Minulla todettiin diverdikkeleitä eli umpipusseja paksusuolessa 2010, jotka nyt ovat kaksi kertaa tulehtuneet. Pelkään leikkausta. Mikä olisi oikeanlainen ruokavalio, jolla voisin välttää tulehdukset. Ovatko suolentoimintaa säätelevät lääkkeet hyviä? Sairastan epilepsiaa ja joudun syömään siihen lääkkeitä.

Divertikuloosiin suositellaan kuitupitoista ruokavaliota. Kuitua on täysjyväviljassa, kasviksissa, marjoissa, hedelmissä, siemenissä ja pähkinöissä. Täysjyväviljavalmisteita olisi hyvä naisen nauttia 6 annosta päivässä ja miehen 9 annosta päivässä.

Yksi annos on esim. 30 gramman siivu leipää tai 1 dl keitettyä täysjyväriisiä, täysjyväpastaa tai esim. ohra- tai spelttihelmiä. Lautasellinen täysjyvähiutaleista tai -jauhoista tehtyä puuroa on 2 annosta. Kuitua olisi hyvä olla tuotteessa vähintään 6 grammaa 100 grammaa kohden. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan vähintään 500 grammaa päivässä, esim. kaksi hedelmää, 1 dl marjoja ja 250 grammaa kasviksia niin tuoreena kuin kypsennettynäkin. Siemeniä, pähkinöitä ja manteleita voi nauttia maustamattomina pari ruokalusikallista päivässä. Mikäli ruokavalion kuitupitoisuus on nykyisellään pieni, kannattaa kuitua lisätä vähitellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi on tärkeää muistaa juoda riittävästi, että suolen sisältö pysyy pehmeänä. Laskennallisesti sopiva määrä on 35 millilitraa painokiloa kohden alle 55-vuotiaalla ja yli 55-vuotiaalla 30 millilitraa paino­kiloa kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet lääkkeet hidastavat suolen toimintaa. Kysyjän kannattaa seuraavalla lääkärikäynnillä kysyä hoitavalta lääkäriltä, onko kysyjän lääkevalikoimassa tällaisia lääkkeitä. Mikäli suolen toiminta ei vilkastu kuitupitoisella ja riittävästi nestettä sisältävällä ruokavaliolla, voi ummetuslääkkeistä olla tällaisessa tilanteessa apua.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla