Kaikilla ei ole varaa, halua eikä aikaa personal trainerille, mutta itsekseenkin pärjää. Kohti parempaa oloa voi ponnistaa vaikka näistä arkista muutoksista, pt Patrik Roos neuvoo.

RAVINNOSSA kenen tahansa kannattaa painottaa pieniä, yksinkertaisia asioita:

 • Syö pieniä aterioita pitkin päivää.
 • Vältä ähkyä.
 • Juo vettä aterioiden välissä.

Koeta vähentää päivittäistä kalorinsaantiasi 200 kalorilla, etenkin jos sinulla
on ylipainoa. Se ei todellakaan ole vaikeaa, mutta vaatii pientä viitseliäisyyttä katsoa, minkä verran olet tähän saakka syönyt vuorokaudessa.

Jos liikut päivittäin noin tunnin, kalorinkulutuksesi laskee vielä noin kolmella
sadalla – yhteensä tuo 500 kaloria vähennystä auttaa oikeasti jo laihtumaan.

Syö paljon hedelmiä, vihanneksia ja marjoja. Vältä nopeita hiilareita, kuten vaaleaa kuidutonta leipää, muroja ja pastaa.

Katso, että saat päivittäin hyvää juoksevaa rasvaa ja proteiinia: vaaleaa lihaa, kalaa, joskus munia sekä välipaloina esimerkiksi rahkaa.

LIIKUNNASSA ei tarvitse tavoitella taivaita tai kilpaurheilijan kuntoa. Tähtää tähän:

Liiku viikossa 3–4 tuntia. Jaottele liikkumisesi vaikkapa neljään eri kertaan, joista kahdella kerralla keskityt kohentamaan kestävyyttäsi ja petraamaan sydämesi ja verisuonistosi kuntoa. Hölkkää, käy uimassa, sauvakävele hiki pintaan, hiihdä tai pyöräile. Katso että hengästyt.

Kaksi kertaa viikossa on hyvä tehdä jotakin lihaskunnon eteen. Pyydä kuntosaliohjaajalta tai personal trainerilta sinulle käypä ohjelma, jonka voit toteuttaa joko salilla tai kotilattiallasi. Tiesitkö, että dvd:llä on saatavana myös valmiita kotiharjoitteita?

Muista, että liikunta vain tukee painonhallintaa. Pelkästään liikkumalla et laihdu, vaan hoikistuaksesi sinun pitää kiinnittää huomiota myös syömisiin.

Liikunnan ei pitäisi koskaan olla vastenmielistä. Kokeile eri lajeja niin kauan että löydät sellaisen, jonka parissa aidosti viihdyt.

Jos – ja varmasti myös kun – tulee päiviä, jolloin haluaisit vain maata sohvan pohjalla, muistuta itseäsi, miksi oikeastaan liikut: että voisit paremmin, nukkuisit hyvin ja pitäisit loitolla masennusta, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja osteoporoosia. Aika hyvä syy nostaa pylly penkistä, vai mitä?

Säännöllisyys on avainjuttu, sillä liikunnan terveysvaikutukset eivät varastoidu.

Vinkki

Netissä on kalorilaskureita, kuten kiloklubi.fi, josta saat apua syömiesi kalorien laskentaan.

Lisää potkua liikuntaa saat jumppavideoistamme.

Lue lisää
Aloita kuntoilu näin, niin vältät mahalaskun

Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

 1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
 2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
 3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
 4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

 • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
 • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
 • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
 • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
 • Monivitamiinivalmiste
 • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.