Jos mainoksiin uskoo, vitamiineista löytyy apu vaivaan kuin vaivaan: Kun nenä kuivuu, ota A:ta, jos pinna palaa, niin B:tä. Flunssa lähtee C-vitamiinilla ja rypyt E-vitamiinilla. D:tä tarvitset lisää, kun väsyttää, ja K:ta, jos mustelmia tulee herkästi...

– Helppoja kikkoja on kiva tarjota, mutta itseään ei kannata ryhtyä tohtoroimaan. Harvoin keneltäkään puuttuu vain yhtä vitamiinia, jota antamalla vika korjaantuu, neuvoo Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski.

Nuutuneen on viisaampaa miettiä koko ruokavaliotaan ja elämäntapaansa kuin popsia summamutikassa vitamiineja. Itseään hoitaa parhaiten, kun lisää väriä aterioihin, ulkoilee enemmän ja nukkuu tarpeeksi.

– Jos epäilee syöneensä huonosti, voi mieltään rauhoittaa monivitamiinitabletilla. Sen ottamisesta ei ole mitään haittaa mutta harvoin hyötyäkään, sillä suurin osa meistä saa ruoasta yllin kyllin vitamiineja. Ainoastaan talvella voi osalle tulla D-vitamiinista puutetta.

Tasapaino löytyy ruoasta

– Vitamiinien saannissa kannattaa tavoitella tasapainoa. Ihminen voi huonosti, jos hän saa vitamiineja liikaa tai liian vähän. Ylimäärä aiheuttaa samanlaisia oireita kuin puutos. Liikatankkaus ei ole vaarana, jos ottaa vitamiininsa ravinnosta. Täysipainoinen ruoka takaa kaikki tärkeät vitamiinit, eikä mitään ruokaa syömällä voi ajautua yliannostukseen – poikkeuksena on vain maksa raskauden aikana.

Jos nauttii pitkään jättimääriä vitamiineja, yliannostuksen vaara on olemassa. Yksi monivitamiinitabletti päivässä ei myrkytä ketään, mutta monenkirjavat antioksidanttilisät saattavat horjuttaa elimistön tasapainoa. Ongelmaan voi törmätä elintarvikkeiden vitaminointivillityksen myötä. Ylimäärän kertyminen voi kuitenkin uhata vain niitä, jotka syövät monipuolisesti, käyttävät vitamiineilla terästettyjä tuotteita ja popsivat vielä monia vitamiinivalmisteita päivittäin.

Vitamiinien tarve kannattaa tyydyttää ruoalla senkin vuoksi, että esimerkiksi kasviksissa on paljon muitakin hyödyllisiä aineita kuin A- ja C-vitamiinia. Solua hapettumiselta suojaavia flavonoideja tunnetaan jo yli tuhat, ja vielä on paljon tuntemattomiakin aineita.

– Kaikkia ravintotekijöitä ei osata panna purkkiin, ja nekin voivat olla tärkeitä terveydelle.

Riskiryhmiä on vähän

Todellisia riskiryhmiä, joiden pitäisi täydentää monipuolista ruokaa vitamiinivalmisteilla, on Lahti-Kosken mukaan vähän. D-vitamiinin saannista tulee olla huolissaan, jos ei käytä maitotuotteita tai jos ei syö lainkaan kalaa. Vielä huonompi tilanne on, jos on jättänyt margariininkin leivältä. Silloin on pelkän auringonvalon varassa.

Tiukan kasvissyöjän pitää D-vitamiinin lisäksi huolehtia B12-vitamiinista, sillä sitä on vain eläinkunnan tuotteissa. Sitäkään ei tarvitse ottaa purkista, jos käyttää maitotuotteita. B-vitamiineihin kuuluvan folaatin on todettu suojaavan sikiötä hermostoputken sulkeutumishäiriöltä. Kehityshäiriö on meillä erittäin harvinainen, eikä synteettistä folaattia eli foolihappoa automaattisesti suositella kaikille raskaana oleville. Vain silloin, kun perhe on jo saanut sairaan lapsen, äiti määrätään foolihappokuurille. Muiden odottajien olisi hyvä keräillä päivittäinen folaattinsa kasviksista, hedelmistä, marjoista ja täysjyväviljasta.

Myös tupakoitsijoille, kilpaurheilijoille ja stressaantuneille tarjotaan hanakasti lisäsuojaa vitamiinipillereistä. Marjaana Lahti-Koski ei usko pillereiden pelastavan.

– On totta, että tupakointi lisää C-vitamiinin tarvetta, mutta eivät C-vitamiinitabletit suojaa tupakoitsijan keuhkoja. Sitä paitsi tupakoivat usein myös syövät muita huonommin, eikä vitamiinipilleri tee ketään terveemmäksi. Ehdottaisin, että he pysähtyisivät hetkeksi hedelmätiskille ja tankkaisivat C-vitamiinia vaikkapa kiiveistä tai appelsiineista. Samalla ravitsemusongelmakin korjaantuisi. Kilpaurheilijoillakaan suuret vitamiiniannokset eivät tutkimusten mukaan paranna tuloksia. En myöskään usko, että edes stressi nostaa vitamiinien kulutusta. Heikko olo voi johtua siitä, että paineet vievät ruokahalun ja sekoittavat ateriarytmin. Tällöin ongelma ratkeaa painamalla jarrua, istumalla alas ja syömällä kunnon lounas.

Kaikista alas ammutuista uskomuksista huolimatta moni käyttää vitamiinivalmisteita päivittäin, vaikkapa flunssan torjuntaan.

– C-vitamiini ei ehkä suojaa flunssalta, mutta se saattaa piristää vilustuneen mieltä. Minkäänlaiset vitamiinicocktailit eivät myöskään estä vanhenemista. Sen sijaan hyvä ravitsemus pitää vanhankin vireessä.

Värikkyys takaa vitamiinit

Vanha lautasmalli takaa vitamiinitkin: puolet lautasesta peitetään kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla tai riisillä ja toinen neljännes lihalla tai kalalla. Lisäksi kunnon leipää ja ruokajuomaa.

– Värikäs ruoka on aina hyväksi. Jos lautasella on vain pottuja ja kastiketta, jäävät kasvisten vitamiinit saamatta.

Kasviksista saa tärkeitä C- ja K-vitamiineja sekä folaatteja. Täysjyväisistä viljavalmisteista taas kertyy runsaasti B-vitamiineja. Lihasta ja muista eläinkunnan tuotteistakin saa B-vitamiineja, mutta on viisasta vaihtaa liha entistä useammin kalaan, jotta D-vitamiinivarastotkin täydentyvät. Lisäksi tarvitaan pehmeää näkyvää rasvaa margariinina leivän päällä tai öljynä salaatissa. Margariinista saa D- ja A-vitamiinia ja kasviöljystä E-vitamiinia. Vielä lasiin rasvatonta maitoa tai piimää tai jälkiruoaksi viiliä tai jogurttia, niin taas kertyy A-, B- ja D-vitamiinia elimistön tarpeisiin.

Ravitsemustieteilijä Marjaana Lahti-Koski ei laske lautasellaan olevia vitamiineja eikä kehota muitakaan siihen.

– Mitään yksittäistä seikkaa ei pidä ryhtyä syömisessään vahtimaan. Ruoka ei ole kilvoittelun vaan nautinnon asia. Ei appelsiinia syödä siksi, että saa vitamiineja, vaan siksi, että se maistuu hyvältä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kalaa suositellaan joka paikassa, mutta mitä kun ei voi syödä kalaa? Olen allerginen. Miten suosituksia tulisi tulkita ja mitä tilalle?

SUOSITUKSET on tarkoitettu väestötasolle ja niitä sovelletaan yksilöllisesti. Esimerkkinä juuri mm. se, että kalasuositus ei päde kala-allergiselle.

Kala-allergiset ovat keskimäärin yhtä terveitä kuin ei-kala-allergisetkin. Kalan merkitys ruokavaliossa on se, että se sisältää hyvälaatuista proteiinia ja pehmeää rasvaa. Kalan terveysvaikutukset on osoitettu nimenomaan silloin, kun kalalla korvataan osittain lihaa. Sen sijaan siitä ei ole tutkimusnäyttöä, edesauttaako kalan käyttö sellaisten ihmisten terveyttä, jotka esim. syövät kasvispainotteisesti eivätkä käytä punaista lihaa.

Kalan voi korvata ruokavaliossa nahattomalla siipikarjalla, vähärasvaisella punaisella lihalla ja kasviproteiinin lähteillä, mm. soijalla, pavuilla, linsseillä. Markkinoilla on uusia kasviproteiinituotteita, mm. kauraa ja härkäpapuja sisältäviä valmisteita, joten valikoima on niidenkin osalta monipuolistunut.

Kalan rasva on terveydelle edullista pehmeää rasvaa. Kalan rasvaa käsittelevissä tutkimuksissa on havaittu, että kalan rasva on edullista nimenomaan silloin, kun se saadaan kalasta. Kalaöljyvalmisteita käytettäessä vastaavia terveyshyötyjä ei nykytiedon valossa saavuteta. Poikkeuksena on tietynlainen rasva-aineenvaihdunnan häiriö hypertriglyseridemia, jossa kalaöljyvalmistetta voidaan kokeilla lääkärin valvonnassa. Valmisteen käyttöön voi liittyä haittavaikutuksia. Siksi sitä ei pidä omin päin käyttää tähänkään ”vaivaan”.

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mitä allergiselle kalan tilalle?

" Kala-allergiset ovat keskimäärin yhtä terveitä kuin ei-kala-allergisetkin. " Väittää Ursula, vaikka mitään tutkimusnäyttöä tästä ei ole. Omega 3 rasvahappojen lyhyt oppimäärä: ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa (kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli). LA (Linolihappo), on Omega-6-rasvahappo joka on elimistölle välttämätön. LA:a saa (kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli). DHA (...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen ryhtynyt osavegaaniksi syksyllä. Syön 2–4 kananmunaa ja 2 purkkia rahkaa viikossa ja kerran kuukaudessa sushia, muuten vain kasvista. Käytän kalsium+D-vitamiinivalmistetta mutta en muita. Pitäisikö? Kuinka pian vitamiinipuutos voi ilmetä? Syön paljon kasviksia, papuja, pähkinöitä, soijarouhetta, täysjyvätuotteita ja öljyjä päivittäin.

VEGAANINEN ruokavalio ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita, minkä vuoksi on kiinnitettävä huomiota riittävään proteiinin, B12-vitamiinin, riboflaviinin (B2-vitamiini), D-vitamiinin, raudan, kalsiumin, sinkin, seleenin ja jodin saantiin.

Se, että ruokavaliosi sisältää kananmunia ja rahkaa sekä hieman kalaa, tasapainottaa ravintoaineiden saantia huomattavasti.

B12-vitamiinia on elimistön hyödynnettävässä muodossa vain eläinkunnan tuotteissa. Kananmunista ja rahkasta saat kuitenkin hyvin B12-vitamiinia.

Tosin sen saanti ei ole aivan suositellulla tasolla. Elimistössä on 2–3 vuoden varastot eli B12-vitamiinin puutoksen kehittyminen vie aikaa, vaikka saanti

ruokavaliosta olisikin kovin niukkaa.

Riboflaviinia ja jodia saat myös, mutta niidenkään saanti ei riitä suositeltuun. Seleenin ja sinkin saannin arviointi on vaikeaa, kun esim. täysjyväviljatuotteiden

käyttömäärä ei käy kysymyksestä ilmi.

D-vitamiinilisän on hyvä olla 10 mikrogrammaa ja kalsiumin 500 mg päivässä.

Raudan riittävästä saannista kertoo hemoglobiini ja rautavarastoja kuvaavat laboratoriomääritykset, jotka ovat aivan rutiinimäärityksiä. Niiden perusteella

ratkeaa rautalisän tarve.

Saat siis erityishuomiota vaativia ravintoaineita täysin vegaaniruokavaliota noudattavaa enemmän. Saanti ei kuitenkaan todennäköisesti ole aivan riittävää, joten halutessasi voisit käyttää apteekin monivitamiinikivennäisainevalmistetta silloin tällöin, esim. 2–3 kertaa viikossa, riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi.

Proteiinin riittävän määrän ja optimaalisen laadun turvaamiseksi kananmuna ja rahka ovat erinomainen lisä ruokavaliossasi. Yleisesti ottaen  vegaaniruokavaliossa on tärkeää, että joka aterialla on proteiininlähteitä. Niitä tulee käyttää monipuolisesti eli soijaa, palkokasveja, pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja täysjyväviljatuotteita.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko kasvisruokavaliossa riskejä?

Vegaaniruuassa ei ole lainkaan: D3-vitamiinia (D2-vitamiini imeytyy 70% huonommin kuin D3-vitamiini). Onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa. D3-vitamiinin tarve on 30-100µg päivässä riippuen iästä ja painosta eli sitä tarvitaan purkista. K2-vitamiinia Hemirautaa, joka imeytyy huomattavasti paremmin kuin kasvikunnan rauta. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on...
Lue kommentti