Kolme K:ta: kylmä, kohoasento, kompressio (puristus)

Jos pelikaverin nivelsiteet venähtävät, muiden on toimittava ripeästi: Kaverin jalka nostetaan heti kohoasentoon, ja kämmenillä puristetaan tasainen paino kipukohtaan. Sillä aikaa joku hakee ensiapulaukusta kylmäpakkauksen ja elastisen siteen. Koholla pidettävä nilkka kylmennetään ja tukevoitetaan sitomalla. Vajaassa minuutissa on annettu kaikki toipumista nopeuttava ensihoito.

Puristus tärkeintä

Kun jalan nivelsiteet venyvät tai repeävät, vaurioituneista suonista purkautuu verta kudoksiin. Sitä hillitään jalan kohoasennolla.

Kompressio on kolmen K:n hoidoista tärkein. Se tyrehdyttää verenvuotoa painamalla verisuonia kasaan. Vamma-alueetta pitäisi puristaa tasaisesti. Paino saisi myöskään olla liian kova, vaan verenkierron on toimittava kaikesta huolimatta.

Kylmä ei yksin riitä

Kylmähoito supistaa verisuonia ja hillitsee kipua. Vamma-aluetta voi kylmentää esimerkiksi

  • lumella
  • kylmällä vedellä
  • pakastimesta otetulla sekavihannespussilla

Älä laita jäistä pussia suoraan iholle paleltumavaaran takia. Kääri ensin sidettä kipukohtaan, ja sido vasta sitten jääpussi paikalleen. Maastossa kylmäensiapu löytyy esimerkiksi purosta, johon jalka upotetaan. Talvella vamma-aluetta kylmentää oivallisesti kaulaliinalla sidottu lumikerros.

Ota kylmähoitoa noin 15–20 minuuttia kerrallaan 2–3 kertaa päivässä. Jatka hoitoa vielä seuraavana päivänä, jos vamma-alueella on turvotusta.

Yhdistä kylmähoito aina kohoasentoon ja kompressioon. Muuten siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ensin verisuonet supistuvat kylmän vaikutuksesta ja sitten taas laajenevat äkillisesti aiheuttaen kudoksiin kiihtyvää verenvuotoa.

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.