onko auringonsuoja ostosretkellä edes tarpeen.

14. Kosmetiikka pitäisi säilyttää muualla kuin kylpyhuoneessa.

Tarua. Kosmetiikkatuotteiden säilyvyys testataan yleensä myös 40 asteessa.

15. Ripsivärin saa käyttää loppuun vaikka avaamisesta on kulunut vuosi.

Totta. Jos ripsiväri tuntuu hyvältä eikä haise, sitä voi käyttää vuodenkin kuluttua. Pilaantuneen tuotteen tunnistaa kyllä hajusta tai koostumuksen muutoksesta.

Lue lisää kosmetiikasta ja auringosta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.