
Rakennekynnet, ripsienpidennykset tai kestopigmentoinnit otetaan, jotta oltaisiin kauniimpia. Pienikin kauneusremontti voi kuitenkin aiheuttaa isoja ongelmia, jopa allergiaa.
Moni laitattaa esimerkiksi kestopigmentoinnin, rakennekynnet tai ripsienpidennykset näyttääkseen paremmalta ja päästäkseen helpommalla arjessa. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että kauneuden varaosat ovat myös riski.
Esimerkiksi akrylaatit eli muovit, joita rakennekynsien massassa ja liimoissa käytetään, voivat pitkään käytettyinä aiheuttaa voimakkaita iho- ja limakalvo-
oireita. Materiaalien ja niiden käsittelyn heikko hygieniataso voi myös lisätä oireita.
Ripsien kiinnityksessä ja rakennekynsien massassa käytetty akrylaatti on erittäin voimakas ärsyke niin iholle kuin hengitysteille. Akrylaatti voi aiheuttaa laaja-alaisia ihottumaoireita, jopa omien kynsien tai ripsien irtoamisen.
Suurimmat haitat rakennekynsistä tulevat kynsien tekijöille, mutta kynsien ottajakaan ei ole turvassa. Esimerkiksi atopiasta kärsivän ei tulisi edes harkita rakennekynsiä.
— Atooppisesta ihosta puuttuu rasvavaippa, jonka tehtävänä on estää kemikaalien imeytyminen ihoon. Atoopikot voivat saada rakennekynsistä voimakkaita ärsytysoireita, kuten käsi-ihottumaa, joka alkaa lievänä mutta
pahenee niin, että lopulta kädet ovat aivan auki, kertoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa.
Ensimmäisellä kerralla iho ei välttämättä vielä reagoi, mutta oireita voi tulla, jos tekee rakennekynsiä työkseen tai käyttää niitä jatkuvasti.
— Irtoripset ja rakennekynnet kannattaa poistattaa heti, jos ne aiheuttavat kutinaa tai muita oireita. Lääkärissä käynti on paikallaan, jos oireet ovat voimakkaat, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.
Hänen mukaansa akrylaatti on niin voimakasta, että se läpäisee nopeasti tavallisen kertakäyttökäsineen. Siksi ei ole yllätys, jos se aiheuttaa varsinkin herkälle iholle voimakkaitakin allergiaoireita.
Kynsitaitureita yskittää
Päivi Kousan mukaan on myös yleistä, että kynsien tekijöillä on kroonista yskää, toistuvia poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia ja jopa astmaa, jotka johtuvat usein akrylaatti- ja liuotinainealtistuksesta. Akrylaatin voimakas tuoksu voi myös aiheuttaa kiinnitysvaiheessa oireita astmaatikoille ja tuoksuyliherkille.
Rakennekynsiä ei pidä laitatuttaa silloin, jos oma vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi vakavan sairauden, kuten syövän, vuoksi. Tämä siksi, että kynsien laittoon liittyy aina tulehdusriski. Jos kynsi tehdään huonosti ja kiinnitysvaiheessa rakennekynnen ja oman kynnen väliin jää ilmaa tai bakteereita, kynsivalli tai kynnen reunaosat voivat tulehtua. Se on vaarallista, jos elimistön oma puolustuskyky on olematon.
Esimerkiksi hoito- ja elintarvikealalla rakennekynnet eivät ole sallittuja puhtaussyistä. Pitkien kynsien alle kerääntyy helpommin likaa, ja ne ovat hankalat puhdistaa.
Allergia- ja astmaliitto painottaa, että rakennekynnet eivät ole keino peittää huonokuntoisia kynsiä. Omien käsien iho tai kynnet saattavat rakennekynsien myötä mennä entistä huonompaan kuntoon.
Tuuhennus voikin harventaa
Ripsienpidennyksistä haaveilevia Päivi Kousa kehottaa varovaisuuteen etenkin, jos silmät ovat herkät. Lisäkeripset näet kiinnitetään omien ripsien tyveen yksitellen voimakkaalla liimalla, joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
— Liima on pyritty allergiatestaamaan, mutta etukäteen ei voi tietää, saako siitä oireita, kuten kutinaa, turvotusta tai punoitusta.
Myös ripsissä käytetty materiaali tai sen hygieenisyys voivat aiheuttaa iho-oireita.
— Tietoomme on tullut, että ripsienpidennyksissä on käytetty epäpuhtaita eläinperäisiä materiaaleja, lisää viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.
Ripsilisäkkeisiin myös kertyy likaa tavallista herkemmin, mikä saattaa altistaa silmätulehduksille. Vaarana on myös ripsien kasvun heikentyminen.
— Joillakin meistä on niin heikot ripset, että kun niihin tulee lisäpainoa, ripsen oma kiinnitys alkaa antaa periksi ja ripsi katkeaa. Muutamien pidennysten jälkeen voi käydä niin, että samaan kohtaan ei enää kasva ripseä, Kousa sanoo.
— On myös tapauksia, joissa omat ripset häiriintyvät niin, että ne tippuvat kokonaan pois joksikin aikaa. Kun ne lopulta kasvavat takaisin, ne ovat harventuneet huomattavasti.
Siedätkö kestoväriä?
Kulmakarvojen sekä huulten- ja silmienrajauksissa käytettävät kestopigmentointi
väritkään eivät ole harmittomia. Jos on hyvin hajuste- tai säilöntäaineyliherkkä, voi saada pigmentointiaineista ihoreaktioita, kuten kutinaa ja punoitusta.
— Jos on metalliallergiaa, esimerkiksi nikkeli- tai kobolttiallergia, en suosittelisi kestopigmentointia, sillä metalleille allergiset reagoivat usein myös pigmentointiväriaineisiin, Kousa neuvoo.
Sietokykynsä väriaineille voi testata etukäteen. Ota korvan taakse tai muuhun huomaamattomaan paikkaan pieni pigmentointi ja odota kuukausi, reagoiko iho. Jos ei, pigmentointi on turvallista ottaa. Tällöinkin kannattaa kuitenkin varmistua jo etukäteen siitä, minkälaisen lopputuloksen haluaa.
— Kestopigmentointien, kuten muunkin kauneudenhoidon, tarkoituksena on helpottaa elämää. Mutta jos jokin menee pieleen, lopullinen vastuu on käytännössä aina kuluttajalla, Kousa muistuttaa.
Lue lisää Allergiaa kosmetiikkapurkista
Allergia- ja astmaliitto on huolissaan siitä, että rakennekynsiä ja ripsienpidennyksiä tehdään ilman kattavaa koulutusta ja ilman kunnollista tietoa tuotteista ja niiden herkistävyyksistä.
- Jos joka tapauksessa päätät ottaa rakennekynnet tai ripsienpidennykset, tee hieman taustatyötä. Tutki palvelujen tarjoajia ja arvioi, onko liikkeessä hyvä hygieniataso ja korkea ammattitaito. Tuotteita on saatavilla myös vähittäiskaupassa, mutta ilman ammattitaitoa en suosittelisi tekemään ripsiä tai kynsiä itse, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.
Kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä vahvistaa, että yhdistyksen kosmetiikkaneuvontaan tulee säännöllisesti kysymyksiä ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä. Helsingin yhdistyksen kosmetiikkaneuvonta palvelee valtakunnallisesti kosmetiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta
p. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,87 e/min + pvm.
hyvä artikkeli. Viimeinen otsikko harhaanjohtava, koska tekstissä puhutaan kestopigmentointiväreistä eikä kestoväreistä, joilla värjätään karvoja ja hiuksia.