
Jos kuntoilukärpänen puri sinua pitkän tauon jälkeen, aloita innolla mutta kuitenkin harkiten. Urheilulääkäri antaa parhaat vinkit liikuntaharrastuksen aloittamiseen.
Kun on mennyt vuosia ilman säännöllistä liikkumista, kannattaa aloittaa varoen mutta oikealla asenteella! Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen neuvoo, kuinka aloitus onnistuu.
Oikea asenne vie eteenpäin
- Älä takerru nuoruuden harrastukseesi pakkomielteisesti. Jos se kuitenkin vieläkin tuntuu miellyttävältä, aloita liikuntasi sillä.
- Jos kuntoilusta on vuosia, aloita riittävällä perusliikunnalla. Sopivia ovat reipas kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, hiihto.
- Lähde liikkeelle avoimin mielin, vaikka et ole aiemmin harrastanut liikuntaa: avaa itsellesi kokonaan uusi, liikunnan maailma.
- Unohda perinteiset lenkkeily tai hiihto, jos ne eivät huvita: liikuntalajien kirjo on loputon.
- Älä turhaan pilaa hyvää ideaa käyttämällä vanhoja, huonoja tai muuten epäasianmukaisia varusteita.
- Muista säännöllisyys, mutta muista myös ettet ole kone. Kunnonkohotus vaati aikaa: sitä ei saavuteta hetkessä, mikä on vuosissa menetetty.
- Lääkärintarkastukseen ei tarvitse mennä ennen liikunnan aloittamista, jos olet alle 50-vuotias, terve etkä käytä säännöllistä lääkitystä. Jos kuitenkin toistetusti tunnet outoja tuntemuksia (rytmihäiriön tuntemus, hengenahdistus, huimaus, tajunnan vaihteluja), syy kannattaa selvittää lääkärissä.
Mitä, miten ja kuinka usein?
- Liiku säännöllisesti, ole kärsivällinen ja kuuntele kehoasi. Mikä tuntuu hyvältä, on (pääsääntöisesti) hyväksi.
- Harrasta liikuntaa ainakin kolmesti viikossa, kuitenkin 1–2 liikuntakertaa viikossa on aina parempi vaihtoehto kuin sohvan ja olutpullon seura.
- Kannattaa harrastaa eri lajeja, jolloin elimistö saa monipuolisesti osakseen liikunnan hyödyt, mutta: yhdenkin lajin säännöllinen harrastaminen päihittää katsomoharrastuksen.
- Sovella ”aluksi hitaasti” -sääntöä kaikkeen liikkumiseen kahdella tapaa: aloita yksittäinen harjoituskerta aina hitaasti sekä kehoa tunnustellen ja etene liikuntaharrastuksesi alkuvaiheessa hitaasti, älä esimerkiksi ahnehdi ylipitkiä juoksulenkkejä.
- Syö terveellisesti ja lepää riittävästi, muista venytellä ja turvaa nestetasapaino liikkuessasi, niin palaudut paremmin.
Lue lisää:
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Seuraa meitä Facebookissa