Runsaiden kuukautisten syy kannattaa selvittää, jos vuodot haittaavat normaalia elämää. Apua löytyy kyllä.

Runsaat kuukautisvuodot vaivaavat joka kolmatta naista jossakin elämänvaiheessa. Eniten runsaat vuodot vaikuttavat elämänlaatuun: ne aiheuttavat kipua ja hankaloittavat liikuntaharrastuksia.

Jos runsaat vuodot jatkuvat pitkään, elimistön rauta­varastot tyhjenevät. Siitä voi seurata anemiaalevottomat jalat -oireyhtymää sekä väsymystä ja mielialamuutoksia.

Runsaiden kuukautisten taustalla on useita eri syitä. Yleisimmin ne liittyvät kohdun rakenteeseen tai hormonitoimintaan. Yli puolessa tapauksista runsaiden kuukautisten syytä ei pystytä tarkasti selvittämään. Taustalla voi olla kohdun limakalvon toimintaan liittyvien aineiden epätasapaino tai puuttuminen. Myös psyykkisillä syillä, ruokavaliolla, tupakoinnilla ja yli­painolla saattaa olla merkitystä.

Lääkkeistä muun muassa jotkin mielialalääkkeet, tulehduskipulääkkeet, veren­ohennuslääkkeet sekä omega-3-ravinto­lisät voivat lisätä kuukautisvuodon määrää. Kupari­kierukkakin lisää vuotoja jonkin verran.

Suurin osa runsaista vuodoista saadaan kuriin lääkkeillä. Erilaiset yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukka käyvät monille hedelmällisessä iässä oleville naisille ja vähentävät vuotoa useimmilla.

Keltarauhashormoni auttaa yleensä vain jatkuvasti käytettynä. Sen käyttöön liittyy paljon sivuvaikutuksia.

Traneksaamihappo ja tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa noin viidenneksellä. Tulehduskipulääkkeet vievät myös kipua pois mutta eivät sovi vuotohäiriösairauksista kärsiville. Osalla ne lisäävät vuotoa.

Leikkaus ei yleensä ole ensi­sijainen hoito mihinkään vaivaan, ei myöskään runsaisiin kuukautisiin. Lihaskasvaimien eli myoomien ja polyyppien poisto tähystysleikkauksella hyödyttää kuitenkin valtaosaa runsaista vuodoista kärsiviä.

Jos muut hoitokeinot eivät auta, nainen on jo vaihdevuosi-iässä tai lapsiluku on täynnä, voidaan kohdun limakalvo tuhota polttamalla. Siihen on useita eri menetelmiä, joista Suomessa yleisemmin käytetään lämpöpallo- tai radiofrekvenssihoitoa. Lämpöpallohoidossa kohdun limakalvoa vasten painetaan kuumalla nesteellä täytetty pallo, joka tuhoaa limakalvon pinnan niin, ettei se enää uusiudu.

Uudempi hoito on radiofrekvenssihoito jossa kohtuun avautuvaan kolmionmalliseen lätkään johdetaan radio­aaltoja. Siinä kuumuus  tuhoaa limakalvon uloimman kerroksen samaan tapaan kuin lämpöpallohoidossa. Hoito voidaan tehdä missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa.

Kohdunlimakalvon tuhamishoidot eivät sovi naisille, joiden kohdussa on rakennepoikkeamia. Toimenpiteisiin liittyy myös aina jonkin verran riskejä, kuten tulehdusvaara.

Viimeinen keino runsaisiin vuotoihin on kohdunpoisto. Leikkaukseen liittyy aina suurempi komlikaatioriski kuin pienempiin toimenpiteisiin. Kohdunpoisto voi myös heikentää virtsanpidätyskykyä tai saada munasarjojen toiminnan hiipumaan normaalia aikaisemmin.

Asiantuntija Ritva Hurskainen, naisten ja synnytysten erikoislääkäri, Hyvinkään sairaala

Lue lisää
Rauta estää anemian
Mitä tehdä myooomille?
Hyytymiä kuukautisvuodossa?

Vierailija

Hormoneja ja leikkaushoitoa runsaisiin kuukautisiin

Minulla oli todella runsaat kuukautiset, vuotoa oli kolmisen viikkoa kuukaudessa eli siis käytännössä jatkuvasti. Olin jatkuvasti väsynyt ja menoani alkoi jo rasittaa moinen vuoto, kun mitkään suojat eivät riittäneet ja aina vaan valskasi. Gynekologi ehdotti hormonikierukkaa, johon hiukan pitkin hampain suostuin; olisin halunnut heti kohdunpoistoa mutta lääkärin mielipide oli, että ensin hoitoa hormoneilla. Noh, kierukka asennettiin ja tulos oli nolla. Jouduin vaan ravaamaan lääkärillä moneen...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.