Asiantuntijan mielestä lisäaineita ei kannata pelätä mutta niitä voi yrittää välttää.

1. Karkkien atsovärit aiheuttavat lapsissa ylivilkkautta.

– Tutkimuksissa yhteyttä ei ole löytynyt. Uuden Euroopan yhteisöjen asetuksen mukaan atsoväreistä vaaditaan varoitusmerkintä pakkaukseen heinäkuusta 2010 lähtien. Värin E-koodin jälkeen on pakkauksessa mainittava: ”Voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta”. Atsovärien koodit ovat E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 ja E 129. Niitä käytetään etenkin makeisissa ja juomissa.

2. E-koodimerkinnän turvin elintarvikevalmistaja voi lisätä ruokaan mitä tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ei pidä paikkaansa. E-koodi on päinvastoin prosessoidun elintarvikkeen turvallisuustae: tiedät, mitä syöt, eikä se ole terveydelle haitallista.

3. Aspartaami aiheuttaa syöpää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Huuhaata! Aspartaamia sisältäviä virvoitusjuomia aikuinen voi halutessaan juoda vaikka 4 litraa joka päivä koko elämänsä ajan.

Vastaajana ETT, dosentti Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

Eviran esite Elintarvikkeiden lisäaineet on tilattavana postitse tai ladattavana kotitietokoneelle ilmaiseksi osoitteesta www.evira.fi.

Lue lisää
Lisäaineet puntarissa
Pelkäätkö ruoan lisäaineita?
Hyvä vai paha valmisruoka?

Vaihda lisäaineettomaan

  • Suosi ruoanvalmistuksessa peruselintarvikkeita kuten tuoretta lihaa ja kalaa, kananmunia, maitoa, tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – etenkin kotimaisia.
  • Vaihda luomuun. Luomuruoka on joko täysin lisäaineeton tai sisältää huomattavasti vähemmän lisäaineita kuin tavanomaiset elintarvikkeet.
  • Vältä viinikumimakeisia ja karamelleja, siirry suklaaseen.Sisältö jatkuu mainoksen alla