Jos aikuisten käytöstapoihin kiinnitettäisiin yhtä paljon huomiota kuin lasten, maapallo olisi melkoinen huvikumpu.

Mutta kun ei. Aikuisilta unohtuvat jopa perussäännöt: että kaverista ei puhuta potaskaa ja että leikkiin on otettava nekin, joista ei tykkää.

Yhdysvaltalainen professori P. N. Forni on hyvän käytöksen palkittu puolustaja. Forni puhuu sydämen sivistyksestä, joka ei hänen mukaansa tarkoita vain hyväntahtoisuutta vaan myös itsehillintää ja tahdikkuutta.

Näin pikasivistät sydäntäsi Fornin tyyliin:

  1. Ota mukaan. Päätä, että juttelet tänään työpaikallasi sellaisen ihmisen kanssa, josta et ole koskaan pitänyt. Kun olet palaverissa, kerro keskustelun pääkohdat juuri mukaan tulleelle. Valitse illallisella puheenaiheita, joista koko seurue pystyy
    puhumaan.
  2. Älä puhu pahaa. Jos et voi sanoa toisesta mitään myönteistä, ole hiljaa. Älä nolaa toista. Huuda vain, jos tarvitset palokuntaa tai poliisia.
  3. Ole välillä hiljaa. Kun ystäväsi kertoo huolistaan, kuuntele. Katso silmiin ja nyökyttele. Tilitä omat kokemuksesi vasta myöhemmin.
  4. Kiitä. Kiitä pienestäkin, jos siihen on aihetta. Ilmaise riittävän tarkasti, mistä haluat antaa tunnustusta. Kun saat kiitosta, hyväksy se, äläkä heti keksi toisesta jotakin myönteistä.
  5. Pyydä anteeksi. Tunnusta, että teit väärin. Sano selvästi, että tajuat töppäilysi seu-
    raukset. Älä selitä.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla