Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kuinka luotettavasti sykemittarit mittaavat kalorinkulutusta? Pidin yhden päivän (ei yöllä) mittaria ja kulutus oli 1 200 kcal. Onko tämä siis päivittäinen kulutukseni vai lisätäänkö siihen perusaineenvaihdunta?

Karkeasti ottaen energiakulutus koostuu perusenergiankulutuksesta, mikä kattaa peruselintoimintojemme vaativan energian eli erilaiset, kuljetukset, viestien siirron, lämmöntuoton ja haitallisten aineiden neutraloinnin. Tämän päälle tulee liikkuminen.

Lepoenergiankulutus tarkoittaa energiankulutusta valveilla mutta levossa. Nukkuessa energiankulutus on 10 % pienempi kuin valveilla levossa. Kuume lisää energiankulutusta 10 % astetta kohti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Energiankulutusta voidaan mitata hyvin monella tavalla. Ainut varmasti luotettava on hengityskammio (engl. respiratory chamber), joita on vain muutama maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä Itä-Suomen yliopistossa käytetään energiankulutuksen mittaamiseen epäsuoraa kalorimetriä. Mittauksessa, joka kestää 30 minuuttia, tutkittava makaa hereillä ja hänen päänsä ympärillä on kupu. Kupu on yhdistetty laitteeseen, joka analysoi tutkittavan hapen kulutuksen ja hiilidioksidin tuoton. Näiden perusteella se laskee lepoenergiankulutuksen eli paljonko tutkittava kuluttaa energiaa levossa. Mittaus tehdään yön yli kestäneen paaston jälkeen, mikä lisää mittauksen luotettavuutta.

Sykemittareiden mittaustuloksissa on jossain määrin vaihtelevuutta. Eiväthän kaikki henkilö­vaa’atkaan näytä samaa lukemaa. Perustietojen syöttäminen lisää mittauksen luotettavuutta, jos sellainen ominaisuus laitteessa on.

Vaikea kuvitella, että 1 200 kcal olisi kysyjän päivittäinen energiankulutus, sillä se on kovin vähän. Todennäköisesti tämä on kulutus sinä aikana, kun mittari on ollut käytössä.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mitä ihmettä? Kyllä minä ainakin laihduin 30 kg vuodessa laskemalla kaloreita ja syömällä vähemmän kuin kulutin. Onko sinulla nyt mennyt puurot ja vellit sekaisin?

  • ylös 13
  • alas 11
Vierailija

Kuinka Ursula voi kirjoittaa noin luokattoman artikkelin? Mikä mittari, pitänyt päivän, ihmettelee tulosta.  Ei ole kovin tieteellistä tai tyhjentävää.  Näinkö Ursula taikoo hatusta vähän kaikkea tietoa.. kuten d vitamiinitarpeita ym.

  • ylös 10
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla