Oma veitsi ja leikkuulauta raa’alle lihalle ja käsienpesu toimivat ehecin ja muiden suolistotulehdusten torjunnassa.

Viime vuonna Suomessa todettiin tavallista enemmän ehec-bakteerin aiheuttamaa suolistotulehdusta. Tänäkin keväänä on sairaaloissa ollut pikkulapsia tiputuksessa luultavasti raakamaidosta saadun ehec-ripulin takia.

Ehecin oireita ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Tartunta voi johtaa pahimmillaan jopa pysyvään munuaisvaurioon.

Oireet alkavat yleensä 3–4 päivässä tartunnasta. Ripuli kestää tavallisesti 4–10 vuorokautta. Tartunta voi levitä käsien välityksellä perheenjäsenestä toiseen.

Yleisimmin ehec-bakteeria on raa’assa naudanlihassa ja pastöroimattomissa maitotuotteissa. Ruoan kuumentaminen kiehuvan kuumaksi tuhoaa ehec-bakteerin. Myös pastörointi poistaa tartuntavaaran.

Toimi näin keittiössä

  1. Käsistä bakteerit voivat siirtyä suuhun tai levitä toisiin ihmisiin. Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja ruokailua sekä aina, kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai pesemättömiä vihanneksia tai hedelmiä.
  2. Ehec-bakteeri voi päätyä vihanneksiin lannoitteesta tai kasteluvedestä, jossa on naudan, lampaan tai vuohen lantaa. Harjaa siis mullat juureksista ja huuhtele vihannekset ja hedelmät hyvin juoksevan veden alla. Mitään pesuaineita et tarvitse.
  3. Raa’assa jauhelihassa on paljon erilaisia bakteereita. Luota siihen, että lihapullataikinassasi on sopivasti mausteita ja maista jauheliharuokia vasta kypsinä.
  4. Varaa eri ruoanlaittovälineet raa’alle lihalle ja muille elintarvikkeille. Osta eri värisiä leikkuulautoja ja varaa yksi lihalle, toinen kalalle ja kolmas vihanneksille.
  5. Kuumenna ruoka kuplivan ja höyryävän kuumaksi. Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti esimerkiksi kylmällä vedellä täytetyssä altaassa.
  6. Noudata pakkausten merkintöjä viimeisestä käyttöpäivästä ja säilytysohjeista. Älä pidä helposti pilaantuvia elintarvikkeita kauan lämpimässä.

Lue lisää:

Turistiripuli – ohjeet ehkäisyyn ja hoitoon
Evira: Usein kysyttyä EHECistä
THL: EHEC-tartunnan voi torjua hyvällä ruoanvalmistushygienialla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.