Laihduttaako palelu, kukkiiko iho pakkasella? Entä miten voi allerginen sateen jälkeen, terveyskeskuslääkäri Pekka Kirstilä?

1. Kylmä ja pakkanen voivat aiheuttaa allergiaoireita.

Tarua. Iho voi reagoida kylmälle nokkosrokkopaukamilla. Hengitysteiden sairauksien, allergioiden ja astman oireet voivat myös kylmällä vaikeutua. Kylmä ei kuitenkaan aiheuta allergiaa vaan lähinnä fysikaalista ärsytystä.

2. Pieni palelu laihduttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta, koska ihminen on tasalämpöinen. Lämmön tuottoon kuluu energiaa, minkä seurauksena laihtuu. En suosittelisi tätä kuitenkaan, koska saatava hyöty on lähinnä teoreettinen eikä itsensä paleluttaminen ole järkevää. Vaikka vilustuminen ei suoraan aiheutakaan flunssaa, se voi heikentää limakalvojen vastustuskykyä viruksia vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Musta ja lumeton talvi masentaa.

Totta. Pimeään vuodenaikaan voi liittyä kaamosmasennus, jonka tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä. Hoitona käytetään muun muassa kirkasvaloa, jonka ääressä istutaan puolesta tunnista tuntiin joka aamu. Se rytmittää ”sisäistä kelloamme” ja vähentää päiväväsymystä.

4. Kovalla pakkasella pää voi jäätyä.

Tarua. Märät hiukset voivat jäätyä. Nenänpää, posket ja korvannipukat ovat alttiit paleltumille. Se, jonka pää on jäässä, on kuollut.

5. Viima ja pakkanen pahentavat aknea.

Tarua. Ihon lämpötilan muuttuessa sen luonnollinen punoitus voi tosin vaihdella, mutta tämä johtuu pinnallisen verenkierron muutoksista. Sen sijaan uusien tutkimusten mukaan varsinkin rasvattomat maitotuotteet saattavat pahentaa akneoireita. Myös hormoneilla on vaikutusta
akneen.

6. Paukkupakkanen tappaa bakteerit.

Tarua. Bakteerit eivät kuole kylmässä, korkeintaan niiden lisääntyminen hidastuu. Bakteeritautien tartunnan kulkuun pak-kasilmat eivät vaikuta. Bakteerit voidaan eliminoida riittävän korkealla lämmöllä, esimerkiksi keittämällä.

7. Kylmä sää kangistaa niveliä ja saa luut kolottamaan, lämmin hellii niitä.

Tarua. Väitteelle ei löydy todisteita. Lienee hyvin henkilökohtaista, miten kukin lämmön ja kylmän kohdallaan kokee.
 
8. Pakkasella kannattaa kuntoilla maltillisesti.

Totta. Sopeutuminen poikkeavaan kylmyyteen ja myös kuumuuteen kuormittaa elimistöä, vaikka ei erityisesti ponnistelisikaan. Kylmällä kuntoillessa pitää erityisesti ottaa huomioon omat sairaudet, ja kaikkien tulee suojautua paleltumilta. Paljaan ihon suojaus ja kerrospukeutuminen ovat tärkeitä.

9. Aurinko helpottaa monien ihosairauksien oireita.

Totta. Auringonvalo on usein hyödyllistä esimerkiksi psoriaasissa ja atooppisessa ihottumassa. Oireet lieventyvät, mutta kokonaan taudit eivät toki parane.

Lue lisää Kuntoile kulmässä turvallisesti, Avantouinti - renoutta ja kylmänkaraisua

Sisältö jatkuu mainoksen alla