Purkkiananaksen sijaan käytimme keikauskakkuun tuoretta ananasta. Itse kakusta kehitimme laktoosittoman ja gluteenittoman pähkinä-, manteli- ja perunajauhojen avulla.

Vuoan pohjalle
noin ¾ tuoreesta ananaksesta (450 g)
1 dl sokeria
4 dl vettä
pala (20 g) tuoretta inkivääriä
Taikina
150 g laktoositonta margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
¾ dl (hassel)pähkinäjauhetta
1 dl perunajauhoja
¾ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 dl mantelijuomaa tai maitoa (laktoositon)
Vuoan voiteluun
tilkka (pähkinä)öljyä
Pinnalle
murskattuja saksanpähkinöitä

1. Kuori ja halkaise ananas. Poista kova sisus ja leikkaa syötävä osa pitkittäin melko ohuiksi viipaleiksi.
2. Mittaa laakeaan kasariin sokeri, vesi ja kuorittu, muutamaan osaan leikattu inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää ananasviipaleet. Keitä 10 minuuttia. Nosta ananasviipaleet varoen reikäkauhalla lautaselle ja anna niiden jäähtyä. Keitä sokerilientä 6–8 minuuttia ja siirrä seos jäähtymään. Nosta inkivääripalaset pois.
3. Leikkaa tasapohjaisen pyöreän kakkuvuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele pohjan leivinpaperi ja voitele myös vuoan reunat öljyllä. Asettele vuokaan ananasviipaleet kauniisti kauttaaltaan. Valele päälle keittämääsi siirappimaista lientä 6–7 rkl. Säästä loppu sokeriseos.
4. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi vähin erin koko ajan sekoittaen. Lisää mantelijuoma.
5. Nostele taikina vuokaan kekoina ja tasoita varovasti tasaiseksi kerrokseksi vaikka haarukalla. Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla ritilällä 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 10 minuuttia. Kumoa kakku vuoastaan tarjoiluvadille.
6. Keitä siirappilientä vielä kokoon 3–4 minuuttia. Tarjoa sitä kakun kastikkeena yhdessä makeuttamattoman kerma-rahkaseoksen (puolet kuohukermaa, puolet maitorahkaa) kanssa.

10 hengelle
Valmistusaika 55 min (+ paisto 35 min)
Gluteeniton, laktoositon
Yhdessä annoksessa:
energiaa 320 kcal
hiilihydraatteja 29 g
rasvaa 20 g (tyydyttynyt 3 g)
proteiinia 5 g
kuitua 2,5 g
suolaa 0,1 %

Vinkki
Leivonnassa pähkinää tai mantelia voi olla taikinassa, täytteissä ja kuorrutuksissa. Niillä voi esim. korvata osan vehnäjauhoista. Jos korvaat koko jauhomäärän, saat gluteenittoman taikinan. Leipurin on hyvä muistaa, että pähkinä- ja mantelijauhe eivät muodosta sitkoa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti