Kävelytyyli on jokaisella omanlaisensa, mutta tekniikkaa voi parantaa. Kävely tuntuu sitä miellyttävämmältä, mitä sujuvampaa se on. Tekniikan hienosäännön voi aloittaa ryhdin tarkistamisesta.

Kävelytekniikka hioutuu kävelemällä, pienellä omatoimisella tarkistuksella tai lenkkikaverin silmällä.

Hyvä ryhti, kantaisku ja varvastyöntö siivittävät sujuvaa kävelyä. Ryhti on hyvä, kun pää on vartalon keskilinjassa ja hartiat ovat rennosti takana. Selkä ei putoa notkolle, lantio ei työnny eteen eikä heilahtele sivulta sivulle.

Askel rullaa koko jalkapohjan mitalla kantaiskusta varvastyöntöön. Varvastyönnön lopussa jalka ojentuu ja pakara tiukkenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavoite on, että jalkaterät osoittavat eteenpäin ja askel rullaa ykkös- ja kakkosvarpaan kautta. Mutta väkisin jalkaterän asentoa ei pidä yrittää muuttaa. Viisi yli yksi -asento jalkaterän iskiessä maahan on ihan normaali.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puutteellinen tekniikka voi kuormittaa väärin tuki- ja liikuntaelimistöä ja altistaa muun muassa nivelkulumille. Esimerkiksi jalkaterän väärä toiminta vaikuttaa myös nilkan, polven, lantion ja selän toimintaan ja pään asentoon saakka. Kävelytekniikan puutteita tulee korjauttaa fysioterapeutilla, jos ne aiheuttavat vaivoja ja kipuja.

Hienosäätöä maastossa

Kävely voi ruveta tympimään eikä kuntokaan kehity, jos aina taittaa saman reitin samalla vauhdilla. Kävelyn saa maistumaan, kun vaihtaa reittiä ja maastoa, kiipeää ylämäkeen ja laskettelee alamäkeen.

Epätasaisilla poluilla kävely antaa keholle työtä ja aisteille elämyksiä toisin kuin työntely tasaisella asvaltilla.

Maastokävely huoltaa ja hienosäätää kehon pienetkin nivelet ja lihakset. Myös jalkaterän ja nilkan lihakset ja tukirakenteet vahvistuvat toisin kuin tasaisella kävellessä.

Sauvatyöntöön voimaa

Sauvojen kanssa kävelyyn on helppo lisätä vauhtia ja pitää sitä yllä. Silloin lihaksetkin tekevät enemmän työtä ja kuluttavat enemmän happea kuin tavallisessa kävelyssä.

Sauvat lisäävät tehoa kävelyyn kuitenkin vain, jos niitä käyttää oikein. Oikea pituus on myös tärkeä: Kerro pituutesi 0,68:lla tai vähennä pituudestasi 50 senttiä, niin saat itsellesi sopivan sauvan pituuden. Testaa sauvojen pituus kaupassa.

Rento ote sauvoista, sauvatyöntöön voimaa ja sauvat riittävän takana ovat tärkeimmät seikat sauvailun tekniikassa.

Sauvatyöntöä kannattaa harjoitella. Kun tehostaa käsien käyttöä, niin koko vartalo saa lisää liikettä ja kävelyyn tulee voimaa ja vauhtia. Pakarat, reidet ja pohkeet tekevät tehokkaasti työtä. Rintarankaan syntyy pientä kiertoliikettä käsien mukana.

Tehokkuudestaan huolimatta sauvakävely ei tunnu tavallista kävelyä raskaammalta, koska rasitus jakautuu tasaisemmin koko keholle.

Kehitä myös lihaskuntoa

Kävelyn ohessa elimistö kaipaa myös lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa. Niitä ovat tanssi, kuntosaliliikunta, pallopelit, laskettelu, voimistelu ja kuntojumpat. Kunto kehittyy ja painonhallinta helpottuu siitä, että liikunta monipuolistuu.

Uinti, soutu, hiihto ja pyöräily nostavat kävelyn tavoin kestävyyskuntoa.

Asiantuntijana liikuntatutkija Hannele Hiilloskorpi UKK-instituutista.

 

Kävelyssä

 • ylävartalo nojaa hieman eteenpäin
 • polvi joustaa ja jalkaterä rullaa koko mitallaan
 • jalka ojentuu työntövaiheessa
 • työnnä pakaralla varvastyönnön lopussa
 • vedät napaa kevyesti sisään
 • ylävartalo kiertyy vasten astuvaa jalkaa
 • kädet liikkuvat eteen ja taakse lähellä vartaloa
 • hartiat ovat rentoina

Sauvakävelyssä

 • pidä hartiat alhaalla
 • sauva osuu maahan vastakkaisen jalan kantapään taakse
 • sauvojen suunta on koko ajan viistosti taaksepäin
 • liikuta sauvoja lähellä vartaloa
Sisältö jatkuu mainoksen alla