Olen huolestunut elimistöni kalsiumin saannista. Äidilläni todettiin muutama vuosi sitten luuston haurastuminen eli osteoporoosi.

Hurjat 80 prosenttia luuston vahvuudesta on perintötekijöiden säätelemää, joten kuulun siis riskiryhmään. Kaiken kukkuraksi olen vielä kasvissyöjä, ja käytän kahvin kanssa maidon sijaan soijamaitoa.

En ole ainoa, joka joutuu pohtimaan asiaa. Yhä useampi on viime vuosina päättänyt siirtyä maidottomaan ruokavalioon joko terveydellisin tai eettisin perustein. Nirson kasvissyöjän päivittäinen kalsiumannos saattaa helposti jäädä aivan liian pieneksi.

Haluan tietää, saanko tarpeeksi kalsiumia ravinnostani. Aloitan Maito ja Terveys ry:n kalsiumtestistä. Siitä saan tulokseksi 31, kun suositus on 40 pistettä. Ei näytä hyvältä.

Neuvoa on kysyttävä asiantuntijalta. Lähden tapaamaan elintarviketieteiden lisensiaattia Eeva Voutilaista Helsingin avoimeen yliopistoon.

Ensimmäisenä Voutilainen kysyy, sisältääkö käyttämäni soijamaito kalsiumia? Kyllä, se on rikastettu kalsiumilla.

– Kalsiumilla täydennetty soijamaito on lähes yhtä hyvä kalsiuminlähde kuin lehmänmaitokin, sanoo Voutilainen.

Seuraava kysymys kuuluu, sisältääkö ruokavalioni kalaa. Kerron syöväni kalaa silloin tällöin, ja elintarvikeasiantuntija nyökkää hyväksyvästi.

– Kalan syöminen on tärkeää, sillä kalasta saa D-vitamiinia. Se auttaa kalsiumia imeytymään elimistöön paremmin. Ruotoineen syödyt pikkukalat sisältävät myös paljon kalsiumia.

Kuinka paljon kalsiumia minun tulisi saada päivässä? Internetin eri lähteet heittelevät eri lukuja ja olen hämmentynyt. Voutilaisen mukaan päiväannokseni tulisi on noin 800 milligrammaa, koska en ole kasvuiässä enkä raskaana.

Syön paljon kasviksia, mutta käytän soijamaitoa ainoastaan kahvin kanssa. Siispä Voutilainen suosittelee minulle kalsiumlisää.

– Kannattaa valita sellainen tuote, josta ei saa kerralla koko päiväannosta. Päivittäinen kalsium olisi hyvä kerätä ruoasta, ei tableteista.

On parasta kysäistä asiaa vielä osteoporoosiin perehtyneeltä HYKSin endokrinologian klinikan ylilääkäriltä, Matti Välimäeltä.

– Huolehdi riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista, liiku äläkä polta tupakkaa. Koska lähisuvussasi on todettu osteoporoosia, suosittelisin luuntiheysmittauksia, kun olet viisikymppinen. Tavallista viisikymppistä naista en luuntiheysmittauksiin lähettäisi, ohjeistaa Välimäki.

Tavallisella naisella hän tarkoittaa henkilöä, jolla ei ole murtumia eikä osteoporoosille altistavia sairauksia tai lääkityksiä eikä osteoporoosia suvussa.

Huh, sain siis juuri parikymmentä vuotta aikaa pelastaa luut.

Marssin saman tien apteekkiin ja hankin purkillisen piparmintun makuisia kalkkitabletteja.

Lue lisää osteoporoosista.

Yhtä maitolasia (1,5 dl) vastaa:

  • 2 dl kalsiumilla rikastettua soijamaitoa
  • tofua 100 g
  • lehtikaalia 160 g
  • valkoisia kypsentämättömiä papuja 3 dl
  • parsakaalia 200 g
  • juustoa 2 viipaletta (eli n. 30 g)
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.