Minulla todettiin diverdikkeleitä eli umpipusseja paksusuolessa 2010, jotka nyt ovat kaksi kertaa tulehtuneet. Pelkään leikkausta. Mikä olisi oikeanlainen ruokavalio, jolla voisin välttää tulehdukset. Ovatko suolentoimintaa säätelevät lääkkeet hyviä? Sairastan epilepsiaa ja joudun syömään siihen lääkkeitä.

Divertikuloosiin suositellaan kuitupitoista ruokavaliota. Kuitua on täysjyväviljassa, kasviksissa, marjoissa, hedelmissä, siemenissä ja pähkinöissä. Täysjyväviljavalmisteita olisi hyvä naisen nauttia 6 annosta päivässä ja miehen 9 annosta päivässä.

Yksi annos on esim. 30 gramman siivu leipää tai 1 dl keitettyä täysjyväriisiä, täysjyväpastaa tai esim. ohra- tai spelttihelmiä. Lautasellinen täysjyvähiutaleista tai -jauhoista tehtyä puuroa on 2 annosta. Kuitua olisi hyvä olla tuotteessa vähintään 6 grammaa 100 grammaa kohden. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan vähintään 500 grammaa päivässä, esim. kaksi hedelmää, 1 dl marjoja ja 250 grammaa kasviksia niin tuoreena kuin kypsennettynäkin. Siemeniä, pähkinöitä ja manteleita voi nauttia maustamattomina pari ruokalusikallista päivässä. Mikäli ruokavalion kuitupitoisuus on nykyisellään pieni, kannattaa kuitua lisätä vähitellen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi on tärkeää muistaa juoda riittävästi, että suolen sisältö pysyy pehmeänä. Laskennallisesti sopiva määrä on 35 millilitraa painokiloa kohden alle 55-vuotiaalla ja yli 55-vuotiaalla 30 millilitraa paino­kiloa kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet lääkkeet hidastavat suolen toimintaa. Kysyjän kannattaa seuraavalla lääkärikäynnillä kysyä hoitavalta lääkäriltä, onko kysyjän lääkevalikoimassa tällaisia lääkkeitä. Mikäli suolen toiminta ei vilkastu kuitupitoisella ja riittävästi nestettä sisältävällä ruokavaliolla, voi ummetuslääkkeistä olla tällaisessa tilanteessa apua.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään.

Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita:  jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta. 

Viljat ja/tai maitotuotteet pois 2-4 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi. Jo 1-2 viikossa huomaa eron entiseen, jos jokin ruoka-aine ei sovi.

Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), viljojen tärkkelys sekä maito tuottavat limaa ja tulehdusta elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita. 
http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa. 
http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai prosessoidulle suomalaiselle lehmänmaidolle.

Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla