Mahtaakohan aloe vera -juomien nauttimisessa olla mitään rajoituksia lääkkeiden kanssa? Entä onko tutkittu, kuinka paljon niissä oikeasti on terveys­vaikutuksia?

Aloe vera -kasvin lehdistä saadaan aaloegeeliä (aloe gel) ja uutetta, jota kutsutaan lääkeaaloeksi (aloe latex). Aaloegeelillä on lääkitty paikallisesti pieniä ihovammoja ja suun kautta otettuna mm. ruoansulatusvaivoja. Lääkeaaloella on puolestaan hoidettu ummetusta sen sisältämän aloiinin vuoksi. Aloiinin pitkäkestoinen käyttö häiritsee suolen toimintaa. Monien aloe vera -ravintolisien kohdalla mainitaankin, että niistä on aloiini poistettu.

Aloe veraa sisältävät suun kautta otettavat valmisteet luokitellaan ravintolisiksi, eli ne rinnastetaan ruokaan. Valmisteet tuodaan kauppaan ilmoitusmenettelyllä, eikä niistä tarvitse esittää mitään tutkimustuloksia. Aloe veran vaikutusta esim. veren sokeriin ja rasva-arvoihin on tutkittu jonkin verran, mutta sellaisia ihmisillä tehtyjä tutkimuksia, joilla voisi perustella valmisteiden käyttöä, ei ole julkaistu. Siitä huolimatta aloe veraa sisältävien valmisteiden kauppa on miljoonabisnes.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloe vera -valmisteiden mahdollisia lääkeyhteisvaikutuksia ei ole tietääkseni tutkittu ihmisillä, joten on mahdotonta sanoa, minkä lääkkeiden kanssa niitä voi turvallisesti käyttää. Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että esim. greippimehulla voi olla hyvin merkittäviä yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa. Aaloelle voi myös allergisoitua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla