Liha, kala, palkokasvit ja muu proteiinipitoinen ruoka lievittävät syysmasennusta. Erityisen hyviä piristäjiä ovat kahvi, tee ja tumma suklaa. Lue, kuinka syöt itsesi energiseksi.

Kun pimeys hönkii päälle, kannattaa tankata sellaisia ruokia, jotka piristävät ja välttää niitä, jotka vievät lopunkin puhdin.

Runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio nostaa verensokeria ja antaa hetkellisen energiaryöpyn. Pian nukuttaa kuitenkin entistä enemmän. Jos syö lounaaksi tuhdin pasta-annoksen, niin melko varmasti iltapäivällä iskee väsymys.

Proteiinipitoinen ruoka ei väsytä samalla lailla. Siksi päivällä kannattaa tankata proteiinipitoista ruokaa, kuten kalaa tai lihaa ja kasviksia.

Hiilihydraatit kannattaa säästää iltaan, siis pastat, perunat, riisit ja leivät. Silloin ne helpottavat nukahtamista.

Muista ruokarytmi

Myös säännöllinen ateriarytmi, pieniä annoksia parin kolmen tunnin välein, auttaa pitämään yllä hyvän vireen. Se myös ehkäisee ylensyömistä.

Jos syö miten sattuu, verensokeri pääsee laskemaan, mistä voi seurata ärtymystä.

Nälkäisenä tulee myös herkästi hotkittua itsensä ähkyyn, mikä väsyttää lisää.

Teetä ja tummaa suklaata

Yksittäisistä ruoka-aineista vireyttä lisäävät eniten kahvi, tee ja tumma suklaa. Niiden sisältämä kofeiini virkistää, piristää ja parantaa fyysistä suorituskykyä.

Tumma suklaa kiihdyttää myös mielihyvähormoni endorfiinin eritystä ja alentaa verenpainetta. Kofeiinin lisäksi siinä on hermostimulantti teobromiinia sekä fenyyli-etyyliamiinia, joilla kummallakin on hyvä vaikutus mielialaan.

Tee on vielä tummaa suklaatakin parempi valinta, etenkin jos sitä juo päivittäin. Teessä on teaniini-aminohappoa, jonka on todettu vähentävän stressiä ja masennusta.

Jos haluat varmistaa vaikutuksen, valitse vihreä tee. Sen on todettu suojaavan  masennukselta.

Lue lisää:

Proteiineja sopivasti
Vaihda hiilarit parempiin
Asiantuntijan neuvot: Näin hillitset iltasyöpöttelyä
Ateriarytmi auttaa painonhallinnassa

 • lihasta
 • kalasta
 • munan valkuaisesta
 • maidosta
 • täysjyväviljasta
 • pavuista
 • pähkinöistä ja siemenistä
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.