Pitkitä kiireettömän aamun nautintoa venyttelemällä sängyssä. Samoilla liikkeillä voit rentoutua illalla ennen unta.

Kukapa ei jo luonnostaan kiskottelisi aamulla. Kankeus karisee kehosta unen jäljiltä, kun jäseniä ojentelee ja haukottelee syvään.

– Leopardikin venyttelee herättyään puussa, ennen kuin se lähtee savannille saalistamaan, fysioterapeutti Juha Koskela Tampereen Urheilulääkäriasemalta vertaa.

Moni meistä ei pääse liikkeelle, ellei ensin venyttele ja vanuttele itseään sängyssä ja sen laidalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeimmät lihasryhmät päästä varpaisiin kannattaa venytellä järjestelmällisesti. Kun kädet, jalat ja kyljet on saatu pitkiksi, voi pistää menoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mieli on venyttelylle altis yön levon jälkeen, vaikka lihakset ovatkin aamulla jäykemmät kuin illalla. Selän välilevyt ovat yön aikana keränneet nestettä ja pullistelevat heti herättyä, joten aamulla pitää venytellä pehmeästi, kehoa hellien.

Ehkäise lihaskireys

Venyttely hoitaa lihaksia, olipa vuorokaudenaika mikä tahansa. Kävelyt, kyykistelyt, kurottelut, kumartelut ja nostelut sujuvat liukkaasti ja ryhti pysyy kauniina, kun lihakset joustavat ja nivelet liikkuvat.

Venyttely palauttaa istumisesta, yksipuolisista asennoista tai kävelylenkistä kiristyneet lihakset lepopituuteensa, rentouttaa niitä ja parantaa niiden verenkiertoa. Myös nivelet saavat huoltoa, kun venyvät lihakset antavat niille tilaa liikkua täydessä laajuudessaan.

– Lihakset sopeutuvat siihen pituuteen, missä ne eniten ovat. Kiristyneet lihakset huonontavat ryhtiä ja rajoittavat nivelten liikeratoja. Niska, hartiat, selkä ja polvet, jopa koko tuki- ja liikuntaelimistö alkaa oireilla kivuilla, Juha Koskela sanoo.
Istumatyöläisellä kiristyvät varsinkin lonkan koukistajat, reiden takaosat sekä rintalihakset. Kireät lonkan koukistajalihakset haittaavat muun muassa kävelyä, kyykistymistä ja portaiden nousua.

Kireät reiden takaosan lihakset oikaisevat selän normaalin notkon ja vievät ryhdin. Kireät reiden etuosat puolestaan häiritsevät polvilumpion liikettä ja aiheuttavat kipuja polven etualueelle.

Tekniikasta viis

Parasta olisi venyttelemällä ehkäistä vaivoja päivittäin.

– On ihan sama, millä tekniikalla venyttelee, kunhan venyttelee, Juha Koskela sanoo.

Muutaman sekunnin pumppauksia, pitkäkestoisia parin minuutin venytyksiä: pilatesta, joogaa, method putkistoa. Venyttelyn tekniikoita on valtavasti.

– Lyhyistä muutaman sekunnin venytyksistä voi kerätä pari minuuttia päivässä. Välillä voi löysätä ja jatkaa taas. Lopputuloksen kannalta on sama, venytteleekö yhtäjaksoisesti vai pumpaten, Koskela sanoo.

Pitkät venytykset vievät voimaa lihaksista, joten ennen voimaa vaativaa liikuntaa kannattaa lämmitellä pumpaten tai toistamalla liikunnan lajissa tarvittavia liikeratoja. Pitkäkestoiset venytykset sopivat jokaiselle liikuntasuorituksen tai työpäivän jälkeen, kun lihasta halutaan huoltaa.

Venytys saa aiheuttaa nautinnollista kipua, mutta repiä lihaksia ei saa.

Juha Koskela tähdentää, että Hyvän Terveyden venyttelyohjelma palauttaa kireän lihaksen lepopituuteensa. Liikkuvuus eli notkeus rakentuu siitä, että venyttelee useita kertoja viikossa ja venytykseen yhdistyy voiman käyttö.

Lihas joutuu tekemään venyneessä asennossa voimaa vaativaa työtä esimerkiksi silloin, kun käyttää jumppakuminauhaa tai painoja tehostamassa venyttäviä liikkeitä.


SÄNGYSSÄ TEHTÄVÄ VENYTTELUOHJELMA

1. Isot rintalihakset
Käänny kyljellesi. Vie alimmainen käsi pään alle ja päällimmäinen jalka koukkuun vartalon eteen. Avaa päällimmäinen käsi suorana sivulle kämmen ylöspäin ja sormet ojennettuina. Ylävartalo kiertyy mukana. Venytä kättä, siirtele sen asentoa ja hae kiristäviä kulmia.

2. Lonkan koukistajat
Käänny vatsallesi. Pudota toinen jalka eteen lattialle niin, että sääri osoittaa suoraan kohti lattiaa. Jätä toinen jalka sängylle taakse ojentuneena. Kohota ylävartaloa kyynärvarsien tai kämmenien varaan ja paina lonkkaa kohti patjaa. Jos venytys ei tunnu, laita pyyherulla tai tyyny polven alle. Älä päästä selkää notkolle. Vedä napaa kohti selkärankaa.

3. Reiden etuosat
Jatka samassa alkuasennossa. Koukista nyt takana olevaa jalkaa, ota vastakkaisella kädellä nilkasta kiinni ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Tue toinen käsi sängylle. Jos käsi ylety nilkkaan, kietaise nauha nilkan ympärille ja vedä.
Älä nytkään päästä selkää notkolle. Vedä napaa kohti selkärankaa.

4. Reiden takaosat
Nouse istumaan sängyn laidalle toiselle kankulle. Sängyllä oleva jalka on suorana edessä ja lattialla oleva jalka on ojennettu taakse niin, että polvi osoittaa takaviistoon lattiaa kohti. Työnnä lonkkaa taaksepäin ja taivuta ylävartaloa etumaisen reiden päälle niin, ettei alaselkä pyöristy.

5. Pohje ja sääret
Istu samoin kuin edellisessä liikkeessä. Koukista sängyllä olevaa jalkaa. Ota vastakkaisella kädellä kiinni jalkaterän ulkosyrjästä ja toisella kädellä päkiän yltä paina polvea vähitellen suoraksi.

6. Niska ja hartia
Istu sängyn laidalla. Kallista päätä ensin sivulle ja sitten nosta leukaa viistosti ylöspäin. Paina venytettävän puolen kättä alaspäin.

7. Ranteen koukistajat ja ojentajat
Istu sängyn laidalla. Paina kättä suorana sänkyä vasten ensin kämmen patjaa vasten, jolloin koukistajalihakset venyvät, sitten kämmenselkä patjaa vasten, jolloin ojentajat venyvät. Siirtele painoa ja hae kiristäviä kohtia.

Venyttelyliikkeet suunnitteli fysioterapeutti Juha Koskela Tampereen Urheilulääkäriasemalta

Sisältö jatkuu mainoksen alla