1. KOORDINAATIOTA

Seiso kädet suorina ja ota kevyt ote kepistä. Pidä hartiat rentoina. Toinen käsi taivuttaa rannetta ylös ja toinen käsi on paikallaan, ja sitten vaihdetaan. Ranne liikkuu, kyynärpää pysyy paikoillaan. Keppi ikään kuin pyörii kämmenten sisällä. Toinen vaihtoehto on pyöräyttää ranteita alaspäin. Nopeuta tahtia, kun hallitset liikkeen. Huom: Yleensä kädet eivät liiku yhtä hyvin. Pyri kohti tasaista liikettä.

2. LISÄÄ HAASTETTA

Ota esimerkiksi moppi tai harjanvarsi, johon kiinnität jumppakuminauhan. Astu nauhan toisen pään päälle. Kierrä taas ranteita eri suuntiin, kuten 1. liikkeessä, kuminauha kiristyy ja vastus kasvaa. Vie liike niin pitkälle kuin jaksat. Tee molempiin suuntiin.

3. KYYNÄRVARREN KIERTO

Seiso suorana olkavarret vartalon vierellä. Ota keppi käteen ja tue toisella kädellä kyynärpäätä alapuolelta. Ranne pysyy suorana. Käännä kyynärvartta ulospäin ja sitten sisäänpäin. Keppi kallistuu hallitusti puolelta toiselle. Huom: Rankempi versio on, että kyynärpää on suorana edessä. Rannekanavaoire-yhtymää sairastavan tulee olla varovainen.

4. PURISTUSVOIMAA

'Ota käteen sideharsorulla tai pieni kumipallo, jonka ympäri sormet yltävät. Purista kevyesti, sormet koukussa ja ranne vakaana. Voimista puristusta vähitellen. Purista kättä ensin ranne ulospäin taivutettuna ja sitten sisäänpäin taivutettuna. Huom: Tarkoitus ei ole sormien vaan ranteiden vahvistaminen. Pidä siis ranne vakaana.

5. RANTEEN VENYTYS

Käännä kämmen ylöspäin. Ota toisella kädellä ote sormista ja paina alaspäin. Anna kyynärvarren lihasten venyä. Tee tämä venytys rauhallisesti pumppaillen ja kivutta.

Lue lisää
Ranne pois pinteestä

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.