
Yrtit eivät ole huuhaata vaan niillä on terveyttä edistäviä sekä tulehduksia ja stressiä lievittäviä vaikutuksia. Yrttivalmisteet voivat olla jopa vaarallisen tehokkaita.
Monet rohdoksiin käytetyt kasvit ovat tuttuja mausteina tai ruoka-aineina (esim.c hili, valkosipuli, vihreä tee). Kun niistä valmistetaan tiivisteitä, vaikuttavien yhdisteiden pitoisuudet monikertaistuvat, ja sinänsä ruokana haitaton ka svi voikin aiheuttaa sivuvaikutuksia.
Rohdosten ja lääkkeiden yhteisvaikutusten riskeistä varoitetaan joskus liikaakin. Tärkeintä on, ettei käytä toisilleen sopimattomia lääkkeitä ja rohdoksia tai tee äkkinäisiä muutoksia niiden käytössä.
Lääkärin on myös hyvä tietää potilaansa käyttämästä rohdoksesta, sillä se voi napata lääkkeeltä tehon tai vahvistaa sen vaikutuksia kohtalokkaasti.
Vaaro yhteisvaiktuksia
Voimakkaat ginseng- ja inkiväärivalmisteet sekä kalaöljykapselit vahvistavat, ja mäkikuisma ja vihreä teeuute puolestaan heikentävät verenohennuslääke varfariinin eli Marevanin vaikutusta.
Tästä voi seurata vaarallinen verenvuoto tai vastaavasti veritulppa. Varfariinia ei saakaan käyttää näiden rohdosten kanssa.
Mäkikuismaa sisältävillä rohdosvalmisteilla on yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden, esisimerkiksi mielialalääkkeiden, e-pillereiden ja varfariinin kanssa.
– Masennuslääkkeiden kanssa voi syntyä niin sanottu serotoniinioireyhtymä, jonka oireita ovat muun muassa sekavuus, kooma, hikoilu, ahdistuneisuus, vatsakouristukset ja verenpaineen vaihtelut. Mäkikuisman käyttö on kuitenkin vähentynyt reippaasti huippuvuosista, kertoo professori Yvonne Holm.
Yrttivalmisteista jopa vaurioita
Tuoreista tai kuivatuista yrteistä voi nauttia huoletta, mutta yrttivalmisteiden annostusohjeita pitää noudattaa, sillä muuten voi ilmetä haittavaikutuksia. Useimmiten tulee ärsytysoireita, mahakipua tai ripulia.
Esimerkiksi vihreää teetä voi juoda huoletta melko paljon, mutta uutekapseleista, joissa vihreää teetä on hyvin runsaasti, on raportoitu jopa maksavaurioita.
Ulkomailta tilatuissa luontaistuotteissa ja ravintolisissä voi olla maksaa vaurioittavia ainesosia, toksiineja ja raskasmetalleja, kuten lyijyä, arsenikkia ja elohopeaa.
Luontaistuotteet kannattaa aina hankkia luotettavasta paikasta, esimerkiksi luontaistuotekaupasta, josta saa samalla neuvontaa.
Milloin ei saa käyttä ollenkaan?
- Eteerisiä öljyjä ja kasvirohdoksia ei suositella raskauden ja imetyksen aikana.
- Ravintolisien käyttö pitää lopettaa viimeistään viikkoa ennen suunniteltua leikkausta tai nukutusta, sillä osa ravintolisistä voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia nukutuslääkkeiden kanssa. Osa taas altistaa leikkauksen aikaiselle ja jälkeiselle verenvuodolle.
Asiantuntija: Yvonne Holm, dosentti, Helsingin yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Kummallisesti Suomessa kovasti varoitellaan terveydelle hyvin potentiaalisten rohdos- maustekasvien käytöstä, vaikka niillä olisi massiivinen kansanterveysvaikutus. Tietysti pitää tietää mitä syö ja mihinkä tarpeeseen.
Vastaavia varoitteluja lääkkeiden suhteen ei tehdä, vaikka juuri uutisissa todettiin, että monia lääkkeitä syödään turhaan ja väärin ja reseptejä jatketaan haittavaikutuksista tai tehottomuudesta huolimatta. Joka päivä valtava määrä ihmisiä karsii lääkkeiden haittavaikutuksista. USA:ssa arviodaan, että lääkkeet ovat neljänneksi yleisin kuolinsyy.
Suuri joukko yrttejä on kuitenkin yleisvirkistaviä ja tehokkaita antioksidantteja, ilman mitään haittavaikutuksia.
Kannattaa lukea hyviä oppaita (mm. Suomalaiset Lääkekasvit) ja innostua yrtti-rohdoskasveista kun oppii niitä käyttämään ja huomaa eron.
Useimmat yrtti -rohdoskavit ovat myös loistavia mausteita, joilla tavanomaiset tylsät ruuat saa aivan toisen makuisiksi.
Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen