Ummetus on tukala vaiva, jonka hoitoon löytyy paljon kotikonsteja. Kuitupitoinen ruoka, liikunta ja apteekin itsehoitolääkkeet auttavat monia. Kovan vatsan syynä voi tosin olla vakava sairauskin.

Suoli toimii eri ihmisillä eri tavoin. Toiset ovat tottuneet siihen, että vatsa on usein kovana, kun taas jotkut tyhjentävät suoltaan useamman kerran päivässä. Vessa-asiat ovat monelle sen verran yksityisiä, ettei niihin liittyvistä ongelmista tohdi puhua aina edes lääkärille.

Ummetus on kuitenkin yksi yleisimpiä ruoansulatuskanavan toimintaan liittyviä vaivoja. Tavallisimmin se on tilapäistä mutta voi haitata elämää pidempäänkin.

– Viitisen prosenttia suomalaisista kärsii niin kovasta vatsasta, että joutuu hakemaan siihen apua. Ummetusta kannattaakin aina hoitaa, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Voutilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vessaan liian harvoin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikoislääkärikään ei osaa tarkkaan sanoa, miten usein on normaalia ulostaa.

– Normaalina pidetään kolmea kertaa päivässä tai vähintään kolmen päivän välein.

Markku Voutilaisen mukaan jokainen ummetuksesta kärsivä tietää kyllä itse, milloin se on haittaa. Jos on jatkuva painontunne peräsuolessa eikä suoli tunnu vessassa käydessä tyhjentyvän kunnolla, alkaa vaiva jo tuntua ikävältä. Viimeistään ummetusta kannattaa alkaa hoitaa, jos tarve ulostaa tulee harvemmin kuin pari kertaa viikossa ja silloinkin joutuu kovasti ponnistelemaan.

Lääkärille vaivasta tulisi mainita, jos ulostetta joutuu auttamaan ulos sormin tai jos on kipuja vatsassa tai peräaukossa.

– Ummetuksen syitä kannattaa alkaa tutkia myös silloin, jos suolen toiminta yhtäkkiä muuttuu, Voutilainen sanoo.

Lisää kuitua ja hedelmiä

Tilapäistä ja lievää ummetusta voi hoitaa itse. Ensimmäiseksi kannattaa ruveta miettimään ruokailutottumuksiaan: syönkö minä tarpeeksi hedelmiä ja kuituja? Syönkö tarpeeksi ylipäätään? Juonko riittävästi?

– Kovaa vatsaa pehmentävät vihannekset, hedelmät ja täysjyvävilja. Luumu ja kaali ovat erittäin hyviä. Lisäksi on juotava riittävästi, Voutilainen neuvoo.

Myös liikunta vilkastuttaa suolen toimintaan. Esimerkiksi vuodepotilailla ummetus on hyvin yleistä. Säännöllisillä ruokailuajoillakin on merkitystä. Suoltaan voi opettaa toimimaan syömällä aamiaista samoihin aikoihin joka päivä ja menemällä sen jälkeen vessaan.

Markku Voutilaisen mukaan joillakin lyhyillä ihmisillä ulostamista vaikeuttaa liian korkea wc-pönttö.

– Jalkojen alle voi asettaa korokkeen, jolloin pääsee parempaan kyykkyasentoon pöntölle.

Syinä lääkkeet tai sairaus

Väärien ruokailu- ja liikuntatottumusten lisäksi ummetusta aiheuttavat jotkin lääkkeet ja sairaudet. Ilmiö on tuttu erityisesti vanhuksille, joilla on perussairauksia ja jotka syövät paljon lääkkeitä.

Markku Voutilaisen mukaan kova vatsa seuraa yleisesti ainakin kodeiinia sisältävistä kipulääkkeistä ja sydänlääke verapamiilista.

– Lääkärit ja apteekkien henkilökunta osaavat kyllä kertoa reseptilääkkeiden sivuvaikutuksista, jotta niitä voi yrittää ehkäistä ruokavaliolla. Jotkut saavat ummetusta rautavalmisteista ja joistakin närästyslääkkeistä.

Mielialalla on vaikutusta myös suolen toimintaan: masentunut kärsii usein ulostusongelmista. Masentuneena terveellinen syöminenkin saattaa unohtua.

Vaikeat ja pitkittyneet synnytykset voivat naisilla vaurioittaa lantionpohjan lihasten hermoja. Vaurio saattaa myöhemmin vaikeuttaa suolen toimintaa.

Pitkään diabetesta sairastaneella voi olla aika ajoin ummetusta ja syövän loppuvaiheessa vaiva on yleinen. Paksusuolen syöpä usein ahtauttaa suolta. Divertikuloosi eli paksusuolen umpipussitauti on yleinen vanhuksilla. Siinä suolen seinämään kasvavat pussit eli divertikkelit voivat tulehtua ja arpeuttaa suolta, josta taas voi olla seurauksena ummetus.

Itsehoitoa apteekista

Kaikkia ummetuksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä. Valmisteet voidaan jakaa kolmeen luokkaan: lääkekuituihin sekä osmoottisiin ja stimuloiviin laksatiiveihin. Lääkekuidut lisäävät ulostemassaa, kun taas osmoottiset laksatiivit pehmentävät ulostetta. Stimuloivat laksatiivit sen sijaan vilkastuttavat suolen toimintaa.

Markku Voutilaisen mukaan kuituvalmisteita voi huoletta käyttää vaikka koko ikänsä. Niillä on lähes sama vaikutus kuin runsaskuituisella ruoalla. Kuidun vaikutus on hitaampi kuin muilla laksatiiveilla, joten äkilliseen ja tilapäiseen ummetukseen esimerkiksi matkoilla kannattaa kokeilla osmoottisia tai stimuloivia valmisteita.

Osmoottisia laksatiiveja ovat muun muassa laktuloosi ja laktiloli, jotka imevät itseensä nestettä, jolloin uloste virtaa helpommin ulos. Niidenkään pitkäaikaisesta käytöstä ei tiedetä olevan haittaa. Sen sijaan suolen toimintaa vilkastuttavia laksatiiveja Voutilainen ei suosittaisi jatkuvaan käyttöön. Niiden on sanottu usein käytettynä vaurioittavan suolen toimintaa.

Voutilainen haluaa kumoaa harhaluulon, että suolen huuhtelu puhdistaisi elimistöä. Hän ei kehota hoitamaan itse ummetustaan suolihuuhtelulla.

Apua lääkäriltä

Jos mikään itsehoito ei poista kovan vatsan ongelmaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Aluksi lääkäri tunnustelee vatsan, ettei vatsanpeitteiden alla ole kasvaimia. Tärkeä toimenpide on myös niin sanottu tuseeraus, jossa lääkäri tunnustelee sormin peräaukon limakalvoa ja sulkijalihaksen jäntevyyttä.

Laboratoriokokeetkin kertovat paljon. Korkeat tulehdusarvot voivat viitata kasvaimeen tai suolistotulehdukseen. Kilpirauhasen vajaatoimintakin hidastuttaa suolta, ja suuri kalsiumin määrä elimistössä kovettaa vatsaa.

Kokeilla ja tutkimuksilla seulotaan suolistosairaudet, kuten paksu- tai peräsuolentulehdukset, ja suljetaan pois yleissairaudet, joihin voi liittyä ummetusta.

Hyvä Terveys/Katarina Malmberg

Sisältö jatkuu mainoksen alla