Rupsahtaako, jos lopettaa ryppyvoiteen käytön? Riittääkö helteellä kasvovoide, jossa on aurinkosuoja? Kosmetiikkakysymyksiin vastaavat toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio ja ihotautilääkäri Tapio Rantanen vastaavat.

1. Perusvoide on yhtä hyvä kosteuttaja kuin kalliimpi voide.

Totta. Sekä perusvoiteet että kosmeettiset voiteet kosteuttavat ihoa. Erona on se, että kosmeettiset voiteet sisältävät kalvonmuodostajia, kuten akrylaattiyhdisteitä, jotka estävät veden haihtumista.

Kalvonmuodostajien ansiosta pärjäämme ohuemmilla voiteilla. Perusvoiteiden imeytyminen vie enemmän aikaa, joten kosmetiikkavoiteiden käyttö voi tuntua miellyttävältä.

Vertailua voiteiden tehokkuudessa on vaikea tehdä, koska se johtuu niin monesta asiasta. Myös perusvoiteissa on eroja. Jokainen valitsee itselleen ja kukkarolleen sopivan.

2. Luonnonkosmetiikka on turvallisempaa kuin muut.

Tarua. Luonnonkosmetiikka ei ole yhtään sen turvallisempaa kuin muukaan kosmetiikka. Tilanne voi olla jopa päinvastoin. Monet luonnonaineet voivat olla allergisoivia ja lisäksi luonnonaineiden laatu on epätasaista. Ne voivat kasvupaikasta riippuen sisältää haitallisia aineita tai autonsaasteiden raskasmetalleja.

3. Ihomeikki suojaa ja hoitaa ihoa eli pitää sen nuorekkaana.

Tarua. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään, paitsi silloin, kun meikki suojaa tärkeimmältä vanhentavalta tekijältä eli auringon UV-säteilyltä.

Ihon vanhenemista hidastaa parhaiten käyttämällä kosteuttavia voiteita, suojaamalla ihonsa liialliselta auringonpaisteelta ja olemalla tupakoimatta. Myös monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta auttavat ihon nuorekkuuden säilyttämisessä.

4. Ryppyvoiteita täytyy käyttää loppuikänsä tai naama rupsahtaa.

Tarua. Jos lopettaa ryppyvoiteiden käytön, iho voi jonkin aikaa tuntua rupsahtaneelta tai kuivalta, mutta tilanne paranee ajan mittaan.

Anti-aging-tuotteet kosteuttavat ihoa ja turvottavat juonteet piiloon. Ne eivät varsinaisesti nuorenna ihoa.

5. Hiusten satunnainenkin värjäys voi aiheuttaa allergiaa.

Totta. Tämä tosin koskee varsin pientä joukkoa eli niitä, jotka ovat oikeasti allergisoituneita värjäystuotteiden ainesosille. Suurimmalle osalle ei ole haittaa hiusväreistä. Kertavärjäyksestäkin voi herkistyä, mutta allergiariski kasvaa, jos värjää hiuksiaan usein.

Hiusvärejä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville.

6. Raidat ovat vaarattomampia kuin koko hiuskuontalon värjäys.

Totta. Raitoja tehtäessä väriaine ei pääse kosketuksiin päänahan kanssa.

7. Tiheä hiustenpesu voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Osin totta. Sopiva sampoo löytyy vain kokeilemalla. Jos pesu ei aiheuta hiustenlähtöä eikä ärsytä, tuotetta voi käyttää päivittäinkin.

Niillä, joilla on ohut ja pehmeä hiuslaatu, liiallinen peseminen kuitenkin haurastuttaa hiuksia. Heidän hiuksensa katkeilevat ja päänahka kuivuu, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä.

8. Päänahan hilseilyn syynä voi olla väriä säilyttävä sampoo.

Tarua. Väriä säilyttävät sampoot sisältävät auringonsuoja-aineita, esimerkiksi avokadouutetta tai pantenolia, joiden väitetään suojelevan väriä. Näillä ei liene tekemistä päänahan hilseilyn kanssa. Mikä tahansa kosmetiikkatuote saattaa herkistää, joten päänahan kutinan syynä voi olla myös väriä säilyttävä sampoo.

9. Tatuointi saattaa laukaista hiusväriallergian.

Totta. Allergiariski liittyy tosin vain hennatatuointiin.

10. Kosteuttava suihkusampoo ei kuivata vartalon ihoa.

Osin totta. Kosteuttavat suihkusaippuat eivät kuivata ihoa ainakaan samassa määrin kuin palasaippua. Itsensä voi pestä myös ohuella, lotiontyyppisellä perusvoiteella, jolloin ihon pintaan jää suihkun jälkeen suojaava rasvakerros.

11. Hammastahnaa ei pidä niellä, sillä sen ainesosat kertyvät elimistöön.

Totta. Hammastahnat on tarkoitettu syljettäviksi pois. Kevyt huuhtelu riittää.

12. Mitä korkeampi kerroin aurinkovoiteessa, sitä parempi.

Totta. Kuitenkin aurinkovoiteiden valinnassa on käytettävä harkintaa. Mitä korkeampi kerroin, sitä enemmän siinä on kemikaaleja, joista voi tulla muita ongelmia, kuten hormonivaikutuksia.
Aurinkovoiteiden käyttö riippuu ensisijaisesti ihotyypistä, vuodenajasta, maantieteellisestä sijainnista. Mikä riittää yhdelle, ei takaa riittävää suojaa toiselle. Ihon palamista kannattaa ehdottomasti välttää.

13. Kasvovoide, jossa on aurinkosuoja, riittää iltapäivän ostosmatkalle.

Totta. Varmaan aurinkosuojallinen kasvovoide riittää, kun auringossa oleillaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Kysymys kuuluukin, onko auringonsuoja ostosretkellä edes tarpeen.

14. Kosmetiikka pitäisi säilyttää muualla kuin kylpyhuoneessa.

Tarua. Kosmetiikkatuotteiden säilyvyys testataan yleensä myös 40 asteessa.

15. Ripsivärin saa käyttää loppuun vaikka avaamisesta on kulunut vuosi.

Totta. Jos ripsiväri tuntuu hyvältä eikä haise, sitä voi käyttää vuodenkin kuluttua. Pilaantuneen tuotteen tunnistaa kyllä hajusta tai koostumuksen muutoksesta.

Lue lisää kosmetiikasta ja auringosta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.