Eikö olisi kiva, jos saisit viestisi perille - ehkä jopa hurmaisit yleisäsi. Presidentti Barack Obama on mestaripuhuja, joka tuntee kuulijoiden koukutuskikat.

Kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puhuu, käytössä ovat NLP:stä (Neuro-Linguistic Programming) tutut kikat. Sinäkin voit ottaa ne käyttöön, mutta muista että hyvä esiintyminen ei ole esittämistä.

  • Luo jees-tunnelma. Kun kuulija voi olla samaa mieltä kanssasi, vaikka vain siitä, että ”olette täällä yhteisen ongelman edessä”, yhteys vahvistuu.
  • Pyydä kuulijoita kuvittelemaan asia, josta puhut. Näin siitä tulee osa jokaisen maailmankuvaa.
  • Aloita hitaasti ja nopeuta asteittain. Jaa puheesi 4–8 sanan osiin, joiden jälkeen pidät tauon. Vaihtele rytmiä.
  • Paina peukalo ja etusormi yhteen, kun haluat painottaa jotakin. Yleisö oppii tiedostamattaan huomaamaan, mikä on tärkeää.
  • Toista sanoja ja linkitä asioita yhteen sanoilla ”siispä, niinpä”.

    Lähde: Suunta

    Lue lisää Treenaa itsesi itsevarmaksi

Neuro viittaa aisteihin ja neurologisiin prosesseihin eli tiedon käsittelyyn, Linguistic sekä puhuttuun että kehon kieleen ja Programming ajattelun rakenteisiimme.

NLP:tä käytetään esimerkiksi oman henkisen kasvun välineenä, apuna työelämässä tai terapiassa. Ideana on harjoitusten avulla muuttaa omaa ajatteluaan, lisätä tietoisuustaitoja ja parantaa vuorovaikutustaan.

NLP:n uskotaan lisäävän myönteisyyttä ja parantavan itsetuntemusta. Menneisyyden kokemuksista voi löytää voimavaroja tulevaan ja oivaltaa uutta. Keskeistä on oppia muuttamaan negatiivinen kokemus positiiviseksi. MR

Lisää tietoa NLP:stä