Kolme K:ta: kylmä, kohoasento, kompressio (puristus)

Jos pelikaverin nivelsiteet venähtävät, muiden on toimittava ripeästi: Kaverin jalka nostetaan heti kohoasentoon, ja kämmenillä puristetaan tasainen paino kipukohtaan. Sillä aikaa joku hakee ensiapulaukusta kylmäpakkauksen ja elastisen siteen. Koholla pidettävä nilkka kylmennetään ja tukevoitetaan sitomalla. Vajaassa minuutissa on annettu kaikki toipumista nopeuttava ensihoito.

Puristus tärkeintä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun jalan nivelsiteet venyvät tai repeävät, vaurioituneista suonista purkautuu verta kudoksiin. Sitä hillitään jalan kohoasennolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kompressio on kolmen K:n hoidoista tärkein. Se tyrehdyttää verenvuotoa painamalla verisuonia kasaan. Vamma-alueetta pitäisi puristaa tasaisesti. Paino saisi myöskään olla liian kova, vaan verenkierron on toimittava kaikesta huolimatta.

Kylmä ei yksin riitä

Kylmähoito supistaa verisuonia ja hillitsee kipua. Vamma-aluetta voi kylmentää esimerkiksi

  • lumella
  • kylm√§ll√§ vedell√§
  • pakastimesta otetulla sekavihannespussilla

√Ąl√§ laita j√§ist√§ pussia suoraan iholle paleltumavaaran takia. K√§√§ri ensin sidett√§ kipukohtaan, ja sido vasta sitten j√§√§pussi paikalleen. Maastossa kylm√§ensiapu l√∂ytyy esimerkiksi purosta, johon jalka upotetaan. Talvella vamma-aluetta kylment√§√§ oivallisesti kaulaliinalla sidottu lumikerros.

Ota kylm√§hoitoa noin 15‚Äď20 minuuttia kerrallaan 2‚Äď3 kertaa p√§iv√§ss√§. Jatka hoitoa viel√§ seuraavana p√§iv√§n√§, jos vamma-alueella on turvotusta.

Yhdistä kylmähoito aina kohoasentoon ja kompressioon. Muuten siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ensin verisuonet supistuvat kylmän vaikutuksesta ja sitten taas laajenevat äkillisesti aiheuttaen kudoksiin kiihtyvää verenvuotoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla