
Hän liihottaa kriisistä kriisiin. Varastaa huomion, kokee huutavia vääryyksiä ja paisuttelee onneaan. Vieläkö jaksat draamakuningatarta?
1. Kuuntele viilipyttynä
Draamakuningattarelle mikään ei ole pientä, sattumanvaraista tai arkista. Hän roihuaa aina tunteidensa äärirajoilla. Surullisena hän syöksyy syvimpään rotkoon, iloisena räjähtää riemusta. Hän näkee elämänsä jännityskertomuksena ja itsensä tapahtumien keskipisteenä, sankariroolissa.
Jos draamakuningattarelle siis sattuu jotain järisyttävää, vaikkapa kampaaja töpeksii hänen tukkansa, kuuntele tyynesti. Vähättely ei kannata, sillä ystäväsi hätä on paitsi liioiteltua, myös aitoa, ja tuhahtelusi tuikkaa vain bensaa liekkeihin. Tartuta rentoutesi. Vaikka puheesi myötäilisivät vouhotusta, rauhallinen kehonkielesi viestittää, että moinen tukkakriisi on lopulta selätettävissä.
Kuninkaallinen käytös voi johtua siitä, että ystäväsi on kasvatettu lapsesta asti prinsessaksi, jonka ei tarvitse huomioida muita. Vakavimmillaan kyse on persoonallisuushäiriöstä: huomionhakuisesta tai epävakaasta persoonallisuudesta. Huomionhakuisella ihmisellä on pakonomainen tarve tehdä vaikutus muihin, kerätä kamuja ja testata viehätysvoimaansa. Epävakaa horjahtaa pienistäkin vastoinkäymisistä.
2. Tökkäise hellästi
Draamakuningattaren suurin ongelma on suhteellisuudentajun puute. Hänellä on luontainen kyky nähdä maailma mustavalkoisesti, vain omasta vinkkelistään. Vaikka neuvojen kuunteleminen ei ole hänen vahvimpia puoliaan, voit tyrkätä häntä oikeaan suuntaan – hänen oman napansa ulkopuolelle.
Jos kuningatar voihki eilen, että kaikki vihaavat häntä, ja julistaa tänään, että muiden ylenpalttinen rakkaus on hänelle taakka, kysy rauhallisesti: ”Putosin kärryiltä – onko ongelmasi siis se eilinen, että sinusta ei tykätä, vai se palvominen, josta mainitsit tänään?” Kun rinnastat puheen ristiriitaisuudet, hän saattaa oppia näkemään tilanteen itsensä ulkopuolelta.
Draamakuningatar ei kestä arkea. Mieluummin hän tempoilee lemmen-tuskassa kuin tylsistyy. Hän hyppää päättäväisesti samaan karuselliin kerta toisensa jälkeen: valitsee aina samantyyppisen miehen, jonka kanssa suhde myrskyää aina saman kaavan mukaan ja ajautuu työpaikkoihin, joissa joutuu mystisiin kahnauksiin.
Kuningattaren voi havahduttaa lempeällä ihmettelyllä. Jos hän vaikertaa olevansa renttumagneetti, kysy viattomasti: ”Miten niin? Vaikka Kale on vähän kaljaan kallellaan, olihan Make pahempi.” Tai jos hän on menettänyt taas työpaikkansa temppuilunsa vuoksi, voit rauhoitella: ”Tämähän oli vasta neljäs työpaikka jonka menetit. Mikähän voisi olla näitä tapauksia yhdistävä tekijä?”
3. Käännä katse itseesi
Draamakuningatar kuvittelee, että hänellä on velvollisuus viihdyttää muita, itseään tylsempiä alamaisiaan. Usein hän jopa onnistuu ja tempaisee tyhjästäkin mitä hulvattomimman shown.
Jos hän saa sinut raivon partaalle, mieti miksi. Haluaisitko sittenkin olla itse se magneetti, jonka olemus valtaa puolet huoneesta? Mikä on haavasi, johon draamakuningatar suolaa ripottelee? Suhtaudu ystävääsi kuin arvokkaaseen opettajaan. Vaikket voi muuttaa toista, voit aina miettiä, mitä voit itse muuttaa.
4. Pakene
Pahimmillaan draamakuningatar näännyttää sinut. Hän purskauttaa tunnekuohunsa päällesi muttei kysy sinun elämästäsi mitään. Hän pyörii karuseillessaan, sinä katsot sivusta kun viides kierros alkaa – ja lohdutat taas kiltisti jälkeenpäin.
Jos vastavuoroisuus puuttuu suhteesta täysin, suojele itseäsi ja häivy. Paikalta liukeneminen on useimmiten helppoa, sillä draamakuningatar on niin keskittynyt itseensä, ettei edes huomaa jos katoat. Ja koska hän osaa myös hurmata, hän löytää uuden kuuntelijan hetkessä.
Asiantuntijana psykologi Tuija Matikka