Runsaiden kuukautisten syy kannattaa selvittää, jos vuodot haittaavat normaalia elämää. Apua löytyy kyllä.

Runsaat kuukautisvuodot vaivaavat joka kolmatta naista jossakin elämänvaiheessa. Eniten runsaat vuodot vaikuttavat elämänlaatuun: ne aiheuttavat kipua ja hankaloittavat liikuntaharrastuksia.

Jos runsaat vuodot jatkuvat pitkään, elimistön rauta­varastot tyhjenevät. Siitä voi seurata anemiaalevottomat jalat -oireyhtymää sekä väsymystä ja mielialamuutoksia.

Runsaiden kuukautisten taustalla on useita eri syitä. Yleisimmin ne liittyvät kohdun rakenteeseen tai hormonitoimintaan. Yli puolessa tapauksista runsaiden kuukautisten syytä ei pystytä tarkasti selvittämään. Taustalla voi olla kohdun limakalvon toimintaan liittyvien aineiden epätasapaino tai puuttuminen. Myös psyykkisillä syillä, ruokavaliolla, tupakoinnilla ja yli­painolla saattaa olla merkitystä.

Lääkkeistä muun muassa jotkin mielialalääkkeet, tulehduskipulääkkeet, veren­ohennuslääkkeet sekä omega-3-ravinto­lisät voivat lisätä kuukautisvuodon määrää. Kupari­kierukkakin lisää vuotoja jonkin verran.

Suurin osa runsaista vuodoista saadaan kuriin lääkkeillä. Erilaiset yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukka käyvät monille hedelmällisessä iässä oleville naisille ja vähentävät vuotoa useimmilla.

Keltarauhashormoni auttaa yleensä vain jatkuvasti käytettynä. Sen käyttöön liittyy paljon sivuvaikutuksia.

Traneksaamihappo ja tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa noin viidenneksellä. Tulehduskipulääkkeet vievät myös kipua pois mutta eivät sovi vuotohäiriösairauksista kärsiville. Osalla ne lisäävät vuotoa.

Leikkaus ei yleensä ole ensi­sijainen hoito mihinkään vaivaan, ei myöskään runsaisiin kuukautisiin. Lihaskasvaimien eli myoomien ja polyyppien poisto tähystysleikkauksella hyödyttää kuitenkin valtaosaa runsaista vuodoista kärsiviä.

Jos muut hoitokeinot eivät auta, nainen on jo vaihdevuosi-iässä tai lapsiluku on täynnä, voidaan kohdun limakalvo tuhota polttamalla. Siihen on useita eri menetelmiä, joista Suomessa yleisemmin käytetään lämpöpallo- tai radiofrekvenssihoitoa. Lämpöpallohoidossa kohdun limakalvoa vasten painetaan kuumalla nesteellä täytetty pallo, joka tuhoaa limakalvon pinnan niin, ettei se enää uusiudu.

Uudempi hoito on radiofrekvenssihoito jossa kohtuun avautuvaan kolmionmalliseen lätkään johdetaan radio­aaltoja. Siinä kuumuus  tuhoaa limakalvon uloimman kerroksen samaan tapaan kuin lämpöpallohoidossa. Hoito voidaan tehdä missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa.

Kohdunlimakalvon tuhamishoidot eivät sovi naisille, joiden kohdussa on rakennepoikkeamia. Toimenpiteisiin liittyy myös aina jonkin verran riskejä, kuten tulehdusvaara.

Viimeinen keino runsaisiin vuotoihin on kohdunpoisto. Leikkaukseen liittyy aina suurempi komlikaatioriski kuin pienempiin toimenpiteisiin. Kohdunpoisto voi myös heikentää virtsanpidätyskykyä tai saada munasarjojen toiminnan hiipumaan normaalia aikaisemmin.

Asiantuntija Ritva Hurskainen, naisten ja synnytysten erikoislääkäri, Hyvinkään sairaala

Lue lisää
Rauta estää anemian
Mitä tehdä myooomille?
Hyytymiä kuukautisvuodossa?

Vierailija

Hormoneja ja leikkaushoitoa runsaisiin kuukautisiin

Minulla oli todella runsaat kuukautiset, vuotoa oli kolmisen viikkoa kuukaudessa eli siis käytännössä jatkuvasti. Olin jatkuvasti väsynyt ja menoani alkoi jo rasittaa moinen vuoto, kun mitkään suojat eivät riittäneet ja aina vaan valskasi. Gynekologi ehdotti hormonikierukkaa, johon hiukan pitkin hampain suostuin; olisin halunnut heti kohdunpoistoa mutta lääkärin mielipide oli, että ensin hoitoa hormoneilla. Noh, kierukka asennettiin ja tulos oli nolla. Jouduin vaan ravaamaan lääkärillä moneen...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.