Kilot kertyvät hitaasti eikä niitä heti huomaa. Astu rohkeasti vaa’alle ja mittaa vyötärösi. Lääkäri neuvoo, kuinka onnistut pysyvästi painonhallinnassa.

Kun housut eivät kesäloman jälkeen mahdukaan jalkaan tai kun sovituskopin peili paljastaa armotta vyötärömakkarat, moni herää kuin horteesta. Apua, miten tässä näin on päässyt käymään!

Lääkäri Pertti Mustajoki neuvoo, kuinka onnistut pysyvästi painonhallinnassa:

 1. Maha kannattaa syödä täyteen. Kylläisyys tulee ruoan määrästä (grammoista ja litroista), maha ei tunnista ruoan energiasisältöä. Kaloreiden laimentaminen onnistuu välttämällä rasvaa ja lisäämällä kasviksia. Sadassa grammassa rasvaa on 900 kilokaloria, mutta samassa määrässä kasviksia, hedelmiä ja marjoja energia jää yleensä alle 50 kilokalorin. Myös vesi laimentaa ruokia, mutta ei juotuna. Veden pitää olla ruoan seassa, kuten keitoissa, jotka tuovat kylläisyyttä vähillä kaloreilla.
   
 2. Löydä itsellesi sopivat ateriavälit. Se on yksilöllinen asia, mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole. Jos ateriavälit ovat pitkät, ota välipala, ettei seuraava ateria mene ahmimiseksi. Huomioi myös annoskoot. Isoista annoksista ja astioista tulee syötyä enemmän kuin pienistä.
   
 3. Kerää askelia. Hikiliikunta ei ole laihdutuksessa välttämätöntä. Sen sijaan arkiliikunnalla on suuri merkitys painonhallinnassa. Kävele tai pyöräile töihin, kauppaan ja kylään. Kiipeä portaita. Puuhaile pihalla. Tavoite on kerätä 10 000 askelta joka päivä. Kannattaa hankkia askelmittari.
   
 4. Vaa’an ahkera käyttö tepsii.Punnitse itsesi vähintään kerran viikossa, kerran päivässä on vielä parempi. Tee siitä rutiini, kuten hampaiden pesusta. Nouse vaa’alle samana päivänä, samaan aikaan, samoissa vaatteissa. Vain vaa’alla näet, onko paino hilautumassa taas ylöspäin.
   
 5. Yksityiskohtaiset päätökset ovat parhaita. ”Lisään liikuntaa” tai ”vähennän rasvan käyttöä” ovat epämääräisiä aikeita. Sen sijaan ”kävelen 8 000 askelta joka päivä”, ”muutan tavallisen juuston kevytjuustoksi” ovat tarpeeksi konkreettisia päätöksiä.

Lue lisää: Mustajoki, Paahtoleipäkatastrofi ja Mustajoki-Leino, Laihdu pysyvästi. Julkaisija Hippokrates/Duodecim.

Lue lisää:

Ruokarytmistä

Paino alas pienin askelin

TARMOA painonhallintaan

Laihduttamisesta

Kiloklubi

Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

 1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
 2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
 3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
 4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

 • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
 • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
 • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
 • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
 • Monivitamiinivalmiste
 • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.