Oma veitsi ja leikkuulauta raa’alle lihalle ja käsienpesu toimivat ehecin ja muiden suolistotulehdusten torjunnassa.

Viime vuonna Suomessa todettiin tavallista enemmän ehec-bakteerin aiheuttamaa suolistotulehdusta. Tänäkin keväänä on sairaaloissa ollut pikkulapsia tiputuksessa luultavasti raakamaidosta saadun ehec-ripulin takia.

Ehecin oireita ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Tartunta voi johtaa pahimmillaan jopa pysyvään munuaisvaurioon.

Oireet alkavat yleensä 3–4 päivässä tartunnasta. Ripuli kestää tavallisesti 4–10 vuorokautta. Tartunta voi levitä käsien välityksellä perheenjäsenestä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisimmin ehec-bakteeria on raa’assa naudanlihassa ja pastöroimattomissa maitotuotteissa. Ruoan kuumentaminen kiehuvan kuumaksi tuhoaa ehec-bakteerin. Myös pastörointi poistaa tartuntavaaran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toimi näin keittiössä

  1. Käsistä bakteerit voivat siirtyä suuhun tai levitä toisiin ihmisiin. Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja ruokailua sekä aina, kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai pesemättömiä vihanneksia tai hedelmiä.
  2. Ehec-bakteeri voi päätyä vihanneksiin lannoitteesta tai kasteluvedestä, jossa on naudan, lampaan tai vuohen lantaa. Harjaa siis mullat juureksista ja huuhtele vihannekset ja hedelmät hyvin juoksevan veden alla. Mitään pesuaineita et tarvitse.
  3. Raa’assa jauhelihassa on paljon erilaisia bakteereita. Luota siihen, että lihapullataikinassasi on sopivasti mausteita ja maista jauheliharuokia vasta kypsinä.
  4. Varaa eri ruoanlaittovälineet raa’alle lihalle ja muille elintarvikkeille. Osta eri värisiä leikkuulautoja ja varaa yksi lihalle, toinen kalalle ja kolmas vihanneksille.
  5. Kuumenna ruoka kuplivan ja höyryävän kuumaksi. Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti esimerkiksi kylmällä vedellä täytetyssä altaassa.
  6. Noudata pakkausten merkintöjä viimeisestä käyttöpäivästä ja säilytysohjeista. Älä pidä helposti pilaantuvia elintarvikkeita kauan lämpimässä.

Lue lisää:

Turistiripuli – ohjeet ehkäisyyn ja hoitoon
Evira: Usein kysyttyä EHECistä
THL: EHEC-tartunnan voi torjua hyvällä ruoanvalmistushygienialla

Sisältö jatkuu mainoksen alla