Luonnossa on raskasmetalleja, joita voi jäädä elintarvikkeisiinkin. Uusin ympäristöuhka terveydellemme on kaikkialle levittäytynyt mikromuovi. Miten omaa myrkkykuormaansa voi keventää? Puhdistaako detox-kuuri?

Ympäristömyrkkyjen kertyminen elimistöön on haitallista, ja saannin raja voi ylittyä osalla suomalaisista, etenkin lapsilla. Siksi raskasmetalleja valvotaan varsin tarkasti.

  • LYIJY, joka päätyy elintarvikkeisiin, on pääosin peräisin maaperästä ja ilmasta. Erityishuomio kannattaa kiinnittää kirpputoreilta löytyviin astioihin, joista saattaa irrota lyijyä useita satoja kertoja yli sallitun rajan.
  • ELOHOPEAA voi saada tavanomaista suurempia määriä petokaloista – lähinnä hauesta. Altistumista kaloista kertyvälle metyylielohopealle voi vähentää syömällä eri kalalajeja.
  • KADMIUM kerääntyy varsinkin öljykasveihin luontaisesti maaperästä. Tästä syystä esimerkiksi pellavan siemeniä voi käyttää päivittäin vain noin kaksi ruokalusikallista. Merilevissä kadmiumpitoisuudet voivat olla jopa yli kolmikymmenkertaisia lehtivihanneksiin verrattuna. Vaihtelevasti tai kohtuullisina määrinä käytettyinä nämäkään elintarvikkeet eivät ole vaaraksi.
  • ARSEENIA kerää itseensä etenkin riisi, mutta monipuolisen, vaihtelevan ja kohtuullisen ruokavalion osana se ei ole vaaraksi. Riisistä saatavaa arseenialtistusta voi jonkin verran vähentää pesemällä jyvät vedellä ennen kypsennystä ja kaatamalla keitinveden pois riisin kypsennyksen jälkeen.

UUSI TUNTEMATON UHKA

MUOVISSA on tuhansia ainesosia, joiden vaikutuksia ihmiseen ja luontoon on vasta hiljattain alettu selvittää. Tiede ei vielä tunne kaikkien muovin ainesosien mahdollisia haittavaikutuksia.

Viime aikoina on tutkittu esimerkiksi ns. hormonihäiritsijöitä eli ftalaatteja ja bisfenoli A:ta (BPA). Ne ovat useimmiten pakkausmuoveista peräisin olevia hormonin kaltaisia aineita, jotka saattavat häiritä elimistön sukupuolihormonien toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

BPA:TA on muovisissa pulloissa ja vauvojen tuteissa, tölkkiruokien ja mehujuomapurkkien sisäpinnoitteissa ja kassakuiteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muoviin kannattaa suhtautua terveellä varauksella. Vanhat muoviastiat joutavat menemään.

PUHDISTAAKO PAASTO?

Detox-kuureilla väitetään vilkastuttavan myrkyllisten aineiden poistumista elimistöstä.

Detox-kuurit voivat pitää sisällään esimerkiksi mehupaastoja ja suolihuuhteluja.

Elimistöllä on kuitenkin myrkkyjen neutralointiin ja poistoon oma puhdistuspalvelunsa, joka koostuu maksasta, munuaisista ja suolistosta.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan perusterveellä ihmisellä nämä toimivat sen verran tehokkaasti, että erilaisille detox-kuureille ei ole mitään tarvetta.

Loppuen lopuksi riittävällä veden juomisella pärjää pitkälle. Silloin yhdisteet huuhtoutuvat helpommin munuaisten läpi.

Useamman päivän jatkunut vähäenerginen detox-kuuri alkaa syödä myös lihaksia, ja painonpudotuksesta voi hyvinkin olla jopa puolet lihasta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

vessi.eu

Omaa ruokaa voi ja kannattaa puhdistaa tehokkaasti, sillä jättimäinen määrä teollisia ja vieraita kemiallisia molekyylejä rapauttaa terveyttämme ihan varmasti. 

Puhtainta ja turvallisinta on kotimainen luomu, sitten ulkoa tuotu luomu ja seuraavaksi kotimainen muu ruoka.

Muista, että meret ja vesistöt ja siten niistä tulevat tuotteet Scnadinavian puhtaita järviä lukuunottamatta, ovat lähes kaikki saastuneet, samoin monen maan maatalousmaamaaperä. Kemiallisen maatalouden home-, rikkakasvi- ja hyöteismyrkyistä sekä kasvunsääteistä jää aina jäämiä kasveihin.

Monissa maissa lihaa kasvatetaan hormooneilla ja antibiooteilla, jotka ovat meille hyvin haitallisia. Aasiassa tuotetut simpukat ja äyriäiset kasvatetaan umpisaastuneissa ja seisovissa vesissä.

Kotimaassakin valmis-, pika- ja roskaruokateollisuus käyttää n. 400 sallittua lisäainetta, joista monet ovat selvästi terveydelle haitallisia.

Terveyshaittaa aiheuttanee jo se, että ruoka on pakattu muoviin ja säilytetäänkin siinä, mistä irtoaa molekyylejä, jota toimivat ainakin hormoonihäiritsijöitä ja sotkevat hormooni- ja lisääntymisterveyttämme ja aiheuttavat mm. syöpää. 

Kannattaa ostaa ja syödä vain tunnettuja alkuperäisiä ruokia ja valmistaa nistä ateriat ihan itse. 

Jos ruuan laitto on työlästä, hedelmillä, vihanneksilla, 100 % kokojyväleivällä, pähkinöillä, siemenillä kuivatuilla hedelmillä, luonnollisilla rasvoilla ja luomulaatuisilla täysrasvaisilla maitotuotteilla sekä munilla pärjää ihan hyvin ja terveellisesti keittämättäkin. 

  • ylös 10
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla