Kumpi sinulle on tärkeämpi: rakkauden vai vapauden tarve? Vai kenties saamasi arvostus? Kun tiedostat omat tarpeesi, osaat ohjailla elämääsi viisaammin.

Mielenkiintoisen näkökulman omien valintojen punnitsemiseen antaa niin sanottu realiteettiterapia, jota sovelletaan muun muassa riippuvuuksien hoitoon.

Siinä lähtökohtana on tarpeittemme tyydyttäminen. Jos ydintarpeet eivät saa ravintoa, ihminen saattaa etsiä tyydytystä tuhoisasta suunnasta, kuten päihteistä tai ylensyönnistä.

Käyttäytymisemme perustuu tarpeiden tyydyttämiseen. Jos perustarve jää tyydyttämättä, se heijastuu kaikkeen. Voimme hyvin, kun osaamme kuunnella tarpeidemme vaatimuksia.

Tarpeista tärkeimmät ovat tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi sekä tarve kuulua johonkin - vain muutama prosentti ihmisistä ei halua kuulua perheeseen tai yhteisöön. Toiseksi suurin on arvostuksen tarve. Kun ihminen arvostaa itseään, riittää itselleen ja voi hyvin itsensä kanssa, moni asiaa loksahtaa paikoilleen.

Toiseksi suurin on arvostuksen tarve. Kun ihminen arvostaa itseään, riittää itselleen ja voi hyvin itsensä kanssa, moni asia loksahtaa kohdilleen. Jos ihminen kokee olevansa huono, eivät ihmissuhteetkaan suju.

Perustarpeita ovat myös vapauden tarve, tarve nauttia ja iloita elämästä sekä tarve olla terve ja pysyä hengissä. Myös elämän merkityksen ja tarkoituksen tiedostaminen on keskeinen tarve.

Ajatuksiinsa voi vaikuttaa

Realiteettiterapia pohjautuu valinnan teoriaan. Siinä puhutaan kokonaiskäyttäytymisestä, johon kuuluvat toiminta, ajattelu, tunteet ja fysiologia. Näistä toiminta ja ajattelu ovat keskeisiä sikäli, että niihin voimme itse vaikuttaa. Valinta on itsellä.

Ajatukset me voimme pysäyttää ja muuttaa – ja samalla voimme muuttaa toimintaammekin. Kun ajatukset ja toiminta muuttuvat parempaan kurssiin, myös tunteet ja kehon reaktiot muuttuvat.

– Minulle arvostuksen tarve on tärkeää. Haluan saada työssä ja kotona palautetta siitä, että teen paljon asioita. Jos en saa kaipaamaani kiitosta, mietin, miten voin toimia saadakseni sitä, konkretitsoi realiteettiterapiaa opiskellut terapeutti Heidi Härkönen.

Hän kertoo, että parisuhteessa ja perhe-elämässä realiteettiterapian opeista on hyötyä. Kun tietää, mitkä tarpeet ovat itselle ja mitkä kumppanille ne tärkeimmät, osaa toimia paremmin. Jos kumppanille keskeistä on tarve kuulua johonkin, hän todennäköisesti käyttää paljon aikaansa ihmisten parissa.

Älä juutu menneisyyteen

Terapiassa ei mennä kauaksi menneisyyteen, vaan mietitään, miten tänään voi tehdä toisin. Menneisyyteen juuttumalla ei välttämättä saavuteta parempaa huomista. Vastuu on oma; äitiä tai ex-puolisoa ei jäädä syyttelemään, siitä ei hyödy kukaan.

Parisuhteessa puolisojen tulisi sitoutua sekä toisiinsa että suhteeseen ja miettiä, mitä he voivat itse tehdä sen hyväksi.

– Realiteettiterapia opettaa miettimään omien tekojen seurauksia. Jos nalkutan miehelle, mitä siitä seuraa? Jos harmistun siitä, että lomasuunnitelma muuttuu, kannattaako jäädä kiukun tunteeseen kiinni vai yrittää luoda kuitenkin hyvä loma? Jos tuntuu siltä, että elämä on jatkuvasti tylsää, voi pohtia, milloin viimeksi oli kivaa ja miksi? Omista tunteista ja teoista pitää ottaa vastuu, Härkönen kertoo.

On tärkeää miettiä, mikä on sopiva ajankohta asioiden käsittelemiseen. Ihmissuhteen ongelmia ei pidä ratkaista vihaisena. Uusia sääntöjä murrosikäiselle ei kannata ladella vihaisena, vaan vastuista ja vapauksista on järkevää jutella rauhallisessa tilanteessa.

–Ristiriitatilanteessa on parempi kysyä itseltään onko tehnyt voitavansa sen sijaan, että uhkailee, kiristää tai syyttää muita.

Lue lisää:

Positiiviseen ajatteluun työkalupakki

Viha kääntyy voimaksi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.