Syön tuskin mitään, ja silti kiloja vain kertyy. Syyt voivat yllättää.

Voiko laihdutus lihottaa?

Hyvin vähän syövä saattaa lihoa herkästi erityisesti, jos hän ei liiku. Voimakkaassa laihduttamisessa keho tottuu pieneen energiansaantiin ja kehittää säästötilan. Moni lihoo epäonnistuneen laihduttamisen
takia, koska keho puolustautuu energianpuutetta vastaan. Nykyiset laihdutusohjeet korostavat väärin kiloja, vaikka pitäisi katsoa rasvaprosenttia.

Yksi syy herkkään lihomiseen laihdutuksen jälkeen on kehon sisäinen kannibalismi. Ihmiset menettävät laihdutuksessa liikaa rasvatonta kudosta eli lihasta ja luuta, jotka määräävät perusenergiantarpeen.

Laihduttaminen epäonnistuu lähes aina, jos yrittää laihtua ilman liikuntaa. Liikkumalla pystyy säilyttämään lihaksensa. Nuori pystyy kehittämään kudoksensa takaisin, mutta yli 50-vuotiaille se on jo vaikeaa.

Voinko lihoa, jos syön liian vähän?

Jos syö liian vähän, päätyy usein kuitenkin syömään liikaa. Niukka ravinto altistaa ahmimiselle, joka on nykyään hyvin yleistä. Itseään nälässä pitävä
syö herkästi liikaa sitten, kun ruokaa on tarjolla. Keho yrittää paikata normaalia energiatarvettaan. Näin käy helposti esimerkiksi iltaisin työpäivän jälkeen.

Lihottavatko lääkkeet tai e-pillerit?

Tietyt lääkkeet saattavat lihottaa. Kortisoni lihottaa lähinnä lisäämällä ruokahalua, mutta usein haittavaikutus on pienempi paha kuin jättää lääke ottamatta.

Lääkkeiden haitoista kerrotaan yleensä potilaalle etu­käteen, joten lääkkeen lihottavuus ei pitäisi olla yllätys. E-pillerit voivat turvottaa eli lisätä nesteen kertymistä elimistöön. Monelle painoon vaikuttavalle lääkkeelle on kuitenkin vaihtoehtoja. Niistä kannattaa puhua vaikkapa gynekologin kanssa e-pillereitä valittaessa.

Miksi alkoholi lihottaa?

Alkoholi ei ole laihduttajan ystävä. Moni, joka ei keksi syytä lihomiseensa, lihoo juuri alkoholin takia. Juominen lihottaa kaikkia muita paitsi alkoholisteja, joiden aineenvaihdunta on pahasti häiriintynyt. Alkoholissa on paljon kaloreita, jotka keho polttaa itsekkäästi ensin. Kaikki muut ravinto­aineet varastoituvat.

Alkoholin kalorit ovat ylimääräisiä, koska ne ovat ravitsemuksellisesti turhia. Kilojen kannalta on haitallista juoda usein, vaikka joisi vähän. Alkoholi lisää ruokahalua ja vähentää tietoista tunnetta siitä, miten paljon on järkevää syödä. Alkoholin kalorit kertyvät usein rasvakudokseksi vyötärölle, minkä takia puhutaan kaljamahasta. Vyötärön seudulle kertyvä rasva on terveydelle haitallisinta.

Lihottaako iltasyöminen?

Unettomuuteen liittyy usein niin sanottu yösyöjän oireyhtymä, eli uniongelmista
kärsivä syö illalla saadakseen unta. Iltasyöminen kerryttää herkästi kiloja, koska yöllä kaloreita ei kulu samalla tavalla kuin päivällä. Iltatankkausta parempi vaihtoehto on opetella säännöllinen rytmi, joka sisältää mieluisan
ja rentouttavan tekemisen ohella kevyen iltapalan.

Voiko lihominen olla sukurasite?

Sukurasitteen tunnistaa katsomalla lähisukulaisiaan. Alttius lihomiseen ei kuitenkaan tarkoita, ettei painoonsa voisi vaikuttaa. Siksi geeneillä ei voi perustella lihomista. Ne kannattaa hyväksyä ja ottaa huomioon elämäntavoissa ja erityisesti ruokailutottumuksissa.

Kaksi kolmasosaa ihmisistä lihoo hieman herkemmin kuin toiset, koska heillä on alttiutta lihomiseen. Geenit vaikuttavat yleensä ruokahaluun ja ihmisen luontaiseen aktiivisuuteen. Temperamentista riippuen toiset liikkuvat enemmän paikalla ollessaankin, koska he tekevät tahatonta liikettä käsillään ja kehollaan. Geenit vaikuttavat myös jonkin verran kehon koostumukseen. Tulevaisuudessa on mahdollista, että joitakin geenejä voi sammuttaa ja toisia sytyttää.Voiko lihomisen taustalla olla sairaus?

Sairaudet selittävät lihomista hyvin harvoin. Kilpirauhasen vajaatoimintaan tai kakkostyypin diabetekseen voi liittyä lievä alttius lihomiseen tai toisaalta vaikeus laihtua. Sairautta voi syyttää omasta lihomisestaan lähinnä silloin, kun on kykenemätön liikkumaan vaikka nivel­rikon takia. Liikalihavuus itsessään altistaa kroonisille sairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle.

Kroonisesti sairas jaksaa liikkua vähemmän. Liikkumattomuus taas pahentaa sairauksia. Myös erilaiset liikkumisen rajoitteet estävät liikuntaa, ja monet lihovat sen takia. Lihominen on henkilökohtaisesti iso taakka ja vaikuttaa helposti mielialaan. Vanhemmilla ihmisillä liikkumattomuus voi edistää lihaksistoa surkastuttavan hauraus-raihnaisuusoireyhtymän syntyä.

Asiantuntijana Aila Rissanen professori, sisätautien erikoislääkäri, HYKSin lihavuus-tutkimusyksikkö

Kokeile Kevyen viikon -ruokaohjeita

Ylivoimaisesti yleisin syy lihomiseen on se, että  syö enemmän kuin kuluttaa.

Nykyihmisen elämäntapa ei tue arjessa liikkumista, koska ihmiset tekevät pitkiä työpäiviä ja istuvat paljon töissä ja kotona. Jos kaikki liikkuisivat päivittäin puoli tuntia enemmän, riski lihoa pienenisi huomattavasti.

Liikkumattomuus on kuitenkin harvoin ainoa syy lihomiseen. Niiden, jotka eivät juuri liiku, on kuitenkin vaikea syödä tarpeeksi vähän. Kaikkien, jotka haluavat hallita painoaan, on syytä miettiä ensimmäiseksi liikuntaa.

Vierailija

Laihdutus ja 5 muuta yllättävää syytä lihoa

Tässä ei mainittu virusten vaikutusta lihomiseen. Äskettäin luin, että tutkimuksissa on selvinnyt virussairauden saattavan jättää jälkivaikutuksena lihomisalttiuden. Myös psyyken lääkkeet usein lihottavat, kuten toisaalla mainittiinkin. Tunnen nuorenpuoleisen henkilön, joka harrastaa paljon liikuntaa, mutta on lääkityksen aloitettuaan lihonut reippaasti. Heiluu kuin heinämies, mutta kilot eivät vain lähde.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.