Runsaiden kuukautisten syy kannattaa selvittää, jos vuodot haittaavat normaalia elämää. Apua löytyy kyllä.

Runsaat kuukautisvuodot vaivaavat joka kolmatta naista jossakin elämänvaiheessa. Eniten runsaat vuodot vaikuttavat elämänlaatuun: ne aiheuttavat kipua ja hankaloittavat liikuntaharrastuksia.

Jos runsaat vuodot jatkuvat pitkään, elimistön rauta­varastot tyhjenevät. Siitä voi seurata anemiaalevottomat jalat -oireyhtymää sekä väsymystä ja mielialamuutoksia.

Runsaiden kuukautisten taustalla on useita eri syitä. Yleisimmin ne liittyvät kohdun rakenteeseen tai hormonitoimintaan. Yli puolessa tapauksista runsaiden kuukautisten syytä ei pystytä tarkasti selvittämään. Taustalla voi olla kohdun limakalvon toimintaan liittyvien aineiden epätasapaino tai puuttuminen. Myös psyykkisillä syillä, ruokavaliolla, tupakoinnilla ja yli­painolla saattaa olla merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeistä muun muassa jotkin mielialalääkkeet, tulehduskipulääkkeet, veren­ohennuslääkkeet sekä omega-3-ravinto­lisät voivat lisätä kuukautisvuodon määrää. Kupari­kierukkakin lisää vuotoja jonkin verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa runsaista vuodoista saadaan kuriin lääkkeillä. Erilaiset yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukka käyvät monille hedelmällisessä iässä oleville naisille ja vähentävät vuotoa useimmilla.

Keltarauhashormoni auttaa yleensä vain jatkuvasti käytettynä. Sen käyttöön liittyy paljon sivuvaikutuksia.

Traneksaamihappo ja tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa noin viidenneksellä. Tulehduskipulääkkeet vievät myös kipua pois mutta eivät sovi vuotohäiriösairauksista kärsiville. Osalla ne lisäävät vuotoa.

Leikkaus ei yleensä ole ensi­sijainen hoito mihinkään vaivaan, ei myöskään runsaisiin kuukautisiin. Lihaskasvaimien eli myoomien ja polyyppien poisto tähystysleikkauksella hyödyttää kuitenkin valtaosaa runsaista vuodoista kärsiviä.

Jos muut hoitokeinot eivät auta, nainen on jo vaihdevuosi-iässä tai lapsiluku on täynnä, voidaan kohdun limakalvo tuhota polttamalla. Siihen on useita eri menetelmiä, joista Suomessa yleisemmin käytetään lämpöpallo- tai radiofrekvenssihoitoa. Lämpöpallohoidossa kohdun limakalvoa vasten painetaan kuumalla nesteellä täytetty pallo, joka tuhoaa limakalvon pinnan niin, ettei se enää uusiudu.

Uudempi hoito on radiofrekvenssihoito jossa kohtuun avautuvaan kolmionmalliseen lätkään johdetaan radio­aaltoja. Siinä kuumuus  tuhoaa limakalvon uloimman kerroksen samaan tapaan kuin lämpöpallohoidossa. Hoito voidaan tehdä missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa.

Kohdunlimakalvon tuhamishoidot eivät sovi naisille, joiden kohdussa on rakennepoikkeamia. Toimenpiteisiin liittyy myös aina jonkin verran riskejä, kuten tulehdusvaara.

Viimeinen keino runsaisiin vuotoihin on kohdunpoisto. Leikkaukseen liittyy aina suurempi komlikaatioriski kuin pienempiin toimenpiteisiin. Kohdunpoisto voi myös heikentää virtsanpidätyskykyä tai saada munasarjojen toiminnan hiipumaan normaalia aikaisemmin.

Asiantuntija Ritva Hurskainen, naisten ja synnytysten erikoislääkäri, Hyvinkään sairaala

Lue lisää
Rauta estää anemian
Mitä tehdä myooomille?
Hyytymiä kuukautisvuodossa?

Minulla oli todella runsaat kuukautiset, vuotoa oli kolmisen viikkoa kuukaudessa eli siis käytännössä jatkuvasti. Olin jatkuvasti väsynyt ja menoani alkoi jo rasittaa moinen vuoto, kun mitkään suojat eivät riittäneet ja aina vaan valskasi. Gynekologi ehdotti hormonikierukkaa, johon hiukan pitkin hampain suostuin; olisin halunnut heti kohdunpoistoa mutta lääkärin mielipide oli, että ensin hoitoa hormoneilla. Noh, kierukka asennettiin ja tulos oli nolla. Jouduin vaan ravaamaan lääkärillä moneen kertaan, ennen kuin toinen gynekologi sitten suostui kohdunpoistoon. Olin kuitenkin jo yli 40-vuotias ja lapset tehtyinä, ihan turha enää miettiä muita vaihtoehtoja, kun minulla oli vielä myoomia, jotka ilmeisesti aiheuttivat vuodot. Leikkaus meni hyvin ja seuraavana päivänä pääsin kotiin. Pari päivää leikkauksesta oli kuin ei mitään olisi tehtykään, kun vaan hiukan varoin nostamista ym. Hetkeäkään en ole katunut, päin vastoin olen saanut nauttia elämästä kaksin verroin, kun ei tarvitse enää ajatella kuukautisten alkamisia eikä mitään niihin liittyviä harmeja. Aivan mahtava elämän laadun parantaja!! Ihmettelen, miten miesgynekologi voi ottaa kantaa leikkauksen sopivuuteen (paitsi lääketieteelliseltä kannalta), naiset ovat järjestään tajunneet tämän asian.  Olen kyllä suositellut tätä toimenpidettä kavereille ym., koska haittavaikutuksia ei ole ollut ensimmäistäkään, kaikki on olult vain positiivista. Naisten kannattaakin olla tämän vaivan kanssa pontevia ja vaatia itselleen parasta vaihtoehtoa eikä aina tyytyä lääkärin sanaan.

  • ylös 16
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla