Jo kymmenen minuutin liikuntapätkät sulattavat läskiä - totta vai tarua? Professori Mikael Fogelholm vastaa.

1. Jos haluaa vähentää kehon rasvaa, pitää lisätä rasvattoman proteiinin, kuten rahkan, raejuuston ja kanan, syömistä.

Tarua. Kehon rasva vähenee, kun pidemmällä aikavälillä kuluttaa enemmän energiaa kuin ottaa sisäänsä. Liikkumalla enemmän ja syömällä kevyemmin rasvaa palaa vähitellen. Rasvattomassa proteiinissa ei sinänsä ole mitään erityistä taikaa. Tärkeää on lisätä vihannesten ja hedelmien syöntiä.

2. Kun laihtuu, yleensä häviää sekä läskiä että lihasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Normaalissa laihtumisessa on noin 75 prosenttia rasvaa ja loput lihasta. Jos laihduttaa liian nopeasti (niin sanotuilla pikadieeteillä), voi lihasten menetys olla hyvinkin 50 prosenttia. Vain liikuntaa lisäämällä laihtuu vähän, mutta siitä on noin 90 prosenttia rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Vain kova kuntosalitreeni tai painojen nostelu polttaa rasvaa.

Tarua. Parhaiten energiankulutus lisääntyy kestävyysliikunnalla ja siksi se on parasta rasvapolttoa ajatellen.

4. Rasva voi vähetä kehosta vaikka paino nouseekin.

Tarua. Teoriassa tietenkin voi, mutta ei se helppoa ole. Dopingia käyttävillä urheilijoilla näin kylläkin tapahtuu. Sen sijaan tavallisella ihmisellä tavallisesti liikuttaessa ja tavallisten ruokien äärellä painon nousuun yleensä liittyy niin positiivinen ja rakentava hormonitasapaino, että kyllä sitä rasvaakin samalla varastoituu.  

5. Juokseminen ja käveleminen polttaa enemmän rasvaa kuin lihaskuntoharjoittelu.

Totta. Kestävyysliikunnalla on helpompi kuluttaa paljon energiaa ja siksi ne ovat tehokkaampia laihduttamiskeinoja ja rasvanpolttokeinoja kuin lihaskuntoharjoittelu.

6. Läski lähtee helpommin, jos jättää ruokavaliostaan pois riisin, perunan, pastan ja valkoisen leivän.

Totta ja tarua. Läski lähtee silloin, kun syö vähemmän energiaa kuin mitä kuluttaa. Jos näiden niin sanottujen  huonojen hiilihydraattien vähentäminen on helppoa, se on myös hyvä tapa laihduttaa. Toisaalta jollekin tehokkaampaa voi olla rasvan tai vaikkapa alkoholin käytön rajoittaminen.

7. Vihreä tee tehostaa rasvanpolttoa.

Tarua. Eräät vihreän teen ainesosat voivat teoriassa lisätä rasvanpolttoa, mutta käytännössä kukaan ei voi juoda teetä niin paljon, että siitä olisi mitään merkitystä.

8. Mitä isommat lihakset, sen enemmän rasvaa liikkuessa palaa.

Tarua. Isot ihmiset kuluttavat tietysti liikkuessaan enemmän energiaa ja absoluuttisesti enemmän rasvaa kuin pienet ihmiset. Sen sijaan rasvan osuus energiasta riippuu liikunnan tehosta ja kunnosta. Kohtuullisella teholla liikuttaessa rasvaa kuluu suhteessa eniten. Hyväkuntoinen kuluttaa liikkuessaan myös paremmin rasvaa kuin huonokuntoinen.

9. Liikkuminen vuorotellen korkealla ja matalalla sykkeellä polttaa rasvaa tehokkaammin kuin tasaisella vauhdilla tehty lenkki.

Tarua. Tärkeintä on liikunnan aiheuttama kokonaisenergiankulutus. Yleensä tasaisella vauhdilla liikuttaessa jaksaa pidempään, jolloin rasva palaa paremmin.  
10. Rasvanpoltto alkaa vasta puoli tuntia liikunnan aloittamisen jälkeen. Vartin liikuntapätkistä ei siis ole apua.

Tarua. Rasvanpoltto riippuu vauhdista ja tasapainotilan saavuttamiseen menee vain muutama minuutti. Kymmenen minuutin pätkistäkin on hyötyä.

11. Chilin syöminen tehostaa rasvanpolttoa.

Tarua. Sama asia kuin vihreässä teessä. Teoriassa chilissä on ainesosia, jotka voivat kiihdyttää energiankulutusta, mutta ei kukaan chiliä voi niin paljon syödä.

12. Rasva palaa tehokkaammin, jos pitää lenkin tai jumpan jälkeen tunnin tauon ennen syömistä.

Tarua. Kokonaisuus ratkaisee. Kun kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä saa sisäänsä, laihtuu. Koska syö ja koska liikkuu on periaatteessa sivuseikka.

13. Parhaiten rasva palaa, jos harjoittelee niin että pystyy puhumaan koko ajan.

Totta. Tällainen kohtuullisen kuormittava liikunta, jossa syke on 60–70 prosenttia maksimisykkeestä, on sekä suhteellisesti (rasvan osuus energiasta) että absoluuttisesti (rasvan kuluminen g/min) parasta rasvan polton kannalta.

14. Rasvanpolttoon on saatavilla tehokkaita luontaistuotevalmisteita.  

Tarua. Luontaistuotteiden tehoa ei ole tieteellisesti voitu osoittaa.

Lue lisää
Kesäkilot pois tehostartilla
Paino hallintaan superkevyillä
Kolme porrasta kuntoon

Aamulla vai illalla?

Lenkkeily aamutyhjällä vatsalla polttaa enemmän rasvaa lenkin aikana, verrattuna lenkkiin muutama tunti aterian jälkeen. Rasvan kokonaispalamisen kanssa tällä ei kuitenkaan ole merkitystä. Elimistö nimittäin reagoi rasvanpolttolenkkiin lisäämällä hiilihydraattien käyttöä lenkin jälkeen. Päinvastoin enemmän hiilihydraatteja kuluttavan lenkin jälkeen elimistö alkaa ottaa enemmän rasvaa energiaksi.

Kannattaa liikkua silloin, kun se itselleen sopii ja hyvältä tuntuu. Aamulla suoraan sängystä liikkeelle lähdettäessä ei kroppa ole valmis tosi koviin harjoituksiin, mutta tämä on enemmän urheilijan riesa kuin kuntoilijan tai laihduttajan.

Väsyneenä ei kannata liikkua, koska se lisää vammautumisen riskiä, mutta rasva palaa kyllä väsyneenäkin.

 

Laimin löin liikunnan 2011 kokonaan! Nyt minu rasva on 34.0% ja vesi 47.7%! Miten saan rasvan pois?

  • ylös 35
  • alas 21

Professori Mikael Fogelholm on täysin pihalla kun yksilötasolle mennään, ihmisen kehon perustoiminnasta ei hänellä ole hajuakaan.

  • ylös 23
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla