Tippa tuoksuvaa öljyä löylyveteen luo spaatunnelmaa, yrttipuska karjalanpaistiin Välimeren makua. Katso mikä yrtti sopii mihinkin.

Stressaantunut nykyihminen hakee yrteistä ”luonnollista” rentoutusta, levollista unta ja tasapainoa, kaikkea sellaista, mitä auttaa ”pysymään pinnalla.”

Eteerisiä öljyjä tiputetaan löylyveteen, käytetään jalkakylvyissä, höyryhengityksessä ja hieronnassa. Rauhoittavia ja unta parantavia yrttejä ovat esimerkiksi kamomilla, sitruunamelissa ja laventeli.

Kamomillatee sopii hyvin iltaan, ja laventelinoksia voi laittaa myös kylpyveteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Makua suolan sijaan

Yrteistä saa makua ruokiin, salaatteihin, juomiin ja jälkiruokiin. Niillä voi vähentää myös suolan määrää ruoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasva liuottaa yrteistä makuaineita ja siksi yrttejä voi hyvin lisätä esimerkiksi haudutettaviin ruokiin. Valmiiseen ruokaan yrttejä voi heittää vielä hieman lisää.

Mitä pienemmäksi yrtit silppuaa, sitä paremmin makuaineet irtoavat.

Hyödynnä ominisuudet

Voimakkaita yrttejä ovat esimerkiksi erilaiset mintut, rosmariini, salvia ja lipstikka, mietoja esimerkiksi ruohosipuli ja sitruunamelissa.

Yrttien kuningattareksi kutsuttu basilika on mitä mainioin tomaatin kaveri.

Valkosipulia voi murskata ruokiin ja salaatinkastikkeisiin, mutta kokonaisenakin sitä kannattaa kokeilla. Kuumennettaessa valkosipulin tuju maku taittuu pehmeäksi.

Yksi maailman kuuluisimmista lemmenrohdoista on rohtokoisio eli ashwagandha. Intiassa sen jauhettuja juuria lisätään vuohenmaitoon ja käytetään impotenssin ja ennenaikaisen siemensyöksyn torjumiseeen.

Asiantuntija: Yvonne Holm, dosentti, Helsingin yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla