Miten olla edukseen työpaikkahaastattelussa? Lue työpsykologin vinkit ennen h-hetkeä.

1. Sparraa itseäsi

Listaa mielessäsi seikat, missä olet aidosti vahvimmillasi. Mieti valmiiksi perustelut myös hyville puolillesi, koska ne esittämällä voit saada haluamasi työpaikan. Pohdi huolella motivaatiotasi ja selkeytä tavoitteesi itsellesi konkreettisiksi lauseiksi: miksi minä haluan juuri tämän työpaikan? Kun se on selvillä, olet valmis kertomaan siitä myös haastattelijalle.

2. Valmistaudu hyvin

Ota ennalta selvää, millaiseen työhön ja työpaikkaan olet hakemassa. Soita lisätietoja antavalle työnantajan edustajalle, jos sinulla on jotakin kysyttävää. Käy työpaikan nettisivuilla. Mieti sen jälkeen, mitä lisäarvoa sinä toisit työtehtävään ja ole haastattelussa valmis korostamaan tätä.

3. paljasta vahvuutesi

Älä latele minkäänlaisia valheita itsestäsi tai aiemmista työkokemuksistasi äläkä sorru ympäripyöreyksiin, kuten lauseeseen ”tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa”. Konkretisoi väittämäsi. Jos olet saanut hyvää palautetta esimiehiltäsi tai asiakkailtasi palvelutaidoistasi, sano se ääneen. Jos taas olet tarkka ja järjestelmällinen, kerro miten se on aiemmissa työtehtävissäsi tullut ilmi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Keskity hetkeen

Pröystäily ei kannata, mutta ei liika vaatimattomuuskaan. Koeta olla oma itsesi, kuuntele mitä kysytään, keskity, äläkä jaarittele turhia. Vältä adjektiiviluetteloita itsestäsi ja ominaisuuksistasi. Pukeudu haastatteluun tilanteen vaatimalla tavalla, siististi ja puhtaisiin vaatteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Näytä kiinnostus

Haastattelu ei ole jutustelutilaisuus, vaan työnantajan järjestämä kohtaaminen, jossa hän ja sinä arvioitte molemmat sopivuuttasi tehtävään. Osoita siis olevasi kiinnostunut tarjotusta työtehtävästä ja yrityksestä ja hyödynnä firman verkkosivuilta tai tuttavilta saatuja tietoja. Jos itsellesi on tullut ideoita siitä,
miten voisit vaikka parantaa avoimena olevan työtehtävän sisältöä, esitä mielipiteesi lyhyesti.

Kysy, jos on kysyttävää — sekin on näyte halustasi saada työpaikka. Ja varaudu ennakolta siihen, että työnantaja kysyy lopuksi, onko sinulla kysymyksiä.  

6. Jännitä rauhassa

Älä turhaan mieti kehonkieltä tai koeta olla suhteettoman rento. On ihan luonnollista, että työhaastattelussa vähän jännittää. Jos kätesi esimerkiksi tärisevät, voit kertoa haastattelijalle aluksi jännittäväsi mutta jännityksesi menevän kyllä ohitse. Rehellisyys on valttia heikkojenkin puolien tunnustamisessa.

7. Pysy totuudessa

Entäpä, jos työkokemuksesi tai alan koulutuksesi ei riitä, mutta haluat ehdottomasti kyseisen työn? Kerro, että juuri näin on. Kokemattomuutta ei kannata väistellä saati peitellä. Kerro sen sijaan, millaista työkokemusta
sinulla on, missä olet erityisesti onnistunut ja miten soveltaisit taitojasi uudessa työtehtävässäsi.

Voit tässä tilanteessa painottaa onnistumisiasi ja muiden kiittelemiä taitoja. Mutta muista: liiallisuudet ja itsekehu aiheuttavat yleensä vain hallaa.

8. Perustele arvosi

Työnantajien klassiseen kysymykseen siitä, ”miksi juuri sinä olisit etsimämme työntekijä” voit vastata edellä mainituilla taito- ja motivaatiopointeilla: kertaa ääneen se, missä olet hyvä, miksi haluat työtehtävän ja mitä uutta ja hyödyllistä toisit työtehtävään ja työpaikkaan.

Asiantuntijana Timo Kaukonen johtava konsultti, psykologi Psycon Oy:stä

Lue lisää Potkut - kunka selvitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla