Kaikki sipulit sisältävät flavoinoideja, joista saa vastustusvoimaa viruksia ja bakteereja vastaan. Ne antavat myös suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta ja syöviltä.

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan. Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keltasipuli on kunkku

Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valkosipulissa flavoinoidien määrät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja terveydelle edullisia vaikutuksia kuin flavonoideilla.

Syö purjo kokonaan

Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Purjon flavonoideista 85,5 prosenttia on vihreässä lehtiosassa, 5 prosenttia vaaleanvihreässä osassa ja 9,5 prosenttia valkoisessa osassa.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä. Suomalaisen ravinnon kversetiinistä suuri osa saadaan sipuleista.

Purjon multa ja hiekka lähtee pois, kun halkaiset sen pituussuunnassa ja huuhdot juoksevan veden alla.

Lue lisää:

Flavonoidit - suojaavia antioksidantteja
Flavonoidit talteen tummista marjoista

Flavonoidit ovat yksi antioksidanttien muoto. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia elimistössä tai ruoan eltaantumista.

Ruoasta saatavia antioksidantteja ovat C-vitamiini, E-vitamiini, karoteenit sekä flavonoidit ja muut polyfenolit.

Flavonoideja on kasvikunnassa tuhansia eri yhdisteitä, syötävistä kasveista niitä tunnetaan muutamia kymmeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla