Noin joka sadas ihminen sairastuu skitsofreniaan. Valtaosa Suomen noin 50 000 skitsofreniapotilaasta selviytyy psykiatrisessa avohoidossa. Moni tarvitsee kuitenkin aika ajoin sairaalahoitoa.

Riskit

Suurin vaara sairastua skitsofreniaan on niillä, joiden lähisukulaisella on skitsofrenia. Taudin puhkeamiseen tarvitaan perinnöllisen tai varhaiskehityksen aikana syntyneen alttiuden lisäksi sisäinen tai ulkoinen tekijä, esim. stressi. Alkusyynä voi olla myös esimerkiksi liiallinen alkoholin käyttö, huumeet tai keskushermostovamma.

Miehillä sairaus alkaa aikaisemmin kuin naisilla. Sairastuneet ovat normaaliväestöä useammin naimattomia ja heidän sosiaaliryhmänsä on keskimääräistä alhaisempi.

Kolme neljästä skitsofreniapotilaasta kärsii jo ennen psykoosin puhkeamista ennakko-oireista, kuten masennuksesta, syyllisyydestä, kyvyttömyydestä tuntea nautintoa, eristäytymisestä, oudosta käytöksestä tai alkoholi- ja huumeongelmasta. Nämä oireet voivat kestää muutamasta päivästä useisiin vuosiin. Ennakko-oireiden tunnistaminen on tärkeää, sillä psykoosin puhkeaminen voidaan usein estää kevyellä lääkityksellä ja psykososiaalisella hoidolla.

Hoito

Skitsofreniadiagnoosin tekee psykiatri. Taudinmääritys perustuu esitietoihin ja tutkimukseen, jossa kartoitetaan potilaan psyykkinen ja fyysinen terveys. Skitsofreniapotilailla on usein myös sydän- ja verisuonitauteja sekä aineenvaihduntasairauksia. Skitsofreniaa muistuttavan oireiston takana voi piillä myös muita sairauksia, jotka on tärkeä sulkea pois ennen lopullisen diagnoosin tekoa.

Hoitosuunnitelma laaditaan yksilöllisesti potilasta ja hänen perhettään kuunnellen, ja sitä on tarpeen tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Potilaan läheisillä on tärkeä osuus lääkehoidon onnistumisessa ja kuntoutuksessa.

Psykoosioireiden lievittämiseksi potilas saa usein lääkitystä jo hoidon alussa. Itsetuhoinen ja väkivaltainen potilas voi tarvita myös sairaalahoitoa. Akuuttivaiheen jälkeen oireet tasaantuvat, mutta uuden psykoosin estämiseksi olisi hyvä välttää stressiä. Vakaassa vaiheessa hoitona on sekä lääkitys että psykososiaaliset hoidot, jotka parantavat potilaan elämänlaatua ja ehkäisevät oireiden uusiutumisen. Oireiden loputtuakin lääkitystä olisi jatkettava ainakin kahden vuoden ajan.

Perheen kriittinen ja ylihuolehtiva ilmapiiri lisää potilaan vaaraa sairastua uudelleen. Siksi perheterapiasta voi olla hyötyä. Potilas itse tarvitsee ehkä arkielämän taitojen opettelua, harjoittelua sosiaalisissa taidoissa tai ammatillista kuntoutusta. Tärkeää on, että potilas itse uskoo selviytymiseensä.

Yli puolet skitsofreniapotilaista toipuu suhteellisen hyvin. Pitkään sairastaneista lähes kaikki tarvitsevat kuitenkin vuosia jatkuvaa psykiatrista hoitoa.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.