
Kolmikymppinen vaimo ja äiti kysyy, miten tukea masentunutta miestään ja jaksaa itse arkea? Psykologi vastaa.
Kysymys:
Kolmikymppisellä miehelläni on todettu masennus. Hän on salannut sen minulta pitkään. Häntä ahdistaa elämässämme kaikki: 2,5-vuotias lapsi, talo ja sen remontti, työ, kotiolot ja minä. Hän on sulkeutunut kuoreensa ja jättänyt minut ulkopuolelle. Mies painottaa, ettei voi luvata minulle mitään. Ei edes huomista päivää. Hän haluaa tilaa ja rauhaa, jota olen myös antanut. Joka ilta hän kertoo rakastavansa, muttei jaksa hoitaa parisuhdetta. Olen kannustanut hakemaan apua, mutta vastaus on, ettei se auta ja hän ei halua. Minulla on tukiverkko, miehellä ei. Miten selviydyn itse ja pystyn tukemaan miestäni?
Vastaus:
Masennuksesta on kehittynyt kansansairaus, vaikka samaan aikaan Suomi on maailman onnellisin maa. Osaksi syynä tähän on alentunut kynnys hakea apua, osaksi se, että yhteiskuntamme ja ihmissuhteiden asettamat haasteet kasvavat koko ajan. Ja yhä useampi meistä yrittää selviytyä yksin ja omin voimin. Aivankuten kerrot miehesitoimineen.
Ongelmien kanssa yksin jääminen on tunnetusti vaarallista. Harvalla meistä on niin paljon kokemusta oman mielen kanssa työskentelystä, että selviytyisimme vakavimmista mielialahäiriöistä omin avuin.
En tiedä, onko miehelläsi mielialalääkitystä, mutta joko se ei ole oikeanlainen tai hänei suostu ottamaan sitä. Usein mielialalääkitys auttaa masennuksessa pahimman yli niin, että keskusteluyhteys palaa, ja tuntuu mahdolliselta hakea apua. Psykoterapiaan pääsy ei sekään ole nopea tai helppo prosessi.
Jäin miettimään, missä miehesi masennus on todettu ja onko hänen hoitoaan suunniteltu. Esimerkiksi työterveyshuollon kautta on mahdollista päästä nopeasti oikeaan hoitoon.
Masentuneen puolisona olo on erittäin vaativaa. Kuten kuvaat, masennukseen liittyy vetäytymistä ja sulkeutumista, jolloin toinen puoliso jää yksin hoitamaan arkeailman tukea. Torjutuksi tuleminen, kun haluaa auttaa ja antaa tukea, on raskasta.
Kerrot, että sinulla on tukiverkko, mutta voiko siinä keskustella rehellisesti masentuneen kanssa elämisen raskaudesta? Ja onko kenellekään antaa sinulle neuvoja oman kokemuksen pohjalta, miten helpottaa tilannetta?
Verkossa olevasta Mielenterveystalosta löytyy osio Myös läheinentarvitsee tukea, jossa on tietoa ja linkkejä.
Mielenkiintoinen kirja luettavaksi on Miia Moision (2018) Toivon kirja masennuksesta. Elokuvissa masennusta on kuvattu onnistuneesti esimerkiksi von Trierin Melancholiassa (2011), Nicole Kidmanin tähdittämässä Tunnit-elokuvassa (2002) ja animaatiossa Anomalisa (2015), jossa päähenkilö on masentunut mies.
Vaikka on tärkeää ymmärtää masennuksen muotoa ja ilmenemistä, sinun tehtäväsi ei ole alkaa masennuksen asiantuntijaksi. Älä siis pyri uppoutumaan liiaksi masennustietoon vaan huolehdi ensisijaisesti itsestäsi niin, että jaksat pyörittää arkeanne ja tukea miestäsi niin kuin se on mahdollista. Nyt olisi tärkeintä hakea nopeasti lisätukea tilanteeseenne, ettei sinusta ei tule seuraavaa perheen masentunutta.
NÄIN ETEENPÄIN
➤HANKI lisätietoa masennuksesta ja masentuneen omaisena olemisesta.
➤SELVITÄ miehesi hoitotaho ja -suunnitelma.
➤PIDÄ huoli, että pääset irtautumaan arjen pyörittämisestä ja lataamaan akkujasi.
➤YRITÄ löytää vertaistukiryhmä tai ystävä, jonka kanssa voit käydä läpiristiriitaisia tunteita.
Mikael Saarinen
psykologi ja psykoterapeutti
Kysy psykologilta
Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.