kookosöljy, kova rasva
Kuva Shutterstock

Vanha nyrkkisääntö sanoo, että jos rasva kovettuu jääkaapissa, se on kovaa eli haitallista rasvaa. Kookosöljy ei tee poikkeusta.

 

Jotkut pitävät kookosöljyä kovuudestaan huolimatta terveellisenä siihen liitettyjen väitteiden ja uskomusten vuoksi.

Kookosöljystä 90 prosenttia on tyydyttyneitä rasvahappoja eli kovaa rasvaa. Noin puolet tästä on keskipitkiä rasvahappoja, joiden uskotaan ylläpitävän verensokerin tasaisuutta ja edistävän aineenvaihduntaa. Näitä väitteitä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisissä tutkimuksissa.

Vaikka kookosrasvan rasvahappokoostumus ei ole veren kolesterolin kannalta niin epäedullinen kuin voin, se ei silti edistä terveyttä tai korvaa muita, parempilaatuisia öljyjä välttämättömien rasvahappojen saannissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kookosöljy voi olla hyvä ihovoide, jos pitää sen tuoksusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keittiössä rypsi- ja oliiviöljy kuitenkin hakkaavat kookosöljyn mennen tullen. Kookosöljyäkin voi käyttää välillä ruoanlaitossa kookoksen maun tuojana, mutta sen ei pitäisi olla ainoa kotona käytettävä kasvirasva.

 

Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.

Vierailija

Höpö höpö taas. Ei ole mitään pätevää tieteellistä näyttöä. että ns. kova rasva oli haitallista.

Mutta siitä on vahva näyttö hyvin kontrolloiduista satunnaisista tutkimuksista, että kovan rasvan vaito pehmeisiin ei auta mitenkään. Päinvastoin omega-6 rasvat ovat osassa tutkimuksista lisänneet syöpiä, aivoverenvuotoja ja kokonaiskuolleisuutta. Olisi jo aika unihtaa tuo vääräksi osoittautunut kolesterolihypoteesi.

Siis, kookosöljy on hyvää luonnollista rasvaa antioksidantteineen ja jos sillä korvataan esim. tärkkelystä energialähteenä niin aina parempi.

  • ylös 13
  • alas 9
Vierailija

Asiaa! Ursula on vaan periaatteessa aina vastaan näitä terveellisiksi todettuja ravintoaineita!

Sisältö jatkuu mainoksen alla