Ovatko niskasi jumissa, selkäsi kipeänä ja vyötäröllesi kertynyt hieman ylimääräistä? Istut ehkä liikaa.

Vietätkö päivät toimistotuolissa ja vapaa-aikasi nojatuolissa? Istut ehkä tätäkin lukiessasi. Runsas istuminen on yhteydessä useisiin terveyshaittoihin, minkä takia kannattaa nousta ylös tuolista.

1. Olet tehokkaampi

Seisoma-asennossa verenkierto tehostuu hermoston aktivoitumisen vaikutuksesta. Tällöin veren kulku aivoihin nopeutuu ja aivot saavat enemmän happea ja ravintoa. Samalla vältät päänsäryt ja huimauksen. Seurauksena tunnet itsesi virkeämmäksi ja ajatuksen kulkusi nopeutuu.

2. Kulutat enemmän

Pystyasennossa energiankulutuksesi kasvaa selkeästi verrattuna istumiseen, sillä suurien lihasryhmien aktivoituminen vaatii enemmän energiaa. Lisääntynyt kulutus helpottaa painonhallintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Lihakset vahvistuvat

Jo tuolilta ylös nouseminen aktivoi alaraajojesi lihaksia. Reisi- ja pakaralihasten lisäksi tuolilta nouseminen vaatii keskivartalon jännittämistä ja tasapainon hallintaa. Voitkin hyvillä mielin suunnata ajatukset kiinteisiin reisiin ja takapuoleen joka kerta, kun nouset istualta seisomaan. Sarjoina toistettuna tuolilta ylösnousemisliike on myös hyvä jumppaliike, jolla voit vahvistaa koko alavartaloasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Vältät vatsamakkarat

Istuessasi lihastesi jännitystila vähenee ja verenkierto heikkenee. Ravintoaineiden hyväksikäyttö vähenee lihaksissa ja ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi. Samalla kolesteroli kertyy verisuoniesi seinämiin ja sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa. Vähentämällä istumista aineenvaihduntasi tehostuu ja rasvan varastoituminen vähenee.

5. Selkä- ja niskavaivasi poistuvat

Kun istut staattisessa asennossa niska-hartiaseudun lihakset ovat jatkuvasti jännityksessä ja verenkierto alueella on heikkoa. Lisäksi alaselkään kohdistuu tarpeetonta kuormitusta, jos istumisasento ei ole ryhdikäs. Seurauksena on lihasten jumiutumista ja kiputiloja. Seistessä selkäranka on puolestaan luonnollisessa asennossa ja välilevyihin kohdistuva paine jakautuu tasaisesti. Samalla hartioiden jännitys voidaan laukaista ja veri saadaan jälleen kiertämään paremmin.

6. Luustosi vahvistuu

Säilyttääkseen lujuutensa luusto tarvitsee toistuvasti kuormitusta. Pystyasennossa luut joutuvat kannattelemaan painoasi, mikä ylläpitää luun massaa ja lujuutta. Luuston vahvistaminen ehkäisee osteoporoosia ja luiden murtumia.

7. Elämänlaatusi paranee

Tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysisesti aktiiviset ihmiset raportoivat harvemmin olevansa masentuneita ja he kokevat elämänlaatunsa paremmaksi. Kun et käytä aikaasi ruutujen edessä istumiseen, ehdit myös tehdä enemmän sinulle mieluisia muita asioita ja aloittaa vaikka uuden harrastuksen.

8. Elät pidempään

Kun vähennät istumistasi, vältät todennäköisemmin sairastumisen useisiin pitkäaikaissairauksiin ja ennenaikaisen kuoleman riski pienenee. Voidaankin sanoa, että kaikkien yllä listattujen tekijöiden summana todennäköisyys, että elät pitkän elämän terveenä lisääntyy.

Kokeile taukojumppiamme!

Istuminen on yhteydessä lukuisiin terveyshaittoihin. Näiden haittojen vähentämisen kannalta on oleellista vähentää istumisen kokonaismäärää sekä välttää yhtäjaksoista istumista. Arjessa tämän voi toteuttaa käytännössä korvaamalla istuen tapahtuvia toimintoja aktiivisemmilla vastineilla ja katkaisemalla yhtenäisiä istumisjaksoja nousemalla ylös säännöllisesti. Jo tämä säännöllinen ylös nousemisen ja istumisen jaksottamisen on todettu tuovan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla