Noin miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta vuosittain, ja astma yleistyy nopeasti. Tehokas ja ajoissa aloitettu allergian hoito voi jopa ehkäistä astman puhkeamisen.

Siitepölyallergiaa vähätellään usein: nenä vain vähän vuotaa ja silmät kutisevat, eikä oireita ole kuin pienen hetken keväällä. Tuskin siitä tarvitsee sen kummemmin melua pitää.

Väärin, allergia on monelle jopa puolen vuoden riesa maaliskuusta alkusyksyyn ja häiritsee pahoin arkea. Oireita ei kannata kuitenkaan vähätellä vaan ne pitää lääkitä asianmukaisesti, sillä hoidon laiminlyönti voi johtaa muiden allergioiden ja jopa astman puhkeamiseen.

– Siitepölyallergikoilla on terveisiin verrattuna moninkertainen riski saada astma. Tämä johtuu siitä, että nenän limakalvot ja keuhkoputkien sekä alempien hengitysteiden limakalvot ovat yhteydessä toisiinsa. Jos nenän allergiaoireet jätetään hoitamatta, tulehdus voi edetä keuhkoputkien limakalvoille ja jopa johtaa astmaan, kokeellisen allergologian dosentti Hanna Raitio selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo ennakolta lääkkeitä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siitepölyallergiaa pitäisi alkaa hoitaa hyvissä ajoin, eikä odotella oireiden yltymistä. Paras tulos saavutetaan, kun lääkitys aloitetaan jo ennen jokavuotisten oireiden ilmaantumista.

– Tämä toki edellyttää sitä, että tietää, mille on allerginen. Kun on kokemusta aikaisemmista siitepölykausista, kannattaa lääkkeiden otto aloittaa jo 1–2 viikkoa ennen oletettua oireiden alkua, Raitio neuvoo.

Ennakoinnissa auttaa siitepölytiedotteiden seuraaminen. Ajantasaiset ennusteet löytyvät netistä osoitteesta aerobiologia.utu.fi/tiedotus/siitepolytiedote tai tiedotusvälineiden säätiedoista.

Varhainen lääkityksen aloitus rauhoittaa ajoissa limakalvoja. Näin oireet pysyvät paremmin hallinnassa silloinkin, kun siitepölyt ovat runsaimmillaan.

– Jos lääkkeiden otto aloitetaan vasta, kun oireet ovat rajuja, allergisen tulehduksen rauhoittaminen on hankalaa.

Älä vähättele vaivaa

Allergiaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla sekä tarvittaessa nenäsuihkeilla, jos oireet ovat kohtalaisen lieviä – ja on aiempina vuosina huomannut saavansa avun käsikaupan tuotteista.

Hanna Raitio on huomannut, että moni vähättelee allergiaansa ja koettaa pärjäillä käsikaupan lääkkeillä, vaikka oireet tekevät elämästä hankalan.

– Suosittelen, että ne allergikot, joilla on oireita itsehoidosta huolimatta, kävisivät asiaan perehtyneellä lääkärillä. Tällöin voidaan tarkistaa, olisiko hoidossa tehostamisen varaa.

Raitio myös muistuttaa, että käsikaupasta saatavat pienet lääkepakkaukset tulevat ajan myötä kalliimmiksi kuin sama lääke reseptillä määrättynä isompana pakkauksena.

Antihistamiini lieviin oireisiin

Mikä sitten on nykyaikainen siitepölyallergian hoito? Raitio selittää:

– Lievään allergiaan saattaa riittää antihistamiini, joko tablettina tai liuoksena. Jos sen käytöstä huolimatta on nenä- ja silmäoireita, kortisonipitoinen nenäsuihke ja allergiaoireiden hoitoon tarkoitetut silmätipat voivat olla tarpeen.
Vaikeisiin oireisiin lääkäri voi määrätä jopa kortisonitabletteja.

Siitepölyallergikon kannattaa käydä lääkärissä ajoittain kuullakseen mahdollisista uusista keinoista hoitaa oireitaan. Jos ainoastaan uusii entiset reseptinsä ilman vastaanottokäyntiä, ei välttämättä saa itselleen tehokkainta hoitoa.

Allergian ei pidä antaa rajoittaa elämää liikaa. Jos huolehtii lääkityksestä ja välttää oireita pahentavia asioita, pystyy todennäköisimmin elämään suhteellisen normaalisti myös siitepölykaudella sekä nauttimaan keväästä ja kesästä.

Pyykin kuivaaminen ulkona ja runsas asunnon tuulettaminen ilman tuuletusaukkojen suojaamista hiukkassuodattimin saattavat lisätä allergikon oireita. Siitepölyltä ei kuitenkaan voi täysin suojautua, vaan sitä kulkeutuu asuntoihin myös muita reittejä.

Siedätyksestä hyviä tuloksia

Jos lääkkeet eivät pidä siitepölyallergiaa kurissa, voi hakeutua siedätyshoitoon. Hanna Raitio suosittelee siedätystä myös siinä tapauksessa, että haluaa hoitaa allergiaansa ”luonnonmukaisesti” ja vähentää lääkkeiden käyttöä. Pistoshoito kestää kolmisen vuotta. Timotei-allergiaan om tarjolla myös tablettihoitoa.

– Siedätys kannattaa aloittaa mieluiten jo silloin, kun allergia ei ole vielä jatkunut kovin pitkään. Näin pystytään parhaimmillaan jopa ehkäisemään muiden allergioiden ja astman puhkeamista.

Siedätyshoitoa voidaan antaa viiden vuoden iästä alkaen. Raitiolla on erittäin hyviä kokemuksia pienten lasten siedätyksistä. Ne sujuvat yleensä mukavasti ja helpottavat elämää vuosiksi.

Myös Hanna Raitio on siitepölyallergikko. Hän sai 6-vuotiaana siedätyshoidon:

– Oireeni ovat pysyneet kurissa hämmästyttävän pitkään. Nykyään käytän oirekausina kortisonisuihketta ja puolisäännöllisesti silmätippoja – kuten ohjaan potilaitanikin tekemään.

Allerginen tulehdus pysyy paremmin kurissa runsaimpaan kukinta-aikaan, jos lääkityksen on aloittanut varhain.

Lääkevaihtoehtoja on paljon:

  • käsikauppalääkkeet lieviin oireisiin (antihistamiineja eri muodossa, silmätippoja ja nenäsuihkeita)
  • reseptilääkkeet pitkään kestäviin ja hankaliin oireisiin (silmätippoja, nenäsuihkeita, kortisonitabletteja ja inhaloitavia astmalääkkeitä)
  • siedätyshoito on ainoa hoitomuoto, joka usein poistaa allergiaoireet, jopa vuosiksi. Hoito aloitetaan yleensä syksyllä mutta lääkärille kannattaa hakeutua jo aiemmin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla