
Vanha nyrkkisääntö sanoo, että jos rasva kovettuu jääkaapissa, se on kovaa eli haitallista rasvaa. Kookosöljy ei tee poikkeusta.
Jotkut pitävät kookosöljyä kovuudestaan huolimatta terveellisenä siihen liitettyjen väitteiden ja uskomusten vuoksi.
Kookosöljystä 90 prosenttia on tyydyttyneitä rasvahappoja eli kovaa rasvaa. Noin puolet tästä on keskipitkiä rasvahappoja, joiden uskotaan ylläpitävän verensokerin tasaisuutta ja edistävän aineenvaihduntaa. Näitä väitteitä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisissä tutkimuksissa.
Vaikka kookosrasvan rasvahappokoostumus ei ole veren kolesterolin kannalta niin epäedullinen kuin voin, se ei silti edistä terveyttä tai korvaa muita, parempilaatuisia öljyjä välttämättömien rasvahappojen saannissa.
Kookosöljy voi olla hyvä ihovoide, jos pitää sen tuoksusta.
Keittiössä rypsi- ja oliiviöljy kuitenkin hakkaavat kookosöljyn mennen tullen. Kookosöljyäkin voi käyttää välillä ruoanlaitossa kookoksen maun tuojana, mutta sen ei pitäisi olla ainoa kotona käytettävä kasvirasva.
Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.