Maa-artisokan hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa salaatissa.

NELJÄLLE

 Yksi annos 240 kcal, gluteeniton, laktoositon, munaton

450 g maa-artisokkaa
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 tl valkoista balsamiviinietikkaa
1 pieni sipuli
1 ruukku hienonnettua lehtipersiljaa
100 g erilaisia salaatteja
½ tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

 KASTIKE

1 prk laktoositonta kevytkermaviiliä
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus chilirouhetta tai -tahnaa

 PINNALLE

4 rkl parmesan-juuston lastuja

1. Kuori artisokat ja keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Anna jäähtyä kylmässä vedessä.

2. Viipaloi artisokat terävällä veitsellä hyvin ohuiksi. Kaada kulhoon ja lisää öljy, sitruunamehu ja balsamiviinietikka.

3. Kuori ja hienonna sipuli viipaleiden joukkoon, lisää myös persilja ja revityt salaatit. Mausta salaatti suo­lalla ja pippurilla.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kääntele sa­laattiin juuri ennen tarjoilua. Jaa annos lautasille ja ripot­tele parmesaanilastuja päälle.

VINKKI

  • Voit korvata maa-artisokan kypsiksi keitetyillä punajuurilla.
  • Kuorittuna maa-artisokat tummuvat helposti, keitä ne heti tai anna niiden seistä sitruunalla maustetussa vedessä.
  • Kokeile erilaisia salaattilajikkeita, kuten mizunaa, romainea, salanovaa ja vuonankaalia.
  • Linkoa salaatinlehdet täysin kuiviksi, sillä lehtiin jäänyt neste tekee salaatista vetisen makuista. Voit myös painella ne kuiviksi talouspaperilla.

 

OIVALLUS

  • Runsaasti kuitua, hivenaineita ja rautaa sisältävä maa-artisokka on parhaimmillaan myöhään syksyllä. Satoa voi korjata huhti-toukokuussakin, sillä talvehtivat hyvin maassa.
  • Keitä hankalasti kuorittavat maa-artisokat sellaisenaan ja pulpauta kypsä sisus ulos kuoreen tehdyn viillon kautta.